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UMIN試験ID UMIN000053920
受付番号 R000061485
科学的試験名 研究食品の継続摂取が軽度肥満成人の体組成に与える影響の検討 -ランダム化プラセボ対照二重盲検固定用量並行群間比較試験-
一般公開日(本登録希望日) 2024/03/23
最終更新日 2024/10/09 14:51:20

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
研究食品の継続摂取が軽度肥満成人の体組成に与える影響の検討 -ランダム化プラセボ対照二重盲検固定用量並行群間比較試験-


英語
A study on the effect of continuous intake of test food on body composition in mildly obese adults - A randomized, placebo-controlled, double-blind, fixed-dose, parallel-group comparative trial -

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
研究食品の継続摂取が軽度肥満成人の体組成に与える影響の検討


英語
A study on the effect of continuous intake of test food on body composition in mildly obese adults

科学的試験名/Scientific Title

日本語
研究食品の継続摂取が軽度肥満成人の体組成に与える影響の検討 -ランダム化プラセボ対照二重盲検固定用量並行群間比較試験-


英語
A study on the effect of continuous intake of test food on body composition in mildly obese adults - A randomized, placebo-controlled, double-blind, fixed-dose, parallel-group comparative trial -

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
研究食品の継続摂取が軽度肥満成人の体組成に与える影響の検討


英語
A study on the effect of continuous intake of test food on body composition in mildly obese adults

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
軽度肥満傾向の男性および女性を対象に、研究食品の12週間継続摂取が、体組成に与える影響を検討することを目的とする。


英語
The aim of this study is to examine the effect of 12 weeks intake of test food on body composition in male and female with mildly obese.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
体重、BMI、体脂肪率


英語
Body weight, BMI, Body fat percentage

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
腹部脂肪面積(内臓脂肪面積、皮下脂肪面積、全脂肪面積)、ウェスト周囲径、血中酢酸、気分アンケート


英語
Abdominal fat area (Visceral fat area, Subcutaneous fat area, Total fat area), Waist circumference, Plasma acetate, Mood questionnaire


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
研究食品Aを12週間、1日1回、1回につき1錠、夕食後に水またはぬるま湯にて摂取


英語
Intake of test food A with water or lukewarm water, 1 tablet at a time, once a day after dinner, for 12 weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
研究食品Bを12週間、1日1回、1回につき1錠、夕食後に水またはぬるま湯にて摂取


英語
Intake of test food B with water or lukewarm water, 1 tablet at a time, once a day after dinner, for 12 weeks.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
対象食品を12週間、1日1回、1回につき1錠、夕食後に水またはぬるま湯にて摂取


英語
Intake of the placebo food with water or lukewarm water, 1 tablet at a time, once a day after dinner, for 12 weeks.

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 年齢:20歳以上、65歳未満
2. 男性および女性
3. BMIが23.0kg/m^2以上30.0kg/m^2未満の者
4. スマートフォンにより電子日誌の入力が可能な者
5. 研究の目的・内容について十分な説明をよく受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者


英語
1. Age: 20 or more, and under 65
2. Mele or female
3. BMI 23.0kg/m^2 or more, and under 30.0kg/m^2
4. Subjects who can use smartphones or PC to record a digital diary
5. Subjects who received a sufficient explanation for the study objective, and voluntarily joined the study with the agreement to informed consent

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 現在、何らかの薬剤により治療中の者(ただし、頓服は可とする)
2. 医師の管理下で、食事療法や運動療法を行っている者
3. 同意取得の3ヶ月前から肥満、高脂血症、脂質代謝、高血圧等に影響を及ぼすとされる医薬部外品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品やサプリメントを摂取している者
4. 上記③以外の医薬部外品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、サプリメントを日常的に(目安:週4回以上)摂取している者(ただし、同意取得以降やめることが出来る者は参加可)
5. 乳酸菌を多く含む食品を日常的(週4日以上)に摂取している者
6. 痩身目的で施術を行ったもしくは同意取得の1年以内にエステやジムに通っていた者
7. 検査前日に禁酒できない者
8. 重篤な疾患の現病もしくは既往歴のある者
9. 消化管に手術歴のある者(ただし、虫垂炎は可とする)
10. 薬剤アレルギーもしくは食物アレルギーの現病もしくは既往歴のある者
11. 薬物依存、アルコール依存の現病もしくは既往歴のある者
12. 手術等により、体内に金属が入っている者
13. 心臓ペースメーカーを使用している、もしくは体内植え込み型の医療機器が入っている者
14. 閉所恐怖症の者
15. 過度な飲酒習慣がある者(目安:1日あたり純アルコール量が40g以上)
16. 過度な喫煙習慣がある者(目安:1日21本以上)
17. 交代制勤務等で夜勤勤務のある者
18. 研究期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
19. 研究期間中、海外旅行等、海外への渡航を予定している者
20. 妊娠中、授乳中もしくは研究期間中に妊娠を希望する者
21. SCR時の感染症検査で陽性であった者
22. 他の臨床試験に参加している、もしくは試験品が投与され、試験終了から1ヶ月以内の者
23. 研究責任医師により本研究の参加にふさわしくないと判断された者


