UMIN試験ID | UMIN000053245 |
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受付番号 | R000060759 |
科学的試験名 | 食品素材による加工処理が機能性油脂の吸収性に及ぼす影響に関する探索的研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/12/27 |
最終更新日 | 2024/06/11 11:52:42 |
日本語
食品素材による加工処理が機能性油脂の吸収性に及ぼす影響に関する探索的研究
英語
Exploratory study on the effect of food material processing on the absorption of functional lipids
日本語
食品素材による加工処理が機能性油脂の吸収性に及ぼす影響に関する探索的研究
英語
Exploratory study on the effect of food material processing on the absorption of functional lipids
日本語
食品素材による加工処理が機能性油脂の吸収性に及ぼす影響に関する探索的研究
英語
Exploratory study on the effect of food material processing on the absorption of functional lipids
日本語
食品素材による加工処理が機能性油脂の吸収性に及ぼす影響に関する探索的研究
英語
Exploratory study on the effect of food material processing on the absorption of functional lipids
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、健康成人を対象として、食品素材による加工処理を行った機能性油脂食品を単回摂取した時の吸収性を、加工処理を行っていない機能性油脂食品との比較により検討する。
英語
To explore the effect of the food material processing in the absorption of functional lipids by comparing the absorption of functional lipids with/ without processing in a single intake in healthy adult
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中総ケトン体(ΔAUC)
英語
Blood total ketone bodies (delta AUC)
日本語
■血中代謝物・代謝マーカー(AUC、ΔAUC、Cmax、ΔCmax、Tmax)
・血中ケトン体(β-ヒドロキシ酪酸、アセト酢酸、その合計)
・中鎖脂肪酸(オクタン酸、デカン酸)
・アシル化グレリンおよびデスアシルグレリン
・グルコース
・インスリン
■腹部症状アンケート
・胃痛、胃もたれ、吐き気、腹部膨満感、食欲についての段階評価
英語
blood metabolites, metabolic markers (AUC, delta AUC, Cmax, delta Cmax, Tmax)
blood ketone bodies (beta-Hydroxybutyric acid, acetoacetic acid, and the total value)
medium-chain fatty acid (octanoic acid, decanoic acid)
acyl-ghrelin and des-acyl ghrelin
Glucose
insulin
abdominal symptoms questionnaire
Rating scale about gastralgia, epigastric fullness, nausea bloating, appetite for the foods
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1)プラセボ(対照食品)を1回摂取
2)ウォッシュアウト期間(6日以上)
3)参照食品を1回摂取
4)ウォッシュアウト期間(6日以上)
5)試験食品を1回摂取
6)ウォッシュアウト期間(6日以上)
7)プラセボ(対照食品)を1回摂取
英語
1)Single intake of placebo (control food)
2)Washout period is for more than 6 days
3)Single intake of reference food
4)Washout period is for more than 6 days
5)Single intake of test food
6)Washout period is for more than 6 days
7)Single intake of placebo (control food)
日本語
1)プラセボ(対照食品)を1回摂取
2)ウォッシュアウト期間(6日以上)
3)参照食品を1回摂取
4)ウォッシュアウト期間(6日以上)
5)プラセボ(対照食品)を1回摂取
6)ウォッシュアウト期間(6日以上)
7)試験食品を1回摂取
英語
1)Single intake of placebo (control food)
2)Washout period is for more than 6 days
3)Single intake of reference food
4)Washout period is for more than 6 days
5)Single intake of placebo (control food)
6)Washout period is for more than 6 days
7)Single intake of test food
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1)本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した者
2)同意取得時に20歳以上40歳未満の男性
3)BMIが18.5 以上25.0 kg/m2未満の者
英語
1) Subjects who have been fully informed of the purpose and content of the study, have the capacity to consent, volunteer of their own free will with full knowledge of the content, and consent to participate in the study
2) Males in the age between 20 and 40 years
3) Subjects whose BMI 18.5 kg/m2 or more and less than 25.0 kg/m2
日本語
1)スクリーニング検査前1ヶ月間に、本研究に影響を及ぼす可能性があると研究責任医師が判断した、医薬品、医薬部外品、サプリメント、保健機能食品(栄養機能食品、特定保健用食品、機能性表示食品)、またはMCTやココナッツオイル(それらが多く配合されている食品を含む)を週2日以上摂取している者、また研究期間中に摂取する予定のある者
2)重篤な持病や症状を有すると研究責任医師が判断した者
3)脂質代謝、糖代謝、肝機能、腎機能異常と研究責任医師が判断した者
4)食物アレルギーを有する者
5)乳糖不耐症を有する者
6)過去に消化器系の手術を行った者
7)スクリーニング検査前1ヶ月間に、喫煙した者
8)スクリーニング検査前1ヶ月間に200 mL または3ヶ月間に400 mLの献血を行った者
9)スクリーニング検査前1ヶ月間に、他の臨床研究またはモニター研究に参加した者、あるいは研究期間中に他の臨床研究に参加する予定のある者
10)その他、研究責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1)Subjects who routinely take pharmaceuticals, quasi-drugs, dietary supplement, foods for specified health uses, medium-chain triglycerides or coconut oil for more than two days per week within a month before the screening test
2)Subjects judged by the principal investigator to have serious chronic illnesses or symptoms
3)Subjects judged by the principal investigator to have abnormalities in lipid metabolism, sugar metabolism, liver function, or kidney function
4)Subjects who have food allergies
5)Subjects who are intolerant to lactose
6)Subjects who have had digestive system surgery
7)Subjects who smoked within a month before the screening test
8)Subjects who were donated more than 200 mL of blood within a month or more than 400 mL within 3 months before the screening test
9)Subjects who participated in other clinical trials within a month before the screening test or plan to participate other clinical trials during this study period
10)Subjects who are judged as ineligible for the study by the investigator
12
日本語
名 | 糺 |
ミドルネーム | |
姓 | 渡辺 |
英語
名 | Tadashi |
ミドルネーム | |
姓 | Watanabe |
日本語
医療法人社団 渡辺病院
英語
Watanabe Hospital
日本語
外科
英語
Surgery
144-0043
日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号
英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, JAPAN
03-3741-0223
Wnb.cto@gmail.com
日本語
名 | 実咲 |
ミドルネーム | |
姓 | 坂田 |
英語
名 | Misaki |
ミドルネーム | |
姓 | Sakata |
日本語
アポプラスステーション株式会社
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
日本語
CRO事業部 クリニカルオペレーション部
英語
Clinical Operations Dept., CRO Business div.
103-0027
日本語
東京都中央区日本橋2-14-1
英語
2-14-1, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6386-8809
food-contact@apoplus.co.jp
日本語
その他
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
日本語
アポプラスステーション株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団 渡辺病院 倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee of Watanabe Hospital
日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号
英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, JAPAN
03-3741-0223
food-contact@apoplus.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団 渡辺病院(Watanabe Hospital)
2023 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060759
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060759