UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000054009
受付番号 R000061645
科学的試験名 研究食品摂取による抗肥満効果の調査研究
一般公開日(本登録希望日) 2024/03/29
最終更新日 2024/10/01 11:35:41

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
研究食品摂取による抗肥満効果の調査研究


英語
Investigation on the anti-obesity effects of research food intake

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
研究食品摂取による抗肥満効果の調査研究


英語
Investigation on the anti-obesity effects of research food intake

科学的試験名/Scientific Title

日本語
研究食品摂取による抗肥満効果の調査研究


英語
Investigation on the anti-obesity effects of research food intake

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
研究食品摂取による抗肥満効果の調査研究


英語
Investigation on the anti-obesity effects of research food intake

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人男女


英語
Healthy adult male/female

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
日本人を対象とした試験食品の抗肥満効果を検証する


英語
Investigate the anti-obesity effects of research food on Japanese subjects

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
腹部脂肪面積


英語
Abdominal fat area

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1. 腸内細菌叢
2. 腸内代謝物質
3. 排便状況(排便回数、排便日数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、排便時の腹部の痛み、におい)
4. 排便時以外の時間帯における腹部症状(膨満感、腹鳴、ガス)
5. 体重、BMI、腹囲、体組成
6. OSA-MA
7. POMS2短縮版
8. GLP-1、PYY


英語
1. Gut microbiota
2. Gut metabolomes
3. Defecation status (frequency, quantity, property, color, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain, odor of defecation)
4. Abdominal symptoms (bloating, belching, gas) at times other than during defecation
5. Body weight, BMI, waist circumference, body composition
6. OSA-MA
7. POMS2 short version
8. GLP-1, PYY


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験食品を16g/day 12週間摂取


英語
Consume 16 g/day of research food for 12 weeks

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
(2) BMIが25.0 kg/m^2以上30.0 kg/m^2未満の者
(3) 1日の平均歩数が10,000歩未満の者
(4) 体内に金属(ペースメーカー等)が入っておらず、CTスキャンの測定が可能な者
(5) 当研究について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者


英語
(1) At informed consent, male/female subjects aged more than or equal to 20, and less than 65 years old.
(2) 25=<BMI<30 kg/m^2 at informed consent.
(3) Average number of steps per day is less than 10,000 steps.
(4) No metal (pacemaker, etc.) in their body and are able to take CT scan.
(5) Subjects who can show their understanding of the study procedure and agreement with participating in the study by written informed consent prior to the study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1) 研究に影響を与える可能性(抗肥満、脂質代謝、食欲調整、整腸作用 等)のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)の摂取を同意取得時から中止できない者
(2) 事前検査の1ヶ月前より研究に影響を及ぼす薬剤(抗生物質・整腸剤・下剤など)を服用した者
(3) 同意取得後、研究に影響を及ぼす薬剤(抗生物質・整腸剤・下剤など)を研究期間中に服用する予定がある者
(4) 虫垂の切除歴がある者
(5) 同意取得前半年以内に、研究に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術、肥満外科手術など)
(6) 食事制限やダイエットを行っている者
(7) 研究期間中にダイエットを予定している者
(8) 研究期間中に家庭、仕事などの生活環境に大きな変化(転居、転勤など)が見込まれる者
(9) 食生活が極度に不規則な者
(10) 食事内容が極度に偏っている者(ベジタリアン、ヴィーガン、ロカボ)
(11) 同居者が当研究への参加を予定している者
(12) 喫煙者
(13) アルコール多飲者
(14) 糖尿病(1型/2型)、脂質異常症と診断されたことのある者
(15) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(16) 妊娠中、授乳中、あるいは研究期間中に妊娠する意思のある者
(17) 医薬品および食品にアレルギーがある者
(18) オリゴ糖を摂取した際に過剰な腹部症状(ひどい下痢や膨満感)を催すことを自覚している者

(文字数制限のため、以降は「その他」に記載)


