UMIN試験ID | UMIN000053655 |
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受付番号 | R000060551 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による運動時のパフォーマンスアップ作用確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/01 |
最終更新日 | 2024/10/08 11:38:19 |
日本語
試験食品摂取による運動時のパフォーマンスアップ作用確認試験
英語
Trial to Evaluate the Performance Enhancement Effects During Exercise by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による運動時のパフォーマンスアップ作用確認試験
英語
Trial to Evaluate the Performance Enhancement Effects During Exercise by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による運動時のパフォーマンスアップ作用確認試験
英語
Trial to Evaluate the Performance Enhancement Effects During Exercise by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による運動時のパフォーマンスアップ作用確認試験
英語
Trial to Evaluate the Performance Enhancement Effects During Exercise by the Consumption of a Test Food Product
日本/Japan |
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成人男性
英語
Male adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
筋力トレーニング習慣のある20歳以上の成人に対し、ペプチド素材を含む試験食品の単回摂取及び4週間継続摂取が最大無酸素パワー、筋力 (握力、膝伸展力)、血管拡張、運動後の筋肉のパンプアップ(腿周囲径)、運動後の疲労感、筋肉痛に与える効果を検証する。
英語
To investigate the effects of single and continuous 4-week consumption of the test food containing peptide materials on maximum anaerobic power, muscle strength (grip strength, knee extension force), vasodilation, post-exercise muscle pump-up (thigh circumference), post-exercise fatigue, and muscle soreness in adults over 20 years of age with a habit of strength training.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
パワーマックス
英語
POWER MAX
日本語
体調アンケート(筋肉痛・疲労感・パンプアップの実感)、体調VASアンケート(筋肉痛・疲労感・パンプアップの実感)、FMD、握力、膝伸展力、腿周囲径
体重、BMI、生理学検査、血液学検査、血液生化学検査、尿一般検査、体脂肪率、体調アンケート(トレーニング後の感覚・モチベーション)
英語
Physical condition questionnaire (muscle soreness, feeling of fatigue, muscle pump), Physical condition VAS (Visual Analogue Scale) questionnaire (muscle soreness, feeling of fatigue, muscle pump), Flow-Mediated Dilation (FMD), Grip strength, Knee extension strength, Thigh circumference, Body weight, Body Mass Index (BMI), Physiological tests, Hematological tests, Blood biochemistry tests, General urine analysis, Body fat percentage, Physical condition questionnaire (sensation and motivation after training)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
低用量のペプチド素材を含む被験食品1を1日1回1包(3粒)、4週間経口摂取
英語
Consumption of the low-dose test food containing peptide materials (one packet containing three tablets) once daily for 4 weeks.
日本語
高用量のペプチド素材を含む被験食品2を1日1回1包(3粒)、4週間経口摂取
英語
Consumption of the high-dose test food containing peptide materials (one packet containing three tablets) once daily for 4 weeks.
日本語
対照食品を1日1回1包(3粒)、4週間経口摂取
英語
Consumption of the placebo food (one packet containing three tablets) once daily for 4 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上50歳未満の男性
2. 2週に1回以上、筋肥大を目的とした脚の筋力トレーニングを3ヶ月以上実施している者(レッグエクステンション、レッグカール、ダンベルスクワット、デッドリフト、自重でのスクワットなど)
3. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による同意が得られる者
英語
1. Males aged 20 to below 50 years at the time of consent acquisition.
2. Subjects who have been performing leg strength training exercises aimed at muscle hypertrophy at least once every two weeks for more than three months (including leg extensions, leg curls, dumbbell squats, deadlifts, and bodyweight squats).
3. Subjects who can give informed consent to partake in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
1. 禁止食品一覧の成分を含む特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメント、プレワークアウトを含む)を常用している者
2. 制限食品一覧の成分を含む特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメント、プレワークアウトを含む)を新たに摂取開始する予定がある者
3. 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、または当試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
4. アルコール多飲者
5. 食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
6. 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
7. 医薬品および食物にアレルギーがある者
8. 乳製品でおなかを下しやすい者(乳糖不耐症の自覚のある者を含む)
9. 当該試験開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
10. 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った方
11. 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える方
12. 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
1. Subjects who regularly consume Food for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, or health supplements (including pre-workout supplements) that contain ingredients listed in the prohibited food list.
2. Subjects who plan to start consuming Food for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, or health supplements (including pre-workout supplements) that contain ingredients listed in the restricted food list.
3. Subjects who are participating the other clinical trials. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate the other clinical trials.
4. Subjects with excessive alcohol intake.
5. Subjects who have extremely irregular dining habits, and subjects who have midnight work or irregular shift work.
6. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in heart, liver, kidney and/or digestive organs.
7. Subjects with allergies to medications and/or food.
8. Subjects who easily experience diarrhea from dairy products (including those aware of lactose intolerance).
9. Subjects who donated blood or component (200 mL) within the last 1 months.
10. Subjects who donated blood (400 mL) within the last 3 months.
11. Subjects who being collected in total of blood (1200 mL) within the last 12 months and in this study.
12. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.
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日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
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CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 政規 |
ミドルネーム | |
姓 | 沼 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Numa |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC Company Limited
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Asahi Group Foods, Ltd.
日本語
アサヒグループ食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2024 | 年 | 01 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 07 | 日 |
日本語
禁止食品一覧の成分
シトルリン
アルギニン
アグマチン
低分子ライチポリフェノール
カカオフラバノール
ブラックジンジャー由来5,7-ジメトキシフラボン
アスタキサンチン
ライチおよびチャ由来フラバノール単量体ならびに二量体
イミダゾールジペプチド
制限食品一覧の成分
ロイシン40%配合必須アミノ酸
BCAA
クエン酸
HMB
乳由来スフィンゴミエリン
クレアチンモノハイドレート
βアラニン
5-アミノレブリン酸リン酸塩
マスリン酸
赤パプリカ由来キサントフィル
バナバ葉由来コロソリン酸
英語
List of Prohibited Food Ingredients
Citrulline
Arginine
Agmatine
Low molecular weight lychee polyphenols
Cocoa flavanols
5,7-Dimethoxyflavone derived from black ginger
Astaxanthin
Monomeric and dimeric flavanols derived from lychee and tea
Imidazole dipeptides
List of Restricted Food Ingredients
Essential amino acids with 40% leucine composition
Branched-Chain Amino Acids (BCAA)
Citric Acid
beta-Hydroxy beta-Methylbutyrate (HMB)
Milk-derived Sphingomyelin
Creatine Monohydrate
beta-Alanine
5-Aminolevulinic Acid Phosphate
Maslinic Acid
Xanthophylls derived from red bell pepper
Corosolic Acid derived from Banaba leaves
2024 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060551
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060551