UMIN試験ID | UMIN000053113 |
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受付番号 | R000060612 |
科学的試験名 | 食品の摂取による運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果の評価: ランダム化プラセボ対照二重盲検クロスオーバー比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/12/15 |
最終更新日 | 2023/12/15 10:05:12 |
日本語
食品の摂取による運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果の評価
英語
Effects of consumption of the test food on reduction of post-exercise fatigue and improvement of lipid metabolism.
日本語
食品の摂取による運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果の評価
英語
Effects of consumption of the test food on reduction of post-exercise fatigue and improvement of lipid metabolism.
日本語
食品の摂取による運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果の評価: ランダム化プラセボ対照二重盲検クロスオーバー比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on reduction of post-exercise fatigue and improvement of lipid metabolism.: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group study
日本語
食品の摂取による運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果の評価
英語
Effects of consumption of the test food on reduction of post-exercise fatigue and improvement of lipid metabolism.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の摂取が運動後の疲労感軽減および脂質代謝改善効果に及ぼす影響を検証する
英語
To verify the effects of consumption of the test food on reduction of post-exercise fatigue and improvement of lipid metabolism.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
全体的疲労感 (visual analog scale (VAS) 法)
英語
The feeling of general fatigue measured by visual analog scale (VAS)
日本語
1. 精神的疲労感、肉体的疲労感、疲労の解消、脳の回転、集中力、意欲、気分、イライラ、体の軽快さ (VAS法)
2. 運動負荷中のVO2、VCO2、RQ、REE/min、REE/day、METS
3. POMS2短縮版
4. 唾液コルチゾール
英語
1. The feeling of mental fatigue, physical fatigue, relief from fatigue, brain rotation, concentration, motivation, mood, irritability, and lightness of the body measured by visual analog scale (VAS)
2. VO2, VCO2, RQ, REE/min, REE/day, METS during exercise loading
3. POMS2 shortened version
4. salivary cortisol
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品(高用量)を12週間摂取
英語
Intake of test food (high dose) for 12 weeks
日本語
被験食品(低用量)を12週間摂取
英語
Intake of test food (low dose) for 12 weeks
日本語
プラセボを12週間摂取
英語
Intake of placebo for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が20 歳以上64 歳以下の日本人男性及び女性
2. 50 分程度のエルゴメーターによる自転車運動が可能な者
3. 健常な者
英語
1. Japanese men and women whose age at the time of obtaining consent is 20 to 64 years old
2. Subjects who can exercise on a bicycle on an ergometer for about 50 minutes
3. Healthy Subjects
日本語
1. プロテイン、ペプチド、アミノ酸を豊富に含む飲料・サプリメント、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品を週2 回以上摂取している者
2. 慢性疲労症候群で治療中の者または既往歴のある者
3. 心疾患、また健康診断の心肺機能で異常(例:不整脈等)を診断されている者
4. アスリートや競技者の者
5. 妊娠中または妊娠している可能性のある者、および授乳中の者
6. アルコール依存症の者
7. 被験品成分によりアレルギー症状を示す恐れのある者
8. 他の臨床試験に参加している者
9. 肝・胆道・消化器系・循環器・呼吸器系・腎・泌尿器系・精神・神経系・血液系の慢性疾患あるいは障害を有する者
10. 高度の貧血のある者
11. 通院・投薬・治療を行っている者
12. 苦い風味が苦手な者
英語
1. Subjects who consume drinks/supplements rich in proteins, peptides, and amino acids, foods for specified health uses, foods with functional claims, and health foods at least twice a week.
2. Subjects who have currently being treated for or have a history of chronic fatigue syndrome
3. Subjects who have been diagnosed with heart disease or an abnormality in cardiopulmonary function (e.g. arrhythmia) during a health checkup.
4. Subjects who are athletes and competitors
5. Subjects who are pregnant or may be pregnant, and those who are breastfeeding
6. Subjects who are alcoholic
7. Subjects who may have allergic reactions due to the ingredients of the test product
8. Subjects who participate in other clinical trials
9. Subjects who have chronic diseases or disorders of the liver, biliary tract, digestive system, circulatory system, respiratory system, kidneys, urinary system, psychiatry, nervous system, or blood system.
10. Subjects who have severe anemia
11. Subjects who go to the hospital / taking medication / obtaining treatment
12. Subjects who don't like bitter flavors
40
日本語
名 | 崇史 |
ミドルネーム | |
姓 | 小池田 |
英語
名 | Takashi |
ミドルネーム | |
姓 | Koikeda |
日本語
芝パレスクリニック
英語
Shiba Palace Clinic
日本語
院長
英語
Chair
105-0013
日本語
東京都港区浜松町1-9-10 DaiwaA浜松町ビル6階
英語
DaiwaA Hamamatsucho Bldg. 6F, 1-9-10, Hamamatsucho, Minato-ku, Tokyo, 105-0013, JAPAN
03-5408-1590
jimukyoku@mail.souken-r.com
日本語
名 | 康 |
ミドルネーム | |
姓 | 増田 |
英語
名 | Ko |
ミドルネーム | |
姓 | Masuda |
日本語
株式会社SOUKEN
英語
SOUKEN Co., Ltd
日本語
管理部
英語
Management Division
105-0013
日本語
東京都港区浜松町1-9-10 DaiwaA浜松町ビル3階
英語
DaiwaA Hamamatsucho Bldg. 3F, 1-9-10, Hamamatsucho, Minato-ku, Tokyo, 105-0013, JAPAN
03-5408-1555
k_masuda@mail.souken-r.com
日本語
その他
英語
Shiba Palace Clinic
日本語
芝パレスクリニック
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Asahi Group Foods, Ltd.
日本語
アサヒグループ食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
芝パレスクリニック倫理審査委員会
英語
Shiba Palace Clinic Ethics Review Committee
日本語
東京都港区浜松町1-9-10 DaiwaA浜松町ビル6階
英語
DaiwaA Hamamatsucho Bldg. 6F, 1-9-10, Hamamatsucho, Minato-ku, Tokyo, 105-0013, JAPAN
03-5408-1599
shiba_palace@s-palace-clinic.com
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 26 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 11 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060612
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060612