UMIN試験ID | UMIN000054046 |
---|---|
受付番号 | R000061705 |
科学的試験名 | 味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢及びだし付加によるそれらの変化の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/10 |
最終更新日 | 2024/04/17 08:58:04 |
日本語
味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢及びだし付加によるそれらの変化の検討
英語
Investigation of changes in taste receptor genes and oral microbiota induced by dashi addition
日本語
味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢及びだし付加によるそれらの変化の検討
英語
Investigation of changes in taste receptor genes and oral microbiota induced by dashi addition
日本語
味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢及びだし付加によるそれらの変化の検討
英語
Investigation of changes in taste receptor genes and oral microbiota induced by dashi addition
日本語
味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢及びだし付加によるそれらの変化の検討
英語
Investigation of changes in taste receptor genes and oral microbiota induced by dashi addition
日本/Japan |
日本語
糖尿病患者または健康な成人
英語
Diabetics or healthy adults
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
味覚受容体遺伝子・口腔内微生物叢を定量化し、だし付加によりそれらが変化するかどうかを解明する。
英語
We will quantify taste receptor genes and oral microbiota and find out whether they change due to the addition of dashi.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
味細胞における甘味・うま味受容体遺伝子TAS1R3のだし付加前後での発現量の変化
英語
Changes in the expression level of sweet/umami receptor gene TAS1R3 in taste cells before and after addition of dashi
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
1か月間だしを付加
英語
Add dashi for 1 month
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
大阪大学医学部附属病院糖尿病・内分泌・代謝内科または大阪大学歯学部附属病院予防歯科に通院している患者
英語
Patients attending Osaka University Medicine Hospital or Osaka University Dentistry Hospital
日本語
1) 治療中の甲状腺疾患がある方
2) 昆布、青魚、椎茸、小麦、大豆、ホタテへのアレルギーがある方
3) 妊娠中または授乳中の方
4) 化学療法中の方
5) その他、研究者が不適と認めた方
英語
1) Those with thyroid disease undergoing treatment
2) Those with allergies to kelp, blue fish, shiitake mushrooms, wheat, soybeans, and scallops
3) Those who are pregnant or breastfeeding
4) Those undergoing chemotherapy
5) Others who are deemed unsuitable by the researcher.
20
日本語
名 | 恵 |
ミドルネーム | |
姓 | 馬殿 |
英語
名 | Megu |
ミドルネーム | |
姓 | Baden |
日本語
大阪大学大学院医学系研究科
英語
Osaka University Graduate School of Medicine
日本語
内分泌・代謝内科学
英語
Department of Metabolic Medicine
565-0871
日本語
大阪府吹田市山田丘2-2
英語
2-2 Yamadaoka, Suita City, Osaka Prefecture
0668793732
mbaden@endmet.med.osaka-u.ac.jp
日本語
名 | 研人 |
ミドルネーム | |
姓 | 満塩 |
英語
名 | Kento |
ミドルネーム | |
姓 | Mitsushio |
日本語
大阪大学大学院医学系研究科
英語
Osaka University Graduate School of Medicine
日本語
内分泌・代謝内科学
英語
Department of Metabolic Medicine
565-0871
日本語
大阪府吹田市山田丘2-2
英語
2-2 Yamadaoka, Suita City, Osaka Prefecture
0668793732
mitsushio@endmet.med.osaka-u.ac.jp
日本語
大阪大学
英語
Osaka University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
大阪大学医学部附属病院倫理審査委員会
英語
Osaka University Medical Hospital Ethics Review Committee
日本語
大阪府吹田市山田丘2-2
英語
2-2 Yamadaoka, Suita City, Osaka Prefecture
0662108296
rinri@hp-crc.med.osaka-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2029 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061705
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061705