UMIN試験ID | UMIN000053378 |
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受付番号 | R000060923 |
科学的試験名 | ビフィズス菌含有食品の継続摂取による腸内菌叢改善効果の確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/30 |
最終更新日 | 2024/01/17 14:39:28 |
日本語
ビフィズス菌含有食品の継続摂取による腸内菌叢改善効果の確認試験
英語
A study to confirm the effect of continuous ingestion of food containing bifidobacteria to improve gut microbiota
日本語
ビフィズス菌含有食品の継続摂取による腸内菌叢改善効果の確認試験
英語
A study to confirm the effect of continuous ingestion of food containing bifidobacteria to improve gut microbiota
日本語
ビフィズス菌含有食品の継続摂取による腸内菌叢改善効果の確認試験
英語
A study to confirm the effect of continuous ingestion of food containing bifidobacteria to improve gut microbiota
日本語
ビフィズス菌含有食品の継続摂取による腸内菌叢改善効果の確認試験
英語
A study to confirm the effect of continuous ingestion of food containing bifidobacteria to improve gut microbiota
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被検食品の摂取が、健常者の腸内細菌叢に及ぼす影響について検証する。
英語
To verify the effects of consumption of the test food on the gut microbiota.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
便中のビフィズス菌数
英語
Fecal bifidobacteria
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ビフィズス菌を含む腸溶性カプセル1粒を2週間毎日摂取する。
英語
Ingestion of an enteric capsule containing bifidobacteria for 2 weeks.
日本語
ビフィズス菌を含む胃溶性カプセル1粒を2週間毎日摂取する。
英語
Ingestion of a capsule containing bifidobacteria for 2 weeks.
日本語
ビフィズス菌を含まない腸溶性カプセル1粒を2週間毎日摂取する。
英語
Ingestion of an enteric capsule without bifidobacteria for 2 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 週五回以上排便がある、健康な成人男女
2. 研究の目的・内容について十分菜説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意したもの。
英語
1. Healthy adult men and women who defecate at least five times a week.
2. Subjects who have received sufficient explanation of the purpose and content of the research, is capable of giving informed consent, voluntarily volunteers to participate in the research, and consents to participate in the research in writing.
日本語
1. 整腸剤や便秘薬(下剤を含む)を常用している者
2. 試験開始より1ヶ月以内に抗生物質を摂取した者
3. アルコールの多量常飲者(アルコール量60 g/日以上摂取)、またはアルコール依存症の者
4. 乳酸菌やビフィズス菌を含む発酵乳または乳酸菌飲料、およびオリゴ糖を多く含む特定保健用食品や機能性表示食品(サプリメントを含む)を日ごろから摂取しており、試験期間中に止めることができない者
5. 生菌を多く含む食品(チーズやキムチ等の発酵食品)や食物繊維を多く含む食品を日ごろから摂取しており、試験期間中に控えることができない者
6. 緊急に治療を要する疾患に罹患している者、または重篤な合併症を有する者
7. 消化吸収に影響を与える消化器疾患、または手術歴がある者
8. 食物アレルギーを有する者
9. 妊娠している者、試験期間中妊娠の意思がある者、または授乳中の者
10. 他の食品の摂取や薬剤を使用する試験に参加中の者
英語
1. Subjects who regularly use intestinal or laxative drugs (including laxatives).
2. Subjects who ingested antibiotics within one month of the start of the study.
3. Heavy alcohol drinkers (consuming more than 60 g/day of alcohol) or alcoholics.
4. Subjects who regularly consume fermented milk or lactic acid bacteria beverages containing lactobacilli or bifidobacteria, and foods for specified health uses or foods with functional claims (including supplements) containing large amounts of oligosaccharides and are unable to stop during the study period.
5. Subjects who consume foods high in viable bacteria or high in dietary fiber daily and are unable to refrain from them during the examination period.
6. Subjects suffering from a disease requiring urgent treatment or those with serious complications.
7. Subjects with gastrointestinal diseases affecting digestion and absorption, or with a history of surgery.
8. Subjects with food allergies.
9. Subjects who are pregnant, intend to become pregnant during the study period, or are breastfeeding.
10. Subjects participating in a study involving the ingestion of other foods or the use of drugs.
20
日本語
名 | 康雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 |
英語
名 | Yasuo |
ミドルネーム | |
姓 | Saito |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D Laboratory
555-0021
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka
06-6477-8352
yasuo.saito@glico.com
日本語
名 | 雅士 |
ミドルネーム | |
姓 | 塚本 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Tsukamoto |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D Laboratory
555-0021
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka
06-6477-8352
masashi.tsukamoto@glico.com
日本語
その他
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
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江崎グリコ株式会社
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英語
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自己調達
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
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江崎グリコ株式会社
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自己調達/Self funding
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英語
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英語
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英語
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グリコグループ研究倫理委員会
英語
The Institutional Review Board of Glico Group
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka
06-6477-8352
toshihiko.koike@glico.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060923
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060923