UMIN試験ID | UMIN000053179 |
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受付番号 | R000060256 |
科学的試験名 | オリゴ糖類の摂取がヒト腸内細菌叢とその有機酸生成に与える影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/12/20 |
最終更新日 | 2024/02/27 17:01:24 |
日本語
オリゴ糖類の摂取がヒト腸内細菌叢に与える影響に関する研究
英語
Study on the Effect of Oligosaccharide Intake on Human Gut Microbiota
日本語
オリゴ糖類の摂取がヒト腸内細菌叢に与える影響に関する研究
英語
Study on the Effect of Oligosaccharide Intake on Human Gut Microbiota
日本語
オリゴ糖類の摂取がヒト腸内細菌叢とその有機酸生成に与える影響に関する研究
英語
Study on the Effect of Oligosaccharide Intake on Human Gut Microbiota and Its Influence on Organic Acid Production
日本語
オリゴ糖類の摂取がヒト腸内細菌叢とその有機酸生成に与える影響に関する研究
英語
Study on the Effects of Oligosaccharide Intake on Human Gut Microbiota and Its Organic Acid Production
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
オリゴ糖類を摂取した際の、便中の腸内細菌叢と有機酸の変化を分析する。
腸内細菌叢の有機酸の産生能を、便をin vitro糞便培養試験に供することで分析する。
英語
Analysis of changes in gut microbiota and organic acid levels in stool following oligosaccharide intake. And evaluation of the production capacity of organic acids by gut microbiota through in vitro fecal culture tests.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
クロスオーバー介入試験(ウォッシュアウト1週間)において、試験食品(オリゴ糖3 g)及び、対照食品(砂糖3 g)を各14日間摂取後の便中腸内細菌叢(16SrRNAアンプリコンシーケンス解析)を比較し、試験食品の影響を評価する。
英語
In a crossover intervention trial with a one-week washout period, this study aims to compare the gut microbiota in stool samples after a 14-day intake of an oligosaccharides (3g/day) and sugar (3g/day) as control using 16S rRNA amplicon sequencing analysis. And comparing effect of will be evaluatated among each diet on gut microbiota.
日本語
クロスオーバー介入試験(ウォッシュアウト1週間)において、試験食品(オリゴ糖3.0 g)及び、対照食品(スクロース3.0 g)を各14日間摂取後の便中腸内菌叢を、in vitro糞便培養系で0-24時間培養し、生成する有機酸量(HPLC法)を評価する。併せて、便中の有機酸濃度(HPLC法)とIgAの量(ELISA)を評価する。
英語
In a crossover intervention trial with a one-week washout period, the study involves the intake of the test food (3.0 g of oligosaccharides) and the control food (3.0 g of sucrose) for 14 days. After the consumption period, the gut microbiota in stool samples will be subjected to in vitro fecal culture for 0-24 hours, and the resulting organic acid levels will be evaluated using HPLC (High-Performance Liquid Chromatography). Additionally, the study will assess the levels of organic acid (HPLC) and IgA (enzyme-linked immunosorbent assay)in the stool.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(オリゴ糖3.0 gを含有)を1日1回14日間服用します。
英語
The test food (containing 3.0 g of Oligosaccharides) will be consumed once a day for 14 days.
日本語
対照食品(砂糖3 g含有)を1日1回14日間服用します。
英語
The control food (containing 3 g of sucrose) will be consumed once a day for 14 days.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1.20歳以上の男女
2.被験者は、本試験の目的・内容が十分に説明され、理解され、文書で同意を提出した方を参加させる。
英語
1.Adult male and female over 20 years old
2.Participants who have received sufficient explanation about the purpose and content of this study, understood it, and submitted written consent will be allowed to participate.
日本語
適用なし
英語
Not applicable
10
日本語
名 | 圭鎬 |
ミドルネーム | |
姓 | 韓 |
英語
名 | Kyu-Ho |
ミドルネーム | |
姓 | Han |
日本語
帯広畜産大学
英語
Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
日本語
生命・食料科学研究部門
英語
Department of Life and Food Sciences
0808555
日本語
北海道帯広市稲田町2線11番地
英語
Inada Nishi 2 sen 11, Obihiro, Hokkaido
0155495561
kyuho@obihiro.ac.jp
日本語
名 | 圭鎬 |
ミドルネーム | |
姓 | 韓 |
英語
名 | Kyu-Ho |
ミドルネーム | |
姓 | Han |
日本語
帯広畜産大学
英語
Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
日本語
生命・食料科学研究部門
英語
Department of Life and Food Sciences
0808555
日本語
北海道帯広市稲田町2線11番地
英語
Inada Nishi 2 sen 11, Obihiro, Hokkaido
0155495561
kyuho@obihiro.ac.jp
日本語
帯広畜産大学
英語
Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
日本語
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英語
日本語
その他
英語
NIPPON BEET SUGAR MANUFACTURING CO., LTD.
日本語
日本甜菜製糖株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
日本甜菜製糖株式会社
英語
NIPPON BEET SUGAR MANUFACTURING CO., LTD.
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英語
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帯広畜産大学
英語
Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
日本語
北海道帯広市稲田町2線11番地
英語
Inada Nishi 2 sen 11, Obihiro, Hokkaido
0155495561
kyuho@obihiro.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
10
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2023 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060256
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060256
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |