UMIN試験ID | UMIN000054038 |
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受付番号 | R000061693 |
科学的試験名 | 被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/02 |
最終更新日 | 2024/07/12 10:18:37 |
日本語
被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of continuous consumption of the test food on postprandial blood glucose level in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of continuous consumption of the test food on postprandial blood glucose level in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of continuous consumption of the test food on postprandial blood glucose level in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響
英語
Effects of continuous consumption of the test food on postprandial blood glucose level in healthy Japanese
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の継続摂取が健常者の食後血糖値に及ぼす影響を検証する。
英語
To verify the effect of continuous consumption of the test food on postprandial blood glucose level in healthy Japanese.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 摂取12週間後検査における血糖値の上昇曲線下面積 (IAUC) の実測値 [食品2とプラセボ食品の比較]
英語
1. The measured value of the incremental area under the curve (IAUC) of the blood glucose level at 12 weeks after consumption (12w) [Active food 2 vs. Placebo food]
日本語
1. 摂取12週間後検査における血糖値のIAUCの実測値 [食品1とプラセボ食品の比較、食品3とプラセボ食品の比較]
2. 摂取12週間後検査における血糖値のIAUCのスクリーニング検査からの変化量 [食品2とプラセボ食品の比較、食品1とプラセボ食品の比較、食品3とプラセボ食品の比較]
3. 摂取12週間後検査における血糖値の最高血中濃度 (Cmax) の実測値、スクリーニング検査からの変化量 [食品2とプラセボ食品の比較、食品1とプラセボ食品の比較、食品3とプラセボ食品の比較]
4. 摂取12週間後検査における空腹時血糖値 (糖負荷前の血糖値)、糖負荷30分後、60分後、90分後、120分後の血糖値の実測値、スクリーニング検査からの変化量 [食品2とプラセボ食品の比較、食品1とプラセボ食品の比較、食品3とプラセボ食品の比較]
5. 摂取12週間後検査におけるインスリン、体脂肪率、脂肪量、筋肉量の実測値、スクリーニング検査からの変化量 [食品2とプラセボ食品の比較、食品1とプラセボ食品の比較、食品3とプラセボ食品の比較]
英語
1. The measured values of the IAUC of blood glucose level at 12w [Active food 1 vs. Placebo food, Active food 3 vs. Placebo food]
2. The changes from screening (before consumption; Scr) of the IAUC of blood glucose level at 12w [Active food 2 vs. Placebo food, Active food 1 vs. Placebo food, Active food 3 vs. Placebo food]
3. The measured values and changes from Scr of the maximum blood concentration (Cmax) of blood glucose level at 12w [Active food 2 vs. Placebo food, Active food 1 vs. Placebo food, Active food 3 vs. Placebo food]
4. The measured values and changes from Scr of the fasting blood glucose level (before consumption of the carbohydrate load) and blood glucose level 30, 60, 90, and 120 minutes after consumption of the carbohydrate load at 12w [Active food 2 vs. Placebo food, Active food 1 vs. Placebo food, Active food 3 vs. Placebo food]
5. The measured values and changes from Scr of insulin, body fat percentage, fat mass, and muscle mass at 12w [Active food 2 vs. Placebo food, Active food 1 vs. Placebo food, Active food 3 vs. Placebo food]
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
期間: 12週間
試験食品: 食品1
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Active food 1
日本語
期間: 12週間
試験食品: 食品2
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Active food 2
日本語
期間: 12週間
試験食品: 食品3
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Active food 3
日本語
期間: 12週間
試験食品: プラセボ食品
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Placebo food
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
5. スクリーニング検査にて負荷食摂取後の血糖値のCmaxが140-199 mg/dLの者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy individuals
5. Individuals whose Cmax of blood glucose level after consumption of the carbohydrate load is 140-199 mg/dL at Scr
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、慢性腎臓病、脳血管障害、リウマチ性疾患、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 1日に朝昼晩の3食を規律的に摂取できない者
5. 牛乳やチーズなどの乳製品を週4回以上摂取している者
6. 特定保健用食品、機能性表示食品を摂取している者
7. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを摂取/使用している者
8. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者、特に、ゼラチンアレルギーを有する者
9. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
10. 同意取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
11. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
英語
1. Individuals who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. Individuals who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3. Individuals who are currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, chronic kidney disease, cerebrovascular disorder, rheumatic disease, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. Individuals who cannot regularly take three meals (breakfast, lunch, and dinner) a day
5. Individuals who take dairy products such as milk and cheese at least four times a week
6. Individuals who are taking "Foods for Specified Health Uses" or "Foods with Functional Claims"
7. Individuals who are taking or using medications (including herbal medicines) and supplements
8. Individuals who are allergic to medications and/or the test food related products (particularly gelatin)
9. Individuals who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this study
10. Individuals who have been enrolled in other clinical studies within the last 28 days before the agreement to participate in this study or plan to participate another study during this study
11. Individuals who are judged as ineligible to participate in this study by the physician
90
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
J-OIL MILLS, Inc.
日本語
株式会社J-オイルミルズ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
千葉大学
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
Chiba University
日本語
株式会社ラフィーネインターナショナル
英語
Raffinee International Inc.
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
The ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2024 | 年 | 04 | 月 | 02 | 日 |
未公表/Unpublished
100
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 03 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061693
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061693
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |