UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000053587
受付番号 R000060989
科学的試験名 超高水圧加圧玄米が高齢者の生理機能に及ぼす効果の解明
一般公開日(本登録希望日) 2024/02/09
最終更新日 2024/02/09 19:23:22

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
高齢者の生理機能に及ぼす超高水圧加圧玄米の効果の検証


英語
Verification of the effect of ultra-high hydrostatic pressurizing brown rice on physiological functions in the elderly

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
超高水圧加圧玄米がヒト生理機能に及ぼす影響


英語
Effects of ultra-high hydrostatic pressurizing brown rice on human physiological functions

科学的試験名/Scientific Title

日本語
超高水圧加圧玄米が高齢者の生理機能に及ぼす効果の解明


英語
Elucidation of the effects of ultra-high hydrostatic pressurizing brown rice on physiological functions in the elderly

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
超高水圧加圧玄米がヒト生理機能性に及ぼす効果の解明


英語
Analysis of the effects of ultra-high hydrostatic pressurizing brown rice on human physiological functions

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常高齢者


英語
Healthy elderly

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

はい/YES


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
超高水圧加圧玄米の長期摂取の安全性や健常高齢者の生理機能に及ぼす効果について介入試験により検討する。


英語
To determine the safety of long-term consumption of ultra-high hydrostatic pressurized brown rice and its effects on physiological functions of healthy elderly people.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
投与開始から12ヶ月、24ヶ月後に認知機能・情動機能・骨密度・血圧・血液生化学検査・骨代謝マーカー・血中モノアミンレベル・身体組成を評価する。


英語
Cognitive and emotional function, bone mineral density, blood pressure, blood biochemical tests, bone metabolism markers, blood monoamine levels, and body composition will be evaluated at 12 and 24 months after the start of treatment.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
超高水圧加圧玄米群(超高水圧加圧玄米を12-24か月間摂取)


英語
Individuals who consume 12-24 months of ultra-high hydrostatic press brown rice

介入2/Interventions/Control_2

日本語
白米摂取群(白米を12-24か月間摂取)


英語
Individuals who consume 12-24 months of white rice

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

65 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

85 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1)同意時の年齢が65歳以上85歳以下であること。
2)試験開始時の時点における認知機能検査値が以下の基準を満たすこと。
 ①MMSE総合得点が22点以上
 ②HDS-Rスコアが21点以上
3)研究参加について本人から同意書が得られていること。
4)日本語による会話が可能であること。


英語
(1) Between 65 and 85 years of age at the baseline.
(2) Cognitive function test scores at the baseline must meet the following criteria
1) MMSE total score of 22 points or more
2) HDS-R score of 21 or more
(3) Have obtained written consent from the subject to participate in the study.
(4) Possible to converse in Japanese.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
心臓病、腎臓病、肝疾患、呼吸器疾患、糖尿病、骨粗鬆症、代謝性疾患、内分泌性疾患、血液疾患などの内科的疾患を持つボランティア、玄米を毎日食べている人、骨疾患の治療や骨粗鬆症の予防、認知機能や精神機能の改善のためにサプリメントを摂取している人など、試験結果に影響を及ぼす可能性のある人、喫煙者、アレルギーや過敏症のある人


英語
Volunteers with any medical illness, including cardiac, renal, hepatic, respiratory disease, diabetes mellitus, or osteoporosis, with metabolic, endocrine, or hematological diseases, those eating brown rice daily, consuming supplements to treat bone diseases or to prevent osteoporosis and/or improve cognitive and mental function that could influence the results of the study, and smokers and those with allergies and hypersensitivity were excluded.

目標参加者数/Target sample size

52


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
道男
ミドルネーム
橋本


英語
Michio
ミドルネーム
Hashimoto

所属組織/Organization

日本語
島根大学


英語
Shimane university

所属部署/Division name

日本語
医学部


英語
Faculty of Medicine

郵便番号/Zip code

6938501

住所/Address

日本語
島根県出雲市塩冶町89-1


英語
89-1, Enya-cho, Izumo, Shimane, Japan

電話/TEL

0853202730

Email/Email

michio1@med.shimane-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
健太郎
ミドルネーム
松崎