英語
Subjects --
1. currently receiving medical treatment with any drugs, except required single-use
2. receiving a diet therapy or physiotherapy under medical supervision
3. continuously taking quasi-medicine, food for specified health uses (FOSHU), foods with functional claim, or nutritional supplements / foods that affect obesity, hyperlipidemia, lipid metabolism, or hypertension, in three months before informed consent.
4. daily (4 or more times a week) taking quasi-medicine, FOSHUs, foods with functional claim, nutritional supplements / foods other than criteria 3.
5. regularly (4 or more times a week) taking foods rich in lactic acid bacteria
6. who have received weight loss treatment or have attended a beauty salon or gym within 1 year before informed consent
7. disable to stop drinking liquor on the day before the inspection date
8. who currently have or have a history of severe diseases
9. who had a gastrointestinal operation (except appendicitis)
10. who currently have or have a history of food/drug allergies
11. who currently have or have a history of alcoholism or drug addiction
12. who have metal parts inserted into their bodies due to surgery
13. using cardiac pacemaker or with implantable devices in their bodies
14. who have claustrophobia
15. taking alcohol more than 40 g/day
16. with excessive daily smoking: 20 or more cigarettes a day
17. working night shift
18. having plans of major change on their lifestyle(e.g., diet, sleep, and exercise) during the study period
19. planning to travel abroad during the study period
20. currently pregnant, breast-feeding or planning to get pregnant during the study period
21. who received positive test result after infectious disease testing at a start of the trial
22. who have participated another clinical study or have ingested test foods for other trials within 1 month.
23. judged by the physician to be unsuitable for this study

目標参加者数/Target sample size

75


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
宏紀
ミドルネーム
徳村


英語
Koki
ミドルネーム
Tokumura

所属組織/Organization

日本語
カバヤ食品株式会社


英語
Kabaya Foods Corporation

所属部署/Division name

日本語
マーケティング本部 研究開発室


英語
Marketing Headquarters, Research and Development Division

郵便番号/Zip code

709-2196

住所/Address

日本語
岡山県岡山市北区御津野々口1100


英語
1100 Mitsunonokuchi, Kita-ku, Okayama-shi, Okayama 709-2196, Japan

電話/TEL

086-724-4830

Email/Email

kouki_tokumura@kabaya.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
義忠
ミドルネーム
比良


英語
Yoshitada
ミドルネーム
Hira

組織名/Organization

日本語
株式会社アイメックRD


英語
IMEQRD Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
企画営業部


英語
Planning and Sales Department

郵便番号/Zip code

104-0061

住所/Address

日本語
東京都中央区銀座6-2-1 Daiwa銀座ビル3F


英語
Daiwa Ginza bldg. 3F, 6-2-1 Ginza, Chuo-ku, Tokyo 104-0061, Japan

電話/TEL

03-6704-5968

試験のホームページURL/Homepage URL

https://imeqrd.co.jp/

Email/Email

clinical-trial@imeqrd.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
IMEQRD Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社アイメックRD


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Kabaya Foods Corporation

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
カバヤ食品株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
医療法人 白水会 須田クリニック治験審査委員会


英語
Suda Clinic institutional review board

住所/Address

日本語
東京都新宿区高田馬場2-8-14


英語
2-8-14 Takadanobaba, Shinjuku-ku, Tokyo

電話/Tel

03-6704-5968

Email/Email

jimukyoku@imeqrd.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 03 23


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 02 26

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 02 27

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 03 24

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 08 04

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 03 21

最終更新日/Last modified on

2024 10 09



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