UMIN試験ID | UMIN000053442 |
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受付番号 | R000060984 |
科学的試験名 | 半固形流動食の摂取しやすさに及ぼす物性の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/02/01 |
最終更新日 | 2024/07/26 10:11:31 |
日本語
半固形流動食の摂取しやすさに及ぼす物性の影響
英語
Effects of texture properties of semi-solid food on the ease of swallowing.
日本語
半固形流動食の摂取しやすさに及ぼす物性の影響
英語
Effects of texture properties of semi-solid food on the ease of swallowing.
日本語
半固形流動食の摂取しやすさに及ぼす物性の影響
英語
Effects of texture properties of semi-solid food on the ease of swallowing.
日本語
半固形流動食の摂取しやすさに及ぼす物性の影響
英語
Effects of texture properties of semi-solid food on the ease of swallowing.
日本/Japan |
日本語
75歳以上の男女
英語
Men and women over 75 years old
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
物性が異なる半固形流動食の摂取しやすさを探索的に評価する
英語
Exploratory evaluation of the ease of swallowing of semi-solid foods with different textures.
その他/Others
日本語
物性の異なる半固形流動食を摂取する際の嚥下音データを解析に使用する。嚥下音データから抽出した複数の特徴量をパターン化する。パターン化した特徴量でクラスター分析を行い、食品間の違いと類似点を評価する。
英語
Swallowing sound data when ingesting semi-solid liquid foods with different physical properties will be used for analysis. Pattern multiple features extracted from swallowing sound data. Perform cluster analysis using patterned features to evaluate differences and similarities between foods.
日本語
半固形流動食を摂取する際の嚥下音データ
英語
Swallowing sound data during semi-solid foods ingestion.
日本語
嚥下音データと風味評価、主観評価を比較する
英語
Compare swallowing sound data, flavor evaluation, and subjective evaluation
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
半固形流動食
英語
Semi-solid liquid food.
日本語
介入1と異なる物性の半固形流動食
英語
Semi-solid liquid food with physical properties different from intervention 1.
日本語
英語
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英語
日本語
英語
75 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1)本研究の同意取得日において75歳以上の男女
2)本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、研究の内容を十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
英語
1) Men and women aged 75 years or older on the date of consent for this study.
2) Those who have received sufficient explanation about the purpose and content of this study, have the consent ability and fully understandings, and have agreed voluntarily to participate in this study, and consented to participate in writing.
日本語
1)以下の既往歴あるいは現病歴がある者
・脳血管疾患
・嚥下に関連する腫瘍の既往
・神経変性疾患および神経筋疾患を含めた嚥下機能に影響を与える疾患
・呼吸器疾患
・上部消化器疾患
・咽喉頭の器質的疾患
2)摂食嚥下に関連する障害の診断を受けたことがある者
3)70歳以上で肺炎の診断を受けたことがある者
4)食事形態ないし水分摂取に制限のある者
5)乾燥菓子(クラッカー、クッキー、ポテトチップス、煎餅等)の喫食経験がなく好まない者
6)乳、小麦および大豆アレルギーのある者
7)来所に介助が必要な者
8)ネックバンドの装着が困難な者
9)指示の理解が困難な者
10)その他、研究実施責任者、研究責任医師もしくは研究代表者が研究対象者として不適格と判断した者
英語
1) Those who have the following past or current medical history.
Cerebrovascular disease.
History of swallowing-related tumors.
Diseases that affect swallowing function, including neurodegenerative and neuromuscular diseases.
Respiratory disease.
Upper digestive disorders.
Organic diseases of laryngopharyngeal.
2) Subjects who have been diagnosed with a disorder related to eating and swallowing.
3) Subjects who are over 70 years old and also have been diagnosed with pneumonia.
4) Subjects with limited dietary or water intake.
5) Subjects who have no experience with and do not like dry sweets (crackers, cookies, potato chips, rice crackers, etc.)
6) Subjects with milk, wheat and soy allergies.
7) Subjects who need assistance for coming to the facility.
8) Subjects who have difficulty wearing neckbands.
9) Subjects who have difficulty understanding instructions.
10) Any other subject who is judged to be ineligible as a research subject by the research implementation director, research physician, or research representative.
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日本語
名 | 義雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 外山 |
英語
名 | Yoshio |
ミドルネーム | |
姓 | Toyama |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co.,Ltd.
日本語
研究本部
英語
R&D Division
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni,Hachioji,Tokyo,192-0919,Japan
042-632-5824
yoshio.toyama@meiji.com
日本語
名 | 智子 |
ミドルネーム | |
姓 | 久嶋 |
英語
名 | Tomoko |
ミドルネーム | |
姓 | Hisajima |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co.,Ltd.
日本語
研究本部
英語
R&D Division
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni,Hachioji,Tokyo,192-0919,Japan
042-632-5824
tomoko.hisajima@meiji.com
日本語
その他
英語
Meiji Co.,Ltd.
日本語
株式会社 明治
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英語
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無し
英語
Meiji Co.,Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
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国立研究開発法人 国立長寿医療研究センター
英語
National Center for Geriatrics and Gerontology
日本語
英語
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明治ヒト対照研究審査委員会
英語
Meiji institutional Review Board
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni,Hachioji,Tokyo,192-0919,Japan
042-632-5900
MEIJI.IRB@meiji.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
PLIMES株式会社(茨城県)/PLIMES Co.,Ltd.(Ibaraki)
2024 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060984
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060984