英語
(1) Subjects who are unable to discontinue consumption of foods for specified health uses, foods with function claims, health foods (including supplements) that may affect the research (anti-obesity, lipid metabolism, appetite control, intestinal regulation, etc.) from the time consent is obtained.
(2) Subjects who have taken drugs (antibiotics, antiflatulent, laxatives, etc.) that would affect the study one month prior to the pre-test.
(3) Subjects who plan to take drugs that will affect the research during the study.
(4) Subjects with a history of appendectomy.
(5) Subjects who have undergone surgery that may affect the study (colonoscopy, removal of gallstones or gall bladder, gastric bypass surgery, bariatric surgery, etc.) within 6 months prior to obtaining consent.
(6) Subjects undergoing dietary restriction or weight loss.
(7) Subjects who plan to lose weight during the study.
(8) Subjects who are expected to undergo a major change in their family, work, or other living environment (e.g., relocation, transfer, etc.) during the study.
(9) Subjects with extremely irregular eating habits.
(10) Subjects with special dietary habits (vegetarian, vegan, low-carbo).
(11) Subjects whose roommates plan to participate in the study.
(12) Smokers.
(13) Heavy alcohol drinkers.
(14) Subjects with previously diagnosed diabetes mellitus (type 1/type 2) or dyslipidemia.
(15) Subjects with a history of serious diseases of the heart, liver, kidneys, digestive organs, etc.
(16) Pregnant, lactating, or intending to become pregnant during the study.
(17) Subjects allergic to medicines and foods.
(18) Subjects who are aware of excessive abdominal symptoms (severe diarrhea or bloating) when ingesting oligosaccharides.

(Due to character limitation, the following will be listed in the "Others" section)

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
慎之介
ミドルネーム
村上


英語
Shinnosuke
ミドルネーム
Murakami

所属組織/Organization

日本語
株式会社メタジェン


英語
Metagen, Inc.

所属部署/Division name

日本語
本社


英語
Headquarters

郵便番号/Zip code

997-0052

住所/Address

日本語
山形県鶴岡市覚岸寺字水上246-2


英語
246-2 Mizukami, Kakuganji, Tsuruoka, Yamagata 997-0052, Japan

電話/TEL

+81-235-64-0330

Email/Email

research@metagen.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
史子
ミドルネーム
中村


英語
Fumiko
ミドルネーム
Nakamura

組織名/Organization

日本語
CPCC株式会社


英語
CPCC Company Limited

部署名/Division name

日本語
臨床支援事業部


英語
Clinical Support Division

郵便番号/Zip code

103-0021

住所/Address

日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル4階


英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongokucho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan

電話/TEL

+81-3-6225-9001

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

cpcc-contact@cpcc.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Metagen, Inc.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社メタジェン


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Meiji Food Materia Co., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社明治フードマテリア


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会


英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic

住所/Address

日本語
〒103-0021東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2階


英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongokucho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan

電話/Tel

+81-3-6225-9005

Email/Email

IRB@cpcc.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 03 29


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

20

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 03 18

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 03 15

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 04 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 08 04

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
(除外基準続き)
(19) 他の医薬品または健康食品の臨床研究に参加中、研究終了後4週間以内、あるいは当研究の参加同意後に他の臨床研究に参加する予定のある者
(20) 当研究開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(21) 当研究開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(22) 当研究開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(23) 当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(24) 当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(25) 研究責任医師または研究分担医師が本研究への参加が不適当と判断した者


英語
(Continuing from exclusion criteria)
(19) Participating in a clinical study of another drug or health food, within 4 weeks of the completion of the study, or who is scheduled to participate in another clinical study after consent to participate in this study.
(20) Subjects who have donated 200 mL of blood in one month before start of the study.
(21) Males who have donated 400 mL of blood within 3 months before start of the study.
(22) Females who have donated 400 mL of blood within 4 months before start of the study.
(23) Males whose blood collected in the 12 months before study plus the expected blood for the study exceeds 1200 mL.
(24) Females whose blood collected in the 12 months before study plus the expected blood for the study exceeds 800 mL.
(25) Those who are judged by the principal investigator or sub-investigator to be inappropriate to participate in this study.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 03 29

最終更新日/Last modified on

2024 10 01



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061645


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061645