英語
Kentaro
ミドルネーム
Matsuzaki

組織名/Organization

日本語
島根大学


英語
Shimane university

部署名/Division name

日本語
医学部


英語
Faculty of Medicine

郵便番号/Zip code

693-8501

住所/Address

日本語
島根県出雲市塩冶町89-1


英語
89-1, Enya-cho, Izumo, Shimane, Japan

電話/TEL

0853202114

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

matuzaki@med.shimane-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
島根大学


英語
Shimane university

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
Shimane university


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語
KENTARO


英語
KENTARO


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
文部科学省


英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, Japan

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
文部科学省


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語
日本


英語
Japan


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
島根大学


英語
Shimane university

住所/Address

日本語
島根県出雲市塩冶町89-1


英語
89-1, Enya-cho, Izumo, Shimane 693-8501, Japan

電話/Tel

0853232111

Email/Email

michio-1@med.shimane-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 02 09


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/ctr/ctr_up_rec_f3.cgi

試験結果の公開状況/Publication of results

中間解析等の途中公開/Partially published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/ctr/ctr_up_rec_f5.cgi

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

52

主な結果/Results

日本語
介入開始から24ヵ月後の前頭葉試験(FAB試験サブアイテム1)の平均変化量は、白米(WR)群と比較して加圧玄米(UBR)群で高かった。さらに、認知機能検査(CADi)の遂行時間が減少し、血漿エピネフリン濃度が増加した。これらの結果から、UBRの2年間の経口摂取が、高齢者における情報処理速度を増加させることを示しており、UBR投与が加齢に関連した認知機能の低下に対して保護効果を有する可能性を示唆している。


英語
At 24-month after commencing intervention, the mean change in the FAB-sub item 1 scores was higher in the UBR group compared to the WR group. Furthermore CADiscore and plasma epinephrine levels increased. These results indicate that a 2-year oral consumption of UBR increases information processing speed (as a measure of cognitive function), suggesting a protective effect of UBR administration against age-related decline in brain cognition.

主な結果入力日/Results date posted

2024 01 29

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
1)同意時の年齢が65歳以上85歳以下であること。
2)試験開始時の時点における認知機能検査値が以下の基準を満たすこと。
 ①MMSE総合得点が22点以上
 ②HDS-Rスコアが21点以上
3)研究参加について本人から同意書が得られていること。
4)日本語による会話が可能であること。


英語
(1) The applicant must be between 65 and 85 years of age.
(2) Cognitive function test scores at the start of the study must meet the following criteria
 (1) Total MMSE score must be 22 or higher.
 (2) HDS-R score must be 21 or higher.
(3) Have obtained written consent from the subject to participate in the study.
(4) The subject must be able to converse in Japanese.

参加者の流れ/Participant flow

日本語
すべての参加者は、身体測定と血液生化学検査を含む健康診断を受け、心疾患、腎疾患、肝疾患、呼吸器疾患、糖尿病、骨粗鬆症、代謝性疾患、内分泌性疾患、血液疾患、骨疾患の治療や老年性疾患のための薬剤やサプリメントを摂取しているなど、研究結果に影響を及ぼす可能性のある医学的疾患のある参加者は除外された。また、喫煙者、アレルギーや過敏症のあるボランティアは除外された。


英語
All participants underwent a physical examination, including physical measurements and blood biochemistry tests, and were screened for any medical conditions that might affect the study results, such as cardiac, renal, hepatic, respiratory, diabetic, osteoporosis, metabolic, endocrine, hematologic, or bone disease treatments or taking drugs or supplements for geriatric diseases. Volunteers with medical conditions that could affect the study results, such as taking medications or supplements for metabolic, endocrine, hematologic, or bone diseases or for geriatric diseases, were excluded. Participants who smoked or had allergies or hypersensitivities were also excluded.

有害事象/Adverse events

日本語
血液生化学検査、自己記入式アンケート、医師による問診の結果、有害事象は認められなかった。


英語
No adverse events were noted as a result of blood biochemistry tests, self-administered questionnaires, and physician interviews.

評価項目/Outcome measures

日本語
身体検査、血液生化学検査、認知機能検査、骨密度検査、情動検査、APOE遺伝子多型検査、有害事象評価


英語
Physical examination, blood biochemistry tests, cognitive function tests, emotional tests, bone density tests, APOE gene polymorphism test, adverse event evaluation

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2015 08 15

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2015 09 28

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2015 09 30

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2018 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 02 09

最終更新日/Last modified on

2024 02 09



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