UMIN試験ID | UMIN000053439 |
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受付番号 | R000060986 |
科学的試験名 | アルギン酸カルシウム含有麺における食後血糖値への影響 -プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/30 |
最終更新日 | 2024/04/16 10:43:12 |
日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における食後血糖値への影響
-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験-
英語
Effect of noodles containing calcium alginate on postprandial blood sugar levels
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, crossover study-
日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における食後血糖値への影響
英語
Effect of noodles containing calcium alginate on postprandial blood sugar levels
日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における食後血糖値への影響
-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験-
英語
Effect of noodles containing calcium alginate on postprandial blood sugar levels
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, crossover study-
日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における食後血糖値への影響
英語
Effect of noodles containing calcium alginate on postprandial blood sugar levels
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アルギン酸カルシウム含有麺による食後血糖値上昇抑制効果を検討する。
英語
To examine the effect of calcium alginate-containing noodles on suppressing postprandial blood sugar rise.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
・食後血糖値最高濃度Cmax
英語
Maximum postprandial blood sugar level (Cmax)
日本語
・食後血糖値時間曲線下面積AUC(0-120分)
・各測定ポイントの各血糖値(食前,食後15,30,45,60,90,120分)
英語
Area under the postprandial blood glucose level time curve AUC (0-120 minutes)
Blood sugar levels at each measurement point (before meals, 15, 30, 45, 60, 90, 120 minutes after meals)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
Ⅰ期:プラセボ麺
Ⅱ期:アルギン酸含有麺A
Ⅲ期:アルギン酸含有麺B
被験食品を5分間で摂食。
※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。
英語
Stage I: Placebo noodles
Stage II: Alginic acid-containing noodles A
Stage III: Alginic acid-containing noodles B
Eat the test food in 5 minutes.
*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.
日本語
Ⅰ期:アルギン酸含有麺A
Ⅱ期:アルギン酸含有麺B
Ⅲ期:プラセボ麺
被験食品を5分間で摂食。
※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。
英語
Stage I: Alginic acid-containing noodles A
Stage II: Alginic acid-containing noodles B
Stage III: Placebo noodles
Eat the test food in 5 minutes.
*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.
日本語
Ⅰ期:アルギン酸含有麺B
Ⅱ期:プラセボ麺
Ⅲ期:アルギン酸含有麺A
被験食品を5分間で摂食。
※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。
英語
Stage I: Alginic acid-containing noodles B
Phase II: Placebo noodles
Stage III: Alginic acid-containing noodles A
Eat the test food in 5 minutes.
*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
・同意取得時において年齢が18歳以上の男女
・研究協力同意説明書に明記されている本研究の目的および安全性を十分理解し同意を得た者
英語
Men and women who are 18 years of age or older at the time of obtaining consent.
Persons who have fully understood and consented to the purpose and safety of this research specified in the Research Cooperation Consent Manual.
日本語
・糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品やサプリメントを摂取している者
・現在糖尿病の治療中あるいは治療が必要と判断される者
・糖尿病,肝疾患,腎疾患,高血圧,虚血性心疾患,消化器系疾患等の重篤な疾患の
ある者およびその既往症を有する者
・何らかの疾患があり,投薬治療中の者で研究担当医師が被験者として不適当と認め
た者
・血中脂質に影響する医薬品,健康食品,サプリメントを常用している者
・試験麺(小麦粉等)に関してアレルギー症状を引き起こす恐れのある者
・仮登録問診票より得られたBMIの値が,応募者全体のBMIの平均値から95%信頼区間を外れる者
・スクリーニング検査の結果,空腹時血糖値が125mg/dLより高いかもしくは60mg/dL未満の者
・スクリーニング検査の結果,HbA1c(NGSP)値が6.5%以上の者
・スクリーニング検査の結果,HIV抗原・抗体,HBV,HCVおよび梅毒検査の結果,いずれかが陽性であった場合
・血液学的検査,生化学的検査で明らかな異常が見つかった者
英語
Persons who are taking medicines or supplements that may affect sugar metabolism.
Currently undergoing treatment for diabetes or who is judged to need treatment.
Persons with serious diseases such as diabetes, liver disease, kidney disease, hypertension, ischemic heart disease, digestive system disease, etc., or those with a history of such diseases.
Persons who have some kind of disease and are receiving medication and are deemed unsuitable as subjects by the research doctor.
person.
Persons who regularly use medicines, health foods, or supplements that affect blood lipids.
Persons who are at risk of developing allergic symptoms regarding the test noodles (flour, etc.).
Persons whose BMI value obtained from the temporary registration questionnaire falls outside the 95% confidence interval from the average BMI value of all applicants.
Persons whose fasting blood sugar level is higher than 125 mg/dL or lower than 60 mg/dL as a result of the screening test.
Persons whose HbA1c (NGSP) value is 6.5% or higher as a result of the screening test.
If any of the screening test results are positive for HIV antigen/antibody, HBV, HCV, or syphilis.
Persons with obvious abnormalities found in hematological or biochemical tests.
9
日本語
名 | 琢男 |
ミドルネーム | |
姓 | 荻原 |
英語
名 | Takuo |
ミドルネーム | |
姓 | Ogihara |
日本語
高崎健康福祉大学
英語
Takasaki University of Health and Welfare
日本語
薬学部
英語
Faculty of Pharmacy
3700033
日本語
群馬県高崎市中大類町60
英語
60 Nakaorui-machi, Takasaki-shi, Gunma, Japan
0273521180
togihara@takasaki-u.ac.jp
日本語
名 | 五月 |
ミドルネーム | |
姓 | 木村 |
英語
名 | Satsuki |
ミドルネーム | |
姓 | Kimura |
日本語
高崎健康福祉大学
英語
Takasaki University of Health and Welfare
日本語
薬学部
英語
Faculty of Pharmacy
3700033
日本語
群馬県高崎市中大類町60
英語
60 Nakaorui-machi, Takasaki-shi, Gunma, Japan
0273521180
s-kimura@takasaki-u.ac.j
日本語
その他
英語
Takasaki University of Health and Welfare
日本語
高崎健康福祉大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kendai Translational Research Center
日本語
健大トランスレーショナルリサーチセンター
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
高崎健康福祉大学研究倫理審査委員会
英語
Takasaki University of Health and Welfare Research Ethics Review Committee
日本語
群馬県高崎市中大類町37-1
英語
37-1 Nakaorui-cho, Takasaki-shi, Gunma, Japan
0273521290
kuwabara@takasaki-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 01 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060986
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060986