UMIN試験ID | UMIN000053187 |
---|---|
受付番号 | R000060695 |
科学的試験名 | 乳製品の継続摂取による免疫調節機能検証研究 ―ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/01/12 |
最終更新日 | 2025/04/07 10:48:01 |
日本語
乳製品の継続摂取が免疫調節機能に与える効果の検証
英語
Verification on the immunomodulatory effects of continuous consumption of dairy products
日本語
乳製品の継続摂取が免疫調節機能に与える効果の検証
英語
Verification on the immunomodulatory effects of continuous consumption of dairy products
日本語
乳製品の継続摂取による免疫調節機能検証研究
―ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Verification study on the immunomodulatory effects of continuous consumption of dairy products:
a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
乳製品の継続摂取による免疫調節機能検証研究
英語
Verification study on the immunomodulatory effects of continuous consumption of dairy products
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常成人に対し、乳製品を継続摂取した時の免疫機能への影響を、対照食品との比較により検証する。
英語
To verify the effect of continuous consumption of dairy products on immune function in healthy adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
免疫機能
英語
Immune function
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1回、8週間摂取する
英語
Consume test food once a day for 8 weeks.
日本語
対照食品を1日1回、8週間摂取する
英語
Consume placebo food once a day for 8 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.35歳以上60歳未満の健常な日本人男女
2.日常的に疲労を感じている者
3.風邪をひきやすい者
4.本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
英語
1.Healthy Japanese male and female aged 35-59 years.
2.Subjects experiencing fatigue on a daily basis.
3.Subjects prone to catching colds.
4.Subjects who can understand the purpose and the contents of this study and given written consent to participate in this study.
日本語
1.糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者、既往歴のある者
2.慢性疾患を有し、薬剤を常用している者
3.薬物依存、アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
4.ヨーグルト、乳酸菌飲料等の乳酸菌含有食品や特定保健用食品、栄養機能食品、健康食品、サプリメントを常用(週3日以上)している者
5.平均的な飲酒量が1日あたりビール(5%)換算で1,000 mL(アルコール換算量で40 g)を超える者
6.SCR検査、各検査1日前からの禁酒ができない者
7.喫煙習慣がある者
8.花粉症を有する者
9.消化吸収に影響を与える消化器疾患および消化器の手術歴がある者(虫垂炎を除く)
10.出血を伴う歯や口腔内のトラブルがあり、研究期間中までその症状が継続する見込みのある者
11.研究期間中に予防接種を希望する者
12.SCR検査時に行う血液検査のヘモグロビン値が男性12 g/dl以下、女性11 g/dl以下の者
13.SCR検査時に行う感染症検査で陽性の者
14.妊娠している者、研究期間中に妊娠の予定、希望がある者、授乳中の者
15.乳製品を摂取すると下痢を起こしやすい者
16.食物アレルギーを有するとの申告があった者
17.SCR検査時より1ヶ月前において他の臨床研究またはモニター研究に参加した者、研究期間中に他の臨床研究またはモニター研究に参加の予定、希望がある者
18.その他、研究責任医師が研究対象者として不適当と判断した者
英語
1.Subjects suffering from, undergoing treatment for, or with a history of diabetes, renal or hepatic disease, heart disease or other serious illness, thyroid disease, adrenal disease, or other metabolic diseases.
2.Subjects with chronic diseases and use drug regularly.
3.Subjects with a history or current history of drug or alcohol dependence.
4.Subjects who have been regularly using (more than three days a week) food containing lactic acid bacteria such as yogurt, lactic acid bacteria beverages, food for specified health uses, food with nutrient function claims, health food or supplements.
5.Subjects whose average daily alcohol consumption exceeds 40 g per day (1,000 mL of alcohol drink at 5% alcohol).
6.Subjects who are unable to abstain from alcohol for one day prior to each inspection day.
7.Subjects who have habit of smoking.
8.Subjects who have hay fever.
9.Subjects with a history of gastrointestinal diseases affecting digestion and absorption and gastrointestinal surgery (except appendicitis).
10.Subjects with dental or oral problems that involve bleeding and are the symptoms likely to continue during the study period.
11.Subjects who scheduled for vaccination during the study period.
12.Subjects whose hemoglobin levels are below 12 g/dl for male and 11 g/dl for female in the blood test at the time of the screening test.
13.Subjects who test positive for infectious diseases at the time of the screening test.
14.Subjects who are pregnant, planning or wishing to be pregnant during the study period, and are breastfeeding.
15.Subjects prone to diarrhea when consuming dairy products.
16.Subjects with food allergy.
17.Subjects who have participated in other clinical studies in the month prior to the screening test, and plan or wish to participate in other clinical studies during the study period.
18.Subjects who are judged as unsuitable for this study by the investigator for other reasons.
140
日本語
名 | 孝之 |
ミドルネーム | |
姓 | 利光 |
英語
名 | Takayuki |
ミドルネーム | |
姓 | Toshimitsu |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd
日本語
研究本部
英語
R&D division
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo, Japan
81-42-632-5842
toshihiro.sashihara@meiji.com
日本語
名 | 由川 |
ミドルネーム | |
姓 | 英二 |
英語
名 | Eiji |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshikawa |
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
英語
KSO Corporation
日本語
クリニカルトライアルマネジメント部
英語
Clinical Trial Management department
105-0023
日本語
東京都港区芝浦1-9-7 芝浦おもだかビル7階
英語
1-9-7, Shibaura, Minato-ku, Tokyo, the 7th floor of Shibaura omodaka building
81-3-3452-7733
eigyou27@kso.co.jp
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd
日本語
株式会社 明治
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
日本橋循環器科クリニック試験審査委員会
英語
Ethnical Committee of Nihonbashi Cardiology Clinic
日本語
東京都中央区日本橋小伝馬町13番4号 共同ビル201号
英語
Kyodo Bldg. #201, 13-4 Nihonbashi Kodenmacho, Chuo-ku, Tokyo
81-3-5641-4133
niho-jimucho@well-sleep.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060695
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060695