UMIN試験ID | UMIN000053871 |
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受付番号 | R000061494 |
科学的試験名 | 摂食速度がヒトの消化吸収率に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/03/15 |
最終更新日 | 2024/03/15 12:55:48 |
日本語
摂食速度がヒトの消化吸収率に及ぼす影響
英語
Effect of eating speed on the digestion and absorption rate
日本語
摂食速度がヒトの消化吸収率に及ぼす影響
英語
Effect of eating speed on the digestion and absorption rate
日本語
摂食速度がヒトの消化吸収率に及ぼす影響
英語
Effect of eating speed on the digestion and absorption rate
日本語
摂食速度がヒトの消化吸収率に及ぼす影響
英語
Effect of eating speed on the digestion and absorption rate
日本/Japan |
日本語
健常成人男性
英語
Healthy adult males
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
摂食速度が消化吸収率に及ぼす影響を検討すること
英語
To examine effect of eating speed on digestion and absorption rate
その他/Others
日本語
摂食速度(早食いおよび遅食い)が消化吸収率に及ぼす影響を検討すること
英語
To examine effect of eating speed (rapid eating and slow eating) on digestion and absorption rate
探索的/Exploratory
日本語
・エネルギー損失量(糞便と尿)
・摂食速度の介入では各試行を8日間ずつ実施する。
英語
Energy loss from stool and urine.
In the eating speed intervention, each trial will be conducted for 8 days.
日本語
口腔・腸の細菌叢および代謝物、消化管通過時間
英語
Oral and gut microbiota and metabolites, transit time
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
2
予防・検診・検査/Prevention
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
早食い試行(普段の食事時間の60%)。
介入期間は8日間(4日間の自由生活条件と4日間の実験室条件)。
英語
Rapid eating trial (60% of regular eating duration).
Intervention periods was 8 days (4 days in free living condition and 4 days in laboratory conditions).
日本語
遅食い条件(普段の食事時間の200%)。
介入期間は8日間(4日間の自由生活条件と4日間の実験室条件)。
英語
Slow eating trial (200% of regular eating duration).
Intervention periods was 8 days (4 days in free living condition and 4 days in laboratory conditions).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
39 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
・本研究の同意を得られた18歳以上39歳以下の成人男性
・習慣的に毎日1回以上排便がある者
英語
- Subjects will be adult males aged 18-39 years who have given informed consent for this study
- Those who habitually defecate more than once a day
日本語
・18歳未満または40歳以上である者
・BMI25 kg/m2以上の者
・女性
・習慣的な排便状況が毎日(1日1回以上)でない者
・糖尿病治療薬など代謝に影響を及ぼす薬を常用薬として服用している者
・代謝に影響する疾患(糖尿病・甲状腺疾患)を有する者
・精神疾患の診断がついている者および既往歴のある者
・ペースメーカーなどの埋め込み式医療機器を使用している者
・重篤な循環器疾患を有する者
・急性期のがんを有する者
・口腔・歯科疾患を有する者、口腔・歯科治療中の者、総義歯または義歯の数が多い者
・消化器手術の既往歴がある者(主に食道、胃、十二指腸、小腸、結腸、肝臓が該当。ただし、虫垂切除手術程度は可とする)
・消化器疾患を有する者
・膝や腰に疾患があり、日常生活に支障がある者
・食生活が極度に不規則な者
・運動習慣がある者(平均60分/日以上)
・他の食品の摂取や薬剤を服用する試験、化粧品および薬剤等を塗布する試験に参加中の者、参加の意思がある者
・飲酒と喫煙に関する習慣があり、研究期間中にコントロールできない者
英語
- Under 18 years old
- Over 40 years old
- Females
- Those who habitually do not defecate more than once a day
- Patients with regular medication (diabetes treatment, alpha-blockers, beta-blockers, and other medications that affect metabolism)
- Those who have diseases that affect metabolism (diabetes, thyroid disorders)
- Those with a diagnosis of or history of mental illness
- Patients with pacemakers or other implantable medical devices
- Those with serious cardiovascular disease
- Those with acute stage cancer
- Those who have dental and oral problems
- Those who have a history of gastrointestinal surgery (mainly esophagus, stomach, duodenum, small intestine, colon, and liver. However, appendicectomy is acceptable)
- Those who have gastrointestinal disease
- Those with knee or back problems that interfere with daily life
- Those who have extremely irregular eating habits
- Those who have exercise habits (average 60 minutes/day or more)
- Those who are currently participating in, or intend to participate in, a study involving the ingestion of other foods, the taking of drugs, or the application of cosmetics or drugs, etc.
- Those with drinking and smoking habits and cannot be controlled during the study period
16
日本語
名 | 英一 |
ミドルネーム | |
姓 | 吉村 |
英語
名 | Eiichi |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshimura |
日本語
医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
栄養・代謝研究部
英語
Department of Nutrition and Metabolism
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3-17健都イノベーションパーク NK ビル
英語
Kento Innovation Park NK Building 3-17, Senriokashinmachi, Settsu, Osaka
0663841120
eyoshi@nibiohn.go.jp
日本語
名 | 有香 |
ミドルネーム | |
姓 | 濱田 |
英語
名 | Yuka |
ミドルネーム | |
姓 | Hamada |
日本語
医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
栄養・代謝研究部
英語
Department of Nutrition and Metabolism
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3-17健都イノベーションパーク NK ビル
英語
Kento Innovation Park NK Building 3-17, Senriokashinmachi, Settsu, Osaka
0663841120
yhamada@nibiohn.go.jp
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
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英語
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文部科学省
英語
Grants-in-Aid for Scientific Research
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所 研究倫理審査調整室
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
大阪府茨木市彩都あさぎ7-6-8
英語
7-6-8 Saito Asagi, Ibaraki-shi, Osaka
0726419829
irb-office@nibiohn.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2024 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2023 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2028 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061494
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061494