UMIN試験ID | UMIN000053105 |
---|---|
受付番号 | R000060503 |
科学的試験名 | 食品摂取によるセカンドミール効果の評価 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/03/01 |
最終更新日 | 2025/06/17 17:30:52 |
日本語
間食摂取によるセカンドミール効果の評価
英語
Evaluation of second meal effect by snack intake
日本語
間食摂取によるセカンドミール効果の評価
英語
Evaluation of second meal effect by snack intake
日本語
食品摂取によるセカンドミール効果の評価
英語
Evaluation of second meal effect by food intake.
日本語
食品摂取によるセカンドミール効果の評価
英語
Evaluation of second meal effect by food intake.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
間食摂取によるセカンドミール効果の有効性を評価
英語
Evaluation of second meal effect by snack intake
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
夕食摂取後の血糖値
英語
Blood glucose level after dinner intake
日本語
間食摂取後の血糖値、GLP-1値(間食摂取前、夕食摂取前)、VASアンケート(満腹感)
英語
Blood glucose level after snack intake,GLP-1 value (before snack intake, before dinner intake),VAS questionnaire (feeling of fullness).
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
動的割付けの際に施設を調整因子としている/Institution is considered as adjustment factor in dynamic allocation.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
5
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験1
昼食:冷凍パスタ、ロールパン2個、水340ml
間食:被験食品1の摂取
夕食:冷凍ハンバーグ定食、ごはん1食分200g、水340ml
※水340ml 昼食~夕食摂取後2時間後まで間質液血糖値のモニタリング観察
※ウォッシュアウト:1日/試験1→試験2
英語
Test1
Lunch:Consume commercially available frozen pasta, two commercially available rolls, and 340ml of water.
Snack:Intake of test food 1
Dinner:1 serving of commercially available frozen hamburger set meal and rice 200g, and 340ml of water.
*Blood glucose levels are monitored until 2 hours after eating lunch and dinner.
*Wash-out period: 1 day /between test 1 and test 2
日本語
試験2
昼食:冷凍パスタ、ロールパン2個、水340ml
間食:被験食品2の摂取
夕食:冷凍ハンバーグ定食、ごはん1食分200g、水340ml
※水340ml 昼食~夕食摂取後2時間後まで間質液血糖値のモニタリング観察
※ウォッシュアウト:1日/試験2→試験3
英語
Test2
Lunch:Consume commercially available frozen pasta, two commercially available rolls, and 340ml of water.
Snack:Intake of test food 2
Dinner:1 serving of commercially available frozen hamburger set meal and rice 200g, and 340ml of water.
*Blood glucose levels are monitored until 2 hours after eating lunch and dinner.
*Wash-out period: 1 day /between test 2 and test 3
日本語
試験3
昼食:冷凍パスタ、ロールパン2個、水340ml
間食:被験食品3の摂取
夕食:冷凍ハンバーグ定食、ごはん1食分200g、水340ml
※水340ml 昼食~夕食摂取後2時間後まで間質液血糖値のモニタリング観察
※ウォッシュアウト:1日/試験3→試験4
英語
Test3
Lunch:Consume commercially available frozen pasta, two commercially available rolls, and 340ml of water.
Snack:Intake of test food 3
Dinner:1 serving of commercially available frozen hamburger set meal and rice 200g, and 340ml of water.
*Blood glucose levels are monitored until 2 hours after eating lunch and dinner.
*Wash-out period: 1 day /between test 3 and test 4
日本語
試験4
昼食:冷凍パスタ、ロールパン2個、水340ml
間食:被験食品4の摂取
夕食:冷凍ハンバーグ定食、ごはん1食分200g、水340ml
※水340ml 昼食~夕食摂取後2時間後まで間質液血糖値のモニタリング観察
※ウォッシュアウト:1日/試験4→試験5
英語
Test4
Lunch:Consume commercially available frozen pasta, two commercially available rolls, and 340ml of water.
Snack:Intake of test food 4
Dinner:1 serving of commercially available frozen hamburger set meal and rice 200g, and 340ml of water.
*Blood glucose levels are monitored until 2 hours after eating lunch and dinner.
*Wash-out period: 1 day /between test 4 and test 5
日本語
試験5
昼食:冷凍パスタ、ロールパン2個、水340ml
間食:被験食品5の摂取
夕食:冷凍ハンバーグ定食、ごはん1食分200g、水340ml
※水340ml 昼食~夕食摂取後2時間後まで間質液血糖値のモニタリング観察
英語
Test5
Lunch:Consume commercially available frozen pasta, two commercially available rolls, and 340ml of water.
Snack:Intake of test food 5
Dinner:1 serving of commercially available frozen hamburger set meal and rice 200g, and 340ml of water.
*Blood glucose levels are monitored until 2 hours after eating lunch and dinner.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢が20歳以上59歳以下の日本人男性及び女性
2. 空腹時血糖値が70~109mg/dl以下であることが確認できた者
3. 事前に当該臨床試験の説明を受け、その内容が理解でき趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる人
英語
1. Japanese male and female between 20 and 59 years of age.
2. Those whose fasting blood glucose level has been confirmed to be 70 to 109 mg/dl or less
3. Written informed is required.
日本語
1. 被験品、指定食成分によるアレルギー症状を示す恐れがある者
2. 現在、なんらかの疾病にて定期的に通院し、治療投薬を受けている者
3. 妊娠中またはその予定のある者、授乳中の者
4. 試験結果に影響を与える可能性のある医薬品(糖尿病治療薬)、健康食品(血糖値・糖代謝に影響を及ぼすことを謳ったもの)を摂取している者
5. 他の臨床試験に参加している者
英語
1. Subjects who are allergic to the test food's products and Specified meals
2. Patients under treatment, or on medication
3. Subjects who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this trial
4. Subjects taking antidiabetic drug or health foods that claim to affect blood sugar levels
5. Subjects in ohther clinical trial
15
日本語
名 | 康彰 |
ミドルネーム | |
姓 | 中西 |
英語
名 | Yasuaki |
ミドルネーム | |
姓 | Nakanishi |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
栄養菓子補食事業部
英語
Nutritious Confectionery and Supplement Business Division
5558502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka, Japan
08085191271
yasuaki.nakanishi@glico.com
日本語
名 | 真助 |
ミドルネーム | |
姓 | 喜瀬 |
英語
名 | Shinsuke |
ミドルネーム | |
姓 | Kise |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
栄養菓子補食事業部
英語
Nutritious Confectionery and Supplement Business Division
5558502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka
08083006744
shinsuke.kise@glico.com
日本語
その他
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
栄養菓子補食事業部
日本語
喜瀬真助
英語
Shinsuke.Kise
日本語
自己調達
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
芝パレスクリニック倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committees of SHIBA-PALACE Clinic
日本語
東京都港区浜松町1-9-10
英語
1-9-10, Hamamatsucho, Minato-ku, Tokyo
0354081599
jimukyoku@mail.souken-r.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
Not set
未公表/Unpublished
Not set
15
日本語
未公表
英語
Results not published
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
日本語
未公表
英語
Unpublished
日本語
未公表
英語
Unpublished
日本語
未公表
英語
Unpublished
日本語
未公表
英語
Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2023 | 年 | 11 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060503
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060503