UMIN試験ID | UMIN000053387 |
---|---|
受付番号 | R000060931 |
科学的試験名 | 粘度調整流動食EFL-01摂取による食後血糖への影響に関するランダム化単盲検プラセボ対照クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/25 |
最終更新日 | 2024/09/26 09:13:11 |
日本語
試験食品の血糖値上昇抑制効果
英語
Suppressive effects of a test food on blood glucose level
日本語
試験食品の血糖値上昇抑制効果
英語
Suppressive effects of a test food on blood glucose level
日本語
粘度調整流動食EFL-01摂取による食後血糖への影響に関するランダム化単盲検プラセボ対照クロスオーバー試験
英語
A randomized, single-blind, placebo-controlled, crossover study on the suppressive effects of viscosity-adjusted enteral formula on blood glucose level
日本語
試験食品の血糖値上昇抑制効果
英語
Suppressive effects of a test food on blood glucose level
日本/Japan |
日本語
経管栄養患者
英語
Patients receiving enteral tube feeding
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品の血糖上昇への影響を評価する
英語
To evaluate the effects of viscosity-adjusted enteral formula on blood glucose level
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取後の血糖値曲線下面積
英語
Area under the curve of postprandial blood glucose
日本語
血糖値、インスリン値、血中アミノ酸濃度、血中GLP-1濃度、血中GIP濃度
英語
Blood glucose, insulin level, blood amino acids, GLP-1 level, and GIP level
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
対照食品を単回摂取→休止期間2週間→被験食品を単回摂取
英語
Single ingestion of placebo food, washout period for 2 weeks, single ingestion of test food.
日本語
被験食品を単回摂取→休止期間2週間→対照食品を単回摂取
英語
Single ingestion of test food, washout period for 2 weeks, single ingestion of placebo food.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
年齢50歳以上、65歳未満の者
英語
Subjects aged 50 or more and less than 65.
日本語
①事前調査において以下の両方に該当する者
ⅰ)空腹時血糖値が126 mg/dL以上
ⅱ)HbA1c値が6.5%以上
②糖尿病の診断を受けている者
③血糖値に影響を及ぼす可能性がある医薬品を服用している者
④肝、腎、心、肺、消化器、血液、内分泌および代謝系等の治療を受けている者またはこれらの重篤な既往歴がある者
⑤乳または大豆由来成分摂取によりアレルギー症状を呈する者
⑥同意取得日からさかのぼって1ヶ月以内に成分献血または累計200 mL以上の献血等の採血、4ヶ月以内に累計400 mL以上の献血等の採血をした者
⑦試験期間中に他の臨床試験に参加する予定の者
⑧その他、試験責任医師または試験分担医師により被験者として不適当と判断された者
英語
1)Subjects who meet both of the following criteria in the preliminary survey.
i)Fasting blood glucose level is 126 mg/dL or more.
ii)HbA1c value is 6.5 % or more.
2)Subjects who have been diagnosed with diabetes.
3)Subjects taking medications that may affect blood glucose levels.
4)Subjects who are under medical treatment of diseases in liver, kidneys, heart, lungs, digestive system, blood, endocrine and metabolic systems, or who have serious medical history of those diseases.
5)Subjects who exhibit allergic symptoms due to intake of milk or soybean-derived ingredients.
6)Subjects who donated/collected blood components or 200 mL or more of blood in the past 1 month, or who donated/collected 400 mL or more of blood on the past 4 months.
7)Subjects who plan to participate in other clinical trials during the trial period.
8)Others who are judged by the investigator to be inappropriate as participants in this test.
20
日本語
名 | 守 |
ミドルネーム | |
姓 | 沖 |
英語
名 | Mamoru |
ミドルネーム | |
姓 | Oki |
日本語
医療法人社団 成守会 成守会クリニック
英語
Seishukai Clinic
日本語
泌尿器科
英語
urology
111-0036
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo, Japan
03-5827-0930
t-takahama@seishukai.or.jp
日本語
名 | 浩文 |
ミドルネーム | |
姓 | 園木 |
英語
名 | Hirofumi |
ミドルネーム | |
姓 | Sonoki |
日本語
森永乳業株式会社
英語
Morinaga Milk Industry Co., LTD.
日本語
研究本部 健康栄養科学研究所
英語
Health Care & Nutritional Science Institute, R&D Division
252-8583
日本語
神奈川県座間市東原5-1-83
英語
1-83, 5-Chome, Higashihara, Zama-city, Kanagawa Pref. Japan
046-252-3057
h-sonoki@morinagamilk.co.jp
日本語
その他
英語
Seishukai Clinic
日本語
医療法人社団 成守会 成守会クリニック
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
日本語
森永乳業株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
特定非営利活動法人 全国臨床研究協議会倫理審査委員会
英語
Japan Conference of Clinical Research
日本語
東京都豊島区南池袋1-13-23
英語
1-13-23 Minami-ikebukuro, Toshima-ku, Tokyo, Japan
03-6868-7022
jccr-info@jccr.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団 成守会 成守会クリニック/Seishukai Clinic
2024 | 年 | 01 | 月 | 25 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2023 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060931
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060931