UMIN試験ID | UMIN000052888 |
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受付番号 | R000060293 |
科学的試験名 | 機能性食品AHCC(R)による身体機能の維持・調整効果の解明 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/11/24 |
最終更新日 | 2024/05/07 10:57:42 |
日本語
機能性食品AHCC(R)による身体機能の維持・調整効果の解明
英語
Functional food AHCC(R) helps support and regulate body functions
日本語
機能性食品AHCC(R)による身体機能の維持・調整効果の解明
英語
Functional food AHCC(R) helps support and regulate body functions
日本語
機能性食品AHCC(R)による身体機能の維持・調整効果の解明
英語
Functional food AHCC(R) helps support and regulate body functions
日本語
機能性食品AHCC(R)による身体機能の維持・調整効果の解明
英語
Functional food AHCC(R) helps support and regulate body functions
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
non-handicapped person
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
未病とは、健康と病気の間にある“ゆらぎ”の状態を指す。我が国における「健康・医療戦略」においても“未病”が定義されている1。超高齢社会に突入している日本では、人々の健やかな暮らしを実現するため、健康寿命の延伸と医療費・介護費の削減という主に2つの観点から、予防医療の確立が求められており、未病対策の必要性が叫ばれている。しかし一方で、課題も残されており、未病は自覚症状のないケースもあることから、自身の不調を見逃す場合も多い。未病は、明確な基準や具体的な介入はいまだ確立されていなことから機能性食品による貢献の可能性を探る。
英語
The term "pre-symptomatic" refers to the state of "fluctuation" between health and disease. Japan's "Strategy for Health and Medical Care" defines "pre-symptomatic state. "1 As Japan enters a super-aged society, preventive medicine must be established from the two main perspectives of extending healthy life expectancy and reducing medical and nursing care costs in order to realize healthy lives for people, and the need for measures to combat pre-symptomatic states is being called for. The establishment of preventive medicine is required from the two main perspectives of extending healthy life expectancy and reducing medical and nursing care costs. At the same time, however, challenges remain. In some cases, pre-symptomatic diseases have no subjective symptoms, and therefore, people often overlook their own ailments. Since no clear criteria or specific interventions have yet been established for pre-symptomatic diseases, we will explore the possibility of functional foods contributing to the treatment of pre-symptomatic diseases.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
プロテオーム解析の結果得られた同定タンパク質の比較定量値
英語
Comparative quantitative values of identified proteins resulting from proteome analysis
日本語
唾液sIgA
LF/HF(自律神経活動)
質問票
英語
Saliva sIgA
LF/HF (autonomic nervous activity)
Questionnaires
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
選択基準を満たして本研究に参加同意した研究対象者は、被験食品(28日分)を受領して、摂取期間中毎日所定の用量を継続摂取する。
A)被験食品:機能性食品AHCC(R)(香ばしい香りと、味は酸味が中心で甘味・塩味・苦味が混ざったような風味)
B)摂取量:1日3 g(朝、昼、晩に1 gずつ、1日あたり計3 g)
C)摂取方法:食後経口摂取
なお、水やぬるま湯での摂取の他、みそ汁やスープ、ヨーグルトやアイスクリームなど他の食品と一緒に摂取してもよい。
D)摂取期間:28日間
E)受渡方法:登録時に28日分を提供する
英語
Study subjects who meet the selection criteria and agree to participate in this study will receive the test food (28-day supply) and continue to consume the prescribed dosage daily during the intake period.
A) Test food: Functional food AHCC(R) (savory aroma and a taste that is mainly sour with a mixture of sweet, salty and bitter tastes)
B) Dosage of intake: 3 g per day (1 g in the morning, 1 g at lunch and 1 g in the evening, for a total of 3 g per day)
C) Method of intake: Oral intake after meals.
In addition to intake with water or lukewarm water, it may be taken with other foods such as miso soup, soup, yogurt or ice cream.
D) Period of intake: 28 days
E) Method of delivery: 28-day supply at the time of registration.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
50 | 歳/years-old | より上/< |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
・同意取得時における年齢が50歳以上59歳以下の男性
・健康状態が良好な者
・本研究の参加にあたり十分な説明を受けた後、十分な理解の上、本人の自由意思による文書同意が得られた者
英語
- Male applicants must be between 50 and 59 years of age at the time of consent.
- Persons in good health.
- Persons who have received a thorough explanation of the study and who have given written consent of their own free will based on a thorough understanding of the study.
日本語
・重篤な食物アレルギーを有する者
・重度の慢性腎疾患を有する者
・自己免疫疾患に罹患している者
・統合失調症、うつ病、躁病、神経性障害、睡眠障害により医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
・その他重度の疾患を有する者
・キノコ(食用)由来もしくは担子菌由来の機能性食品を研究開始1か月前以降に摂取している者(マルチビタミン栄養剤は含まない)
・キノコ(食用)由来もしくは担子菌由来の機能性食品に対してアレルギーを有する者
・その他、研究責任医師が研究対象者として不適当と判断した者
英語
-Persons with severe food allergies
-Persons with severe chronic kidney disease
-Persons suffering from autoimmune diseases
-Persons under medical treatment, medication, or lifestyle guidance for schizophrenia, depression, mania, neurological disorders, or sleep disorders.
-Persons with other serious illnesses.
-Persons who have been taking functional foods derived from mushrooms (edible) or basidiomycetes (excluding multivitamin supplements) for at least one -month prior to the start of the study.
-Persons who are allergic to functional foods derived from mushrooms (edible) or basidiomycetes.
-Persons who are allergic to functional foods derived from mushrooms (edible) or basidiomycetes.
10
日本語
名 | 準 |
ミドルネーム | |
姓 | 高成 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | Takanari |
日本語
株式会社アミノアップ
英語
Amino Up Co., Ltd.
日本語
営業部学術担当
英語
Business Development Division Academic Affairs
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄363番地32
英語
363-32 Shinei, Kiyota, Sapporo, Hokkaido, JAPAN
011-889-2555
takanari@aminoup.jp
日本語
名 | 拓磨 |
ミドルネーム | |
姓 | 塩 |
英語
名 | Takuma |
ミドルネーム | |
姓 | Shio |
日本語
株式会社アミノアップ
英語
Amino Up Co., Ltd.
日本語
営業部学術担当
英語
Business Development Division Academic Affairs
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄363番地32
英語
363-32 Shinei, Kiyota, Sapporo, Hokkaido, JAPAN
011-889-2555
shio@aminoup.jp
日本語
その他
英語
Amino Up Co., Ltd.
日本語
株式会社アミノアップ
日本語
営業部学術担当
日本語
塩 拓磨
英語
Takuma Shio
日本語
その他
英語
Noastech Foundation, Inc.
日本語
公益財団法人北海道科学技術総合振興センター(ノーステック財団)
日本語
研究開発支援部
財団/Non profit foundation
日本語
日本
英語
Japan
日本語
株式会社ミルウス
英語
MIRUWS Co.,Ltd.
日本語
株式会社アミノアップ
英語
Amino Up Co., Ltd.
日本語
NPO法人北海道活性化センターTACTICS倫理委員会
英語
NPO corporation Hokkaido activation center TACTICS Ethics Committee
日本語
〒060-0002 北海道札幌市中央区北2条西9丁目 インファス 5階
英語
5F, Infas, Kita 2-jo Nishi 9-chome, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido 060-0002, Japan
011-662-8591
yuriko.iw@gmail.com
はい/YES
2023173
日本語
NPO法人北海道活性化センターTACTICS倫理委員会
英語
NPO corporation Hokkaido activation center TACTICS Ethics Committee
日本語
英語
北海道大学病院(北海道)
2023 | 年 | 11 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
50代男性、健常人を対象として未病者(不定愁訴あり)
英語
50s male, healthy subject, unwell (with indeterminate complaints)
日本語
Day0
●試験の説明および同意取得
●調査票の記入①対象者背景アンケート、②身体・心の状態に関するアンケート(VAS)
●採血、唾液採取
●ウェアラブルデバイスによる脈波情報取得
以降、被験食品を28日間毎日摂取
Day14
●採血、唾液採取
●調査票の記入:身体・心の状態に関するアンケート(VAS)
Day 28
●採血、唾液採取
●調査票の記入:身体・心の状態に関するアンケート(VAS)
●ウェアラブルデバイスによる脈波情報取得
英語
Day0
Explanation of the study and obtaining consent
Fill out questionnaires (1) Subject background questionnaire, (2) Questionnaire on physical and mental status (VAS)
Blood sampling and saliva collection
Pulse wave information acquisition by wearable device
Daily intake of the test food for 28 days thereafter
Day14
Blood sampling, saliva collection
Fill in the questionnaire: Questionnaire on physical and mental condition (VAS)
Day 28
Blood and saliva sampling
Filling out the questionnaire: Questionnaire on physical and mental condition (VAS)
Acquisition of pulse wave information by wearable device
日本語
万が一有害事情が発生した際には担当者に連絡、逐次記録
英語
In case of any problem, contact the person in charge and keep a record of the incident.
日本語
・対象者背景:性別、年齢、職業、身長、体重、既往歴、罹患状況、喫煙、飲酒、サプリメント摂取、生活リズム
・遺伝子検査(唾液採取)
・プロテオーム解析(血液採取 :血液 5 mL(計3回、総血液量 15 mL))
・唾液sIgA(唾液採取)
・自律神経活動(ウェアラブルデバイス装着3日間)
・質問票(VAS)
・有害事象
・AHCC(R)摂取アドヒアランス:残数に基づく摂取状況確認
英語
- Subject background: gender, age, occupation, height, weight, medical history, disease status, smoking, alcohol consumption, supplement intake, and lifestyle.
- Genetic testing (saliva collection)
- Proteome analysis (blood collection: 5 mL of blood (3 times, total blood volume 15 mL))
- Saliva sIgA (saliva collection)
- Autonomic nerve activity (wearable device for 3 days)
- Questionnaire (VAS)
- Adverse events
- Adherence to AHCC(R) intake: check the status of intake based on the number of remaining
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 11 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 11 | 月 | 24 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060293
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060293