UMIN試験ID | UMIN000053172 |
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受付番号 | R000060505 |
科学的試験名 | 加熱ビフィズス菌5週間摂取による唾液中IgA分泌促進作用確認試験-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/12/20 |
最終更新日 | 2023/12/20 11:41:02 |
日本語
加熱ビフィズス菌の5週間摂取による口腔環境改善の試験
英語
Effects of ingesting heat-killed bifidobacteria for 5 weeks on the oral condition
日本語
ビフィズス菌摂取による口腔環境改善の試験
英語
Effects of ingesting bifidobacteria on the oral condition
日本語
加熱ビフィズス菌5週間摂取による唾液中IgA分泌促進作用確認試験-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験-
英語
Effects of ingesting heat-killed bifidobacteria for 5 weeks on the salivary IgA: A randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study
日本語
加熱ビフィズス菌5週間摂取による唾液中IgA分泌促進作用確認試験
英語
Effects of ingesting heat-killed bifidobacteria for 5 weeks on the salivary IgA
日本/Japan |
日本語
なし(成人健常者)
英語
N/A (Healthy adults)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
加熱ビフィズス菌の摂取が唾液中IgA量と口腔環境に与える影響を評価すること
英語
To investigate the effect of ingesting heat-killed bifidobacteria on the salivary IgA and oral condition
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
唾液中IgAおよび蛋白質1 mgあたりのIgA
英語
Salivary IgA and IgA per mg of protein
日本語
口腔環境指標および安全性
英語
Oral condition and safety
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品:40 mgの加熱ビフィズス菌粉末を含むデキストリン粉末1 g(0.5 × 10^10 cells以上の加熱ビフィズス菌を含む)
摂取方法:1日2回、5週間経口摂取
英語
Test food: One g of granule dextrin contained 40 mg of non-live bifidobacteria powder (more than 0.5 x 10^10 non-live cells per 1 g of the test food)
Administration: Oral intake of test food twice a day for 5 weeks
日本語
対照食品:デキストリン粉末1 g
摂取方法:1日2回、5週間経口摂取
英語
Placebo food: One g of granule dextrin
Administration: Oral intake of placebo food twice a day for 5 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
1. 20歳以上40歳以下の女性
2. FDI歯コード16、21、24、36、41、44の6代表歯の唇側・頬側面のうち、4歯以上が測定可能な者。前記の6代表歯の代替としてFDI歯コード17,15,11,22,25,37,35,31,42,45が存在する者
3. 現在、齲蝕または歯周疾患の治療を受けていない者
4. 歯が20本以上の者
5. 試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1. Healthy females of 20 to 40 years age
2. Subjects with more than 4 measurable teeth in the 6 index teeth (teeth nos. 16, 21, 24, 36, 41, and 44) or substitutional neighboring teeth (teeth nos. 17, 15, 11, 22, 25, 37, 35, 31, 42, 45)
3. Subjects without undergoing treatment for caries or periodontal disease
4. Subjects with more than 20 teeth
5. Subjects giving written informed consent
日本語
1. 重度の齲蝕や歯周疾患がある者
2. 可撤性義歯を装着している者
3. スクリーニング検査前1か月以内に抗生物質、抗菌剤を使用した者
4. 妊娠している者、試験期間中に妊娠の意志がある者、授乳中の者
5. 糖尿病、慢性腎臓病、胃腸障害、肺疾患、悪性腫瘍等に罹患している者、治療中の者
英語
1. Subjects with severe caries or periodontal disease
2. Subjects with removable dentures
3. Subjects who have took in antibiotic or antibacterial agent within the last month to the screening test
4. Pregnant, possibly pregnant during this study, or lactating women
5. Subjects with sever systemic diseases affecting the results of this study
30
日本語
名 | 正樹 |
ミドルネーム | |
姓 | 寺原 |
英語
名 | Masaki |
ミドルネーム | |
姓 | Terahara |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部
英語
R&D Division
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo, Japan
81-42-632-5846
masaki.terahara@meiji.com
日本語
名 | 英二 |
ミドルネーム | |
姓 | 由川 |
英語
名 | Eiji |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshikawa |
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
英語
KSO Corporation
日本語
クリニカルトライアルマネジメント部
英語
Clinical Trial Management department
105-0023
日本語
東京都港区芝浦1-9-7 芝浦おもだかビル7階
英語
7F Shibaura Omodaka Bldg. 1-9-7 Shibaura, Minato-ku, Tokyo
81-3-3452-7733
eigyou27@kso.co.jp
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
明治ヒト対象研究倫理審査委員会
英語
Meiji Institutional Review Board
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo, Japan
81-42-632-5900
MEIJI.IRB@meiji.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
柳澤デンタルオフィス(東京都)
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
N/A
未公表/Unpublished
N/A
30
日本語
摂取後の唾液中IgA濃度および蛋白質1 mgあたりのIgA濃度(IgA/Pro)は群間に有意差はなかった。感染症の疑いのある研究対象者を除外したサブグループ解析では、IgA/Proの変化率がビフィズス菌摂取群で有意に高値であった。
摂取後のプラーク指数はビフィズス菌摂取群で有意に低値であった。
英語
Salivary IgA concentration and IgA concentration per mg of protein (IgA/Pro) after intake period were not significantly different between groups. In the subgroup analyses, except for subjects with probable infections, the change in IgA/Pro was significantly higher in the bifidobacteria intake group.
Plaque index after intake period was significantly lower in the bifidobacteria intake group.
2023 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
日本語
英語
日本語
20歳以上40歳以下の女性
英語
Female aged 20 to 40 years old
日本語
組み入れ:30名
割付:30名
解析対象:30名
英語
Enrollment: 30
Allocation: 30
Analysis: 30
日本語
被験食品および対照食品に関連する有害事象はなかった。
英語
There were no adverse events related to the test or placebo foods.
日本語
唾液中IgAおよび蛋白質1 mgあたりのIgA、口腔環境指標、安全性
英語
Salivary IgA and IgA per mg of protein, oral condition, safety
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2013 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2013 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2013 | 年 | 09 | 月 | 28 | 日 |
2013 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060505
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060505
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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