UMIN試験ID | UMIN000053670 |
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受付番号 | R000060556 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による、食前・食後の空腹感への影響を確認する |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/02/21 |
最終更新日 | 2024/03/12 14:35:21 |
日本語
試験食品摂取による、食前・食後の空腹感への影響を確認する
英語
Evaluating the Effects of Test Food Consumption on Pre- and Post-meal Hunger
日本語
試験食品摂取による、食前・食後の空腹感への影響を確認する
英語
Evaluating the Effects of Test Food Consumption on Pre- and Post-meal Hunger
日本語
試験食品摂取による、食前・食後の空腹感への影響を確認する
英語
Evaluating the Effects of Test Food Consumption on Pre- and Post-meal Hunger
日本語
試験食品摂取による、食前・食後の空腹感への影響を確認する
英語
Evaluating the Effects of Test Food Consumption on Pre- and Post-meal Hunger
日本/Japan |
日本語
成人男女
英語
Male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高齢者の加齢とともに低下する食欲を促進する素材を開発するため、試験食品を単回摂取した場合の食欲への影響を検討する。
英語
To investigate the effect of single intake of the test food on appetite in elderly individuals, with the aim of developing ingredients that can stimulate the declining appetite associated with aging.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
食欲に関して4項目(VAS)
英語
Four items related to appetite (Visual Analogue Scale, VAS)
日本語
特定の食品に対する欲求に関して4項目(VAS)
辛味に関して1項目(選択式)
英語
Four items regarding craving for specific foods (Visual Analogue Scale, VAS)
One item related to spiciness (likert scale)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品1を経口摂取する
英語
Intake of test food product 1.
日本語
被験食品2を経口摂取する
英語
Intake of test food product 2.
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が50歳以上70歳以下の男女
2. 毎日3食(固形食)を規則正しく食べている者
3. 負荷食(カロリーメイト)を1回4本摂取できる者
4. 1泊2日の宿泊を伴う検査に参加できる者
5. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
1. Men and women aged between 50 and 70 years at the time of consent acquisition.
2. Subjects who regularly consume three solid meals per day.
3. Subjects who can consume four sticks of a load meal (Calorie Mate) in a single sitting.
4. Subjects who are able to participate in a test involving an overnight stay of 1 night and 2 days.
5. Subjects who can give informed consent to partake in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
1. 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(糖尿病、消化器官関連、代謝関連)を週2回以上服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
2. 試験食品の食材が苦手もしくはアレルギーがある者
3. 糖尿病の既往歴および現病がある者
4. 消化器官の疾患の既往歴および現病がある者、手術をした者
5. 免疫の疾患の現病がある者および関連する薬を服用している者
6. 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
7.心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
8.妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
9. 医薬品および食物にアレルギーがある者
10. 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
1. Subjects who are taking medications (related to diabetes, gastrointestinal organs, or metabolism) more than twice a week, which may potentially affect the trial, and cannot restrict their use during the study period.
2. Subjects with dislikes or allergies to the ingredients of the test food.
3. Subjects with previous and/or current medical history of diabetes.
4. Subjects with previous and/or current medical history of gastrointestinal diseases and/or surgery.
5. Subjects with current immune diseases and/or those taking related medications.
6. Subjects who are participating in the other clinical trials and/or who have participated in the other clinical trials within 4 weeks prior to the current trial and/or who are planning to participate in the other clinical trials.
7. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in heart, liver, kidney and/or digestive organs.
8. Subjects who are pregnant, breastfeeding, or intending to become pregnant during trial period.
9. Subjects with allergies to medications and/or food.
10. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.
20
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 勇人 |
ミドルネーム | |
姓 | 大内 |
英語
名 | Hayato |
ミドルネーム | |
姓 | Ouchi |
日本語
成守会 成守会クリニック
英語
Seisyukai Clinic, Seishukai Medical corporation
日本語
治験事業部
英語
Clinical trial division
111-0036
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
03-5827-0930
chiken@seishukai.or.jp
日本語
その他
英語
Seisyukai Clinic, Seishukai Medical corporation
日本語
医療法人社団成守会 成守会クリニック
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
House Foods Group Inc.
日本語
ハウス食品グループ本社株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団成守会 成守会クリニック 倫理審査委員会
英語
Seishukai Clinic Institutional Review Board
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
03-5827-0930
t-takahama@seishukai.or.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
20
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060556
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060556
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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