UMIN試験ID | UMIN000053495 |
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受付番号 | R000061053 |
科学的試験名 | 乳化製剤処理した加工米飯の健康機能性の検証:単群オープン試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/02/03 |
最終更新日 | 2024/07/31 09:16:32 |
日本語
乳化製剤処理した加工米飯の健康機能性の検証:単群オープン試験
英語
Evaluation of health function of cooked rice with emulsified formulation: Single-arm open study
日本語
乳化製剤処理した加工米飯の健康機能性の検証:単群オープン試験
英語
Evaluation of health function of cooked rice with emulsified formulation: Single-arm open study
日本語
乳化製剤処理した加工米飯の健康機能性の検証:単群オープン試験
英語
Evaluation of health function of cooked rice with emulsified formulation: Single-arm open study
日本語
乳化製剤処理した加工米飯の健康機能性の検証:単群オープン試験
英語
Evaluation of health function of cooked rice with emulsified formulation: Single-arm open study
日本/Japan |
日本語
成人健常者男性
英語
Healthy male adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
こめ油を使用した乳化製剤を添加したご飯の食後血糖変動の評価
英語
Accessing the glycemic response to the rice with emulsified formulation including rice bran oil
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値、血中インスリン値
英語
Blood glucose and insulin levels
日本語
血中脂質、血中総GLP-1・総GIP、生理学検査、血液生化学検査、血液学検査
・探索的項目
食事調査(BDHQ)、食行動質問票、持続型血糖測定(CGM)、食味官能評価、DEXA法による体組成測定
英語
Blood triglyceride level, Blood total GLP-1 and GIP levels, Anthropometric tests, blood biochemical tests, and hematologic tests
<Exploratory outcomes>
Brief-type self-administrated diet history questionnaire (BDHQ), Eating behavior questionnaire Continuous glucose monitor, Sensory questionnaire, Body Composition analysis by DEXA method
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
対照食品(単回摂取)>休止期間2週間>被験食品(単回摂取)
英語
Placebo food (a single time intake) > 2-week washout > Treatment food (a single time intake)
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
①20歳以上~75歳未満の健常な男性
②自発的に臨床試験参加を希望し、文書による同意が得られる方
③試験期間中の日常の生活習慣を一定に維持できる方
④スクリーニングにおける静脈採血検査結果、CGMによって評価された普通米飯200g摂取後の血糖値、AUC(曲線下面積)および日常生活における血糖値変動を用いて、血糖正常高値群の方や日常生活における血糖値変動が大きい方を中心とした15名を本試験被験者として選択する。
⑤責任医師が参加を認めた方
英語
(1) Healthy male subjects aged from 20 to 75 years old
(2) Subjects who voluntary participate in the clinical trial and provide consent form
(3) Subjects who can maintain a consent daily lifestyle during the study period
(4) 15 subjects with normal high blood glucose or large daily blood glucose fluctuations determined by venous blood collection analysis data after eating 200 g of cooked rice and continuous glucose monitor data
(5) Subjects who are approved to participate by the medical doctor
日本語
①重篤な疾患(糖尿病、心疾患、肝疾患、腎疾患、ガン、等)や精神疾患に罹患している方
②過去に重篤な疾患(糖尿病、心疾患、肝疾患、腎疾患、ガン、等)の既往歴のある方
③過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした方
④過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある方、また、血管が細いため、採血が難しいと言われたことがある方
⑤高度な貧血症状がある方
⑥食事及び運動量の変化が大きく日常の生活習慣を維持できない方
⑦試験食品に対する食物アレルギー、薬物アレルギーの考えられる方
⑧特定保健用食品、健康食品等を日常的に摂食しており、試験期間中に摂取をやめられない方
その他、本試験への参加を試験責任医師が不適格とした方
英語
(1) Subjects who suffer from serious diseases (diabetes, heart disease, liver disease, kidney disease, cancer, etc.) or mental disorders
(2) Subjects with a history of serious diseases (diabetes, heart disease, liver disease, renal disease, cancer, etc.) in the past
(3) Subjects who donated more than 200 mL of blood in the past month or more than 400 mL of blood within 3 months.
(4) Subjects who have experienced poor mood or deterioration of physical condition due to blood collection in the past, or have been told that blood collection is difficult due to narrow blood vessels.
(5) Subjects who have severe anemia symptoms
(6) Subjects who are unable to maintain their daily lifestyle due to significant changes in diet and physical activity
(7) Subjects with possible food or drug allergies to the test food
(8) Subjects who regularly consume specific health foods and dietary supplements and cannot discontinue their intake during the examination period.
Others who have been deemed ineligible to participate in this clinical trial by the responsible physician.
15
日本語
名 | 桂子 |
ミドルネーム | |
姓 | 蒲池 |
英語
名 | Keiko |
ミドルネーム | |
姓 | Kamachi |
日本語
女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
日本語
栄養クリニック
英語
Nutrition Clinic
170-8481
日本語
東京都豊島区駒込3-24-3 女子栄養大学 栄養クリニック
英語
Nutrition Clinic, Kagawa Nutrition University, Komagome, Toshima-ku, Tokyo, 170-8481, Japan.
03-3918-6181
kamachi@eiyo.ac.jp
日本語
名 | 達雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 植竹 |
英語
名 | Tatsuo |
ミドルネーム | |
姓 | Uetake |
日本語
株式会社CXウエルネス
英語
CXwellness, Inc.
日本語
代表取締役
英語
Representative Director
173-0004
日本語
東京都板橋区板橋2-63-9-401
英語
2-63-9-401 Itabashi, Itabashi-ku, Tokyo, Japan
03-6915-5507
uetake@cx-wellness.com
日本語
その他
英語
Nutrition clinic, Kagawa Nutrition University
日本語
女子栄養大学 栄養クリニック
日本語
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英語
日本語
その他
英語
NARO Bio-oriented Technology Research Advancement Institution
日本語
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 生物系特定産業技術研究支援センター
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
女子栄養大学倫理審査委員会
英語
The Human Research Ethics Committee of Kagawa Nutrition University
日本語
埼玉県坂戸市千代田3ー9ー21
英語
3-9-21, Chiyoda, Sakado, Saitama, Japan
049-289-6041
kenshien@eiyo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 02 | 月 | 03 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061053
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061053