UMIN試験ID | UMIN000053117 |
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受付番号 | R000060615 |
科学的試験名 | 朝食の規則的および不規則な欠食が血管内皮機能および糖・脂質代謝に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/12/20 |
最終更新日 | 2023/12/15 11:41:23 |
日本語
朝食の規則的および不規則な欠食が血管内皮機能および糖・脂質代謝に及ぼす影響
英語
Effects of Regular and Irregular Breakfast Skipping on Vascular Endothelial Function and Glucose/Lipid Metabolism
日本語
朝食欠食が血管内皮機能に及ぼす影響
英語
Effect of Breakfast Skipping on Vascular Endothelial Function
日本語
朝食の規則的および不規則な欠食が血管内皮機能および糖・脂質代謝に及ぼす影響
英語
Effects of Regular and Irregular Breakfast Skipping on Vascular Endothelial Function and Glucose/Lipid Metabolism
日本語
朝食欠食が血管内皮機能に及ぼす影響
英語
Effect of Breakfast Skipping on Vascular Endothelial Function
日本/Japan |
日本語
成人
英語
Adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
朝食欠食はアテローム性動脈硬化症を含む心血管疾患の危険因子である。しかし、これらのデータを読み解くには、多くの複雑で測定されていない交絡因子が寄与している可能性がある。したがって、朝食抜き自体が心血管疾患のアウトカム[例:心血管疾患のバイオマーカーである血管内皮機能(VEF)]と因果関係があるかどうかを調査する必要がある。本研究の目的は、朝食習慣のある健康な成人男女を対象に、朝食欠食のパターンが上腕動脈VEFに及ぼす影響を調べることを主目的とし,介入後の食事に対する糖・脂質代謝に及ぼす影響も併せて検討する。
英語
Skipping breakfast is considered a risk factor for cardiovascular disease, including atherosclerosis. However, interpretation of these data may be complicated by numerous unmeasured confounding factors. Therefore, it is important to investigate whether breakfast skipping itself has a causal relationship with cardiovascular outcomes, such as vascular endothelial function (VEF), a biomarker of cardiovascular disease. The aim of this study is to examine the effect of breakfast skipping patterns on brachial artery VEF in healthy adult men and women with regular breakfast habits. In addition, the study aims to examine the effects of breakfast skipping on post-ntervention glucose and lipid metabolism in response to meals.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血管内皮機能
英語
endothelial function
日本語
血中グルコース、血漿インスリン、血漿遊離脂肪酸、血漿トリグリセリド、血漿ケトン体、間質液グルコース濃度、血圧、心拍数、上腕動脈血流速度,上腕動脈血管径、歩数、睡眠時間、舌下体温、体重、体脂肪量、体脂肪率、除脂肪量、位相角
英語
Blood glucose, plasma insulin, plasma free fatty acids, plasma triglycerides, plasma ketones, interstitial fluid glucose concentration, blood pressure, heart rate, brachial artery blood flow velocity, brachial artery vessel diameter, step count, sleep time, sublingual body temperature, body weight, body fat mass, body fat percentage, lean body mass, phase angle
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
その他/Other |
日本語
健康な若年成人が,合計3回の実験プロトコール(10日間/プロトコール)にランダムな順序で参加する。実験前日に,被験者は朝食(8:00),昼食(12:00),夕食(19:00)を規定の時刻に摂取する。朝食の連続欠食(Skip)条件では,1日目から8日目まで昼食と夕食の2食を摂取し,9日目に朝食を加えた3食を摂取する。Skip条件の朝食欠食分の食事は,昼食と夕食に均等配分する。実験室での計測日は,1,2,5,8,9日目の5回とし,午前8時に右上腕動脈を対象に血管内皮機能(FMD)検査を行う。朝食前,朝食30分後,昼食前,昼食30分後,昼食180分後に,被験者の左手から微量採血し,血糖値(BG),血漿インスリン(PI),血漿遊離脂肪酸(FFA),血漿トリグリセリド(TG)を測定する。実験室外での血糖変動を測定・評価するために,実験開始の2日前から,間質液グルコース濃度測定用のセンサーを被験者の左上腕背部に装着し,10日目の8:00まで連続的に測定する。
英語
Healthy young adults with regular breakfast habits will participate in a total of three experimental protocols (10 days per protocol) in a randomized order. The day before each experiment, participants will consume meals at prescribed times: breakfast (8:00), lunch (12:00), and dinner (19:00). In the Continuous Breakfast Skipping (Skip) condition, participants will consume two meals (lunch and dinner) from Day 1 to Day 8 and all three meals, including breakfast, on Day 9. The skipped breakfast meals in the Skip condition will be evenly distributed between lunch and dinner. Laboratory measurements will be performed on days 1, 2, 5, 8, and 9, with vascular endothelial function (VEF) testing performed on the right brachial artery at 8:00 am. Blood samples are taken from the left hand before breakfast, 30 minutes after breakfast, before lunch, 30 minutes after lunch, and 180 minutes after lunch to measure blood glucose (BG), plasma insulin (PI), plasma free fatty acids (FFA), and plasma triglycerides (TG). To measure and evaluate glucose fluctuations outside the laboratory, interstitial fluid glucose concentration sensors will be placed on the left dorsal upper arm of participants starting 2 days before the experiment and continuous measurements will be taken until 8:00 am on day 10.
日本語
健康な若年成人が,合計3回の実験プロトコール(10日間/プロトコール)にランダムな順序で参加する。実験前日に,被験者は朝食(8:00),昼食(12:00),夕食(19:00)を規定の時刻に摂取する。朝食の断続欠食(Eat/Skip)条件では,1日目から9日目まで朝食の摂取と欠食を1日毎に交互に繰り返す。Eat/Skip条件の朝食欠食分の食事は,昼食と夕食に均等配分する。実験室での計測日は,1,2,5,8,9日目の5回とし,午前8時に右上腕動脈を対象に血管内皮機能(FMD)検査を行う。朝食前,朝食30分後,昼食前,昼食30分後,昼食180分後に,被験者の左手から微量採血し,血糖値(BG),血漿インスリン(PI),血漿遊離脂肪酸(FFA),血漿トリグリセリド(TG)を測定する。実験室外での血糖変動を測定・評価するために,実験開始の2日前から,間質液グルコース濃度測定用のセンサーを被験者の左上腕背部に装着し,10日目の8:00まで連続的に測定する。
英語
Healthy young adults with regular breakfast habits will participate in a total of three experimental protocols (10 days per protocol) in a random order. On the day before each experiment, participants will consume meals at prescribed times: breakfast (8:00), lunch (12:00), and dinner (19:00).In the Intermittent Breakfast Skipping (Eat/Skip) condition, participants will alternate between consuming and skipping breakfast from day 1 to day 9. The skipped breakfast meals in Eat/Skip condition will be evenly distributed between lunch and dinner. Measurements in the laboratory will be taken on days 1, 2, 5, 8, and 9, with vascular endothelial function (FMD) testing conducted on the right brachial artery at 8:00 AM. Blood samples will be collected from the left hand before breakfast, 30 minutes after breakfast, before lunch, 30 minutes after lunch, and 180 minutes after lunch to measure blood glucose (BG), plasma insulin (PI), plasma free fatty acids (FFA), and plasma triglycerides (TG). To measure and evaluate blood glucose fluctuations outside the laboratory, sensors for interstitial fluid glucose concentration measurement will be attached to the left dorsal upper arm of participants starting 2 days before the experiment, and continuous measurements will be taken until 8:00 AM on day 10.
日本語
健康な若年成人が,合計3回の実験プロトコール(10日間/プロトコール)にランダムな順序で参加する。実験前日に,被験者は朝食(8:00),昼食(12:00),夕食(19:00)を規定の時刻に摂取する。朝食摂取(Eat)条件では,実験の1日目から9日目まで朝食,昼食,夕食の3食を同じ時刻に摂取する。実験室での計測日は,1,2,5,8,9日目の5回とし,午前8時に右上腕動脈を対象に血管内皮機能(FMD)検査を行う。朝食前,朝食30分後,昼食前,昼食30分後,昼食180分後に,被験者の左手から微量採血し,血糖値(BG),血漿インスリン(PI),血漿遊離脂肪酸(FFA),血漿トリグリセリド(TG)を測定する。実験室外での血糖変動を測定・評価するために,実験開始の2日前から,間質液グルコース濃度測定用のセンサーを被験者の左上腕背部に装着し,10日目の8:00まで連続的に測定する。
英語
Healthy young adults with regular breakfast habits will participate in a total of three experimental protocols (10 days per protocol) in a random order. On the day before each experiment, participants will consume meals at prescribed times: breakfast (8:00), lunch (12:00), and dinner (19:00). In the Breakfast Intake (Eat) condition, participants will consume three meals (breakfast, lunch, and dinner) at the same times from day 1 to day 9 of the experiment. Measurements in the laboratory will be taken on days 1, 2, 5, 8, and 9, with vascular endothelial function (FMD) testing conducted on the right brachial artery at 8:00 AM. Blood samples will be collected from the left hand before breakfast, 30 minutes after breakfast, before lunch, 30 minutes after lunch, and 180 minutes after lunch to measure blood glucose (BG), plasma insulin (PI), plasma free fatty acids (FFA), and plasma triglycerides (TG). To measure and evaluate blood glucose fluctuations outside the laboratory, sensors for interstitial fluid glucose concentration measurement will be attached to the left dorsal upper arm of participants starting 2 days before the experiment, and continuous measurements will be taken until 8:00 AM on day 10.
日本語
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18 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①年齢が20歳以上59歳以下であること
②薬剤の服用およびサプリメントの使用が無いこと
③内科的・外科的疾患者ではないこと
④喫煙者ではないこと
⑤過去3ヶ月間に体重が3kg以上増減および研究期間内に減量を予定していない方
⑥研究期間内に他の研究の対象者となっていないこと(研究内容の説明時に参加者に直接口頭で尋ね確認する)
⑦研究内で提供される食事を摂取できる方
⑧正常月経がある方
英語
1. Age between 20 and 59 years old
2. Not taking any medications and dietary supplements
3. No medical and surgical diseases
4. No smoker
5. A participant who not performed weight changes plus or minus 3 kg in the past three months and who has no intention to weight loss during the study
6. Must not be the participant of others research within the research period (confirm by asking the participants directly and orally when explaining the research content)
7. A participant who can consume the test meal in the study
8. A participant whose menstrual cycle is normal
日本語
①年齢が20歳未満または60歳以上であること
②薬剤の服用およびサプリメントの使用があること
③内科・外科的疾患者であること
④喫煙者であること
⑤過去3ヶ月間に体重が3kg以上増減および研究期間内で減量を予定している方
⑥研究期間内に他の研究の対象者となる予定のある者および既に他の研究の対象者となっている方
⑦研究内で提供される食事にアレルギー食品があるため摂取できない方
⑧妊娠中の方、実験期間中に妊娠の意思がある方、出産してから1年以内の方
英語
1. Not age between 20 and 59 years old
2. A participant who takes medications and dietary supplements
3. A participant who has medical and surgical diseases
4. Smoker
5. A participant who performed weight changes plus or minus 3 kg in the past three months and who has an intention to weight loss during the study
6. A participant who are scheduled to participate to others research.
7. A participant who cannot consume the test meal in the study
8. A participant who is pregnant, suspected of being pregnant, and within 1 year of parturition
14
日本語
名 | 秀明 |
ミドルネーム | |
姓 | 鍛島 |
英語
名 | Hideaki |
ミドルネーム | |
姓 | Kashima |
日本語
県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
日本語
健康科学コース
英語
Department of Health Sciences
734-8558
日本語
広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
0822519806
h-kashima@pu-hiroshima.ac.jp
日本語
名 | 秀明 |
ミドルネーム | |
姓 | 鍛島 |
英語
名 | Hideaki |
ミドルネーム | |
姓 | Kashima |
日本語
県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
日本語
健康科学コース
英語
Department of Health Sciences
7340036
日本語
広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
082-251-9806
h-kashima@pu-hiroshima.ac.jp
日本語
その他
英語
Prefectural University of Hiroshima
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県立広島大学
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英語
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文部科学省
英語
Japan Society for the Promotion of Science KAKENHI
日本語
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
日本語
県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
日本語
広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
0822519534
kikaku2@pu-hiroshima.ac.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 08 | 月 | 04 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 04 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060615
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060615
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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