UMIN試験ID | UMIN000052630 |
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受付番号 | R000060056 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による下肢への影響確認試験(SBF-2023-03) |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/10/31 |
最終更新日 | 2025/01/06 11:45:23 |
日本語
試験食品摂取による下肢への影響確認試験
英語
Evaluation of effects induced by ingesting test foods on lower limb.
日本語
試験食品摂取による下肢への影響確認試験
英語
Evaluation of effects induced by ingesting test foods on lower limb.
日本語
試験食品摂取による下肢への影響確認試験(SBF-2023-03)
英語
Evaluation of effects induced by ingesting test foods on lower limb.(SBF-2023-03)
日本語
試験食品摂取による下肢への影響確認試験
英語
Evaluation of effects induced by ingesting test foods on lower limb.
日本/Japan |
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健常成人男女
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
20歳以上50歳以下の健常人男女を対象として、食品成分を単回摂取した際の、下腿周囲長を評価する。
英語
To verify some kind of effect of a single intake of the food ingredient on calf circumference for male and female subjects ranging in age from 20 to 50 years old.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
下腿周囲長
英語
Calf circumference
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品1(単回摂取)→ウォッシュアウト(4週)→試験食品2(単回摂取)
英語
Test food 1 (single ingestion) -Washout period(4weeks)-Test food 2 (single ingestion)
日本語
試験食品2(単回摂取)→ウォッシュアウト(4週)→試験食品1(単回摂取)
英語
Test food 2 (single ingestion) -Washout period(4weeks)-Test food 1(single ingestion)
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上50歳以下の健常な日本人男女
(2)脚のむくみを自覚している者
(3)測定日に指定の施設に来所できる者
(4)試験の目的や内容について十分な説明を受け、試験開始前に同意書に署名した者
英語
(1)Male and Female subjects ranging in age from 20 to 50 at informed consent.
(2)Subjects who feel swelling in their legs.
(3)Subjects who can visit the designated facility on measurement days.
(4)Subjects who can make self-judgment and voluntarily gave written informed consent.
日本語
(1)収縮期血圧が90mmHg未満の者、または収縮期血圧が130 mmHg以上の者
(2)妊娠中(妊娠している可能性のある場合を含む)或いは授乳期の者
(3)当試験開始4週間前から試験開始までに成分献血或いは全血として200 mL以上採血を行った者
(4)当試験開始12週間前から試験開始までに全血400 mL以上採血を行った男性
(5)当試験開始16週間前から試験開始までに全血400 mL以上採血を行った女性
(6)当試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(7)当試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(8)他のヒト試験に試験対象者として参加中、或いは参加した試験終了後4週間以内の者、また本試験の参加同意後に他のヒト試験に参加する予定のある者
(9)以下の各号のいずれかに当てはまる者
(ア)心臓、肝臓、腎臓に疾患を有する者(他の疾病の合併症である場合も含む)
(イ)循環器系疾患の既往歴のある者
(ウ)糖尿病を発症している者
(エ)試験食品及び規定食に対してアレルギーを有する者
(オ)がん、リンパ浮腫の既往歴があるもの
(10)嚥下障害がある者
(11)治療中の疾病があり医薬品(塗布薬、OTC医薬品、医薬部外品を除く)を摂取している、もしくは、研究期間中、医薬品(塗布薬、OTC医薬品、医薬部外品を除く)を摂取する可能性が高い者
(12)試験期間中、花粉症など季節性アレルギー症状を発症する恐れのある者
(13)検査項目に影響を与える可能性のあるOTC医薬品、医薬部外品、健康食品(特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、サプリメントなど)を常用している者
(14)女性の場合、月経周期が 安定しない者
(15)女性の場合、月経終了後から一定期間以内に検査を受けることができない者
(16)アルコール多飲者及び過度の喫煙者
(17)昼夜交代制勤務、及び本試験期間中に夜勤を行う予定の者
(18)日常の生活習慣を維持できない者
(19)その他、試験責任医師が当該試験の対象として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects with a maximal blood pressure of less than 90 mmHg, or more than 130 mmHg.
(2)Subjects in pregnancy or lactation
(3)Subjects who donated their blood components and/or whole blood (0.2 L) within the past 4 weeks.
(4)Males who donated their whole blood (0.4 L) within the past 12 weeks.
(5)Females who donated their whole blood (0.4 L) within the past 16 weeks.
(6)Males being collected in total of their blood (1.2 L) within the past 12 months and in this research.
(7)Females being collected in total of their blood (0.8 L) within the past 12 months and in this research.
(8)Subjects being under other clinical tests, or partook in those within the past four weeks, or will join those after the consent.
(9)Subjects who meet any of the following:
(a)suffering from heart, liver, or kidney disease (including complications of other diseases)
(b)having a history of cardiovascular disease
(c)diabetes
(d)allergic to the test food and required one
(e)having a history of cancer or lymphedema
(10)Subjects with dysphagia
(11)Subjects who have a disease for which they are undergoing treatment and are taking pharmaceuticals (excluding applied drugs, OTC drugs, and quasi-drugs), or who are likely to take pharmaceuticals (excluding applied drugs, OTC drugs, and quasi-drugs) during the study.
(12)Subjects who are at risk of seasonal allergic symptoms during the study.
(13)Subjects who have periodically used OTC drugs, quasi-drugs and health-specific / functional / health foods including supplements, which might affect this study.
(14)Females whose menstrual cycle is not stable.
(15)Females who are unable to undergo testing within a certain period of time after the end of menstruation.
(16)Heavy alcohol drinkers or excessive smokers.
(17)Subject who are scheduled to work day and night shifts and night shifts during this study.
(18)Subjects who have difficulty maintaining daily routines
(19)Others who were judged as inappropriate for participation by the principal investigator.
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日本語
名 | 敏宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 前川 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Maekawa |
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
商品開発部
英語
Development & Designed Department
211-0067
日本語
神奈川県川崎市中原区今井上町13-2
英語
13-2 Imaikami-cho, Nakahara-ku, Kawasaki, Kanagawa, JAPAN
050-3182-0663
Toshihiro_Maekawa@suntory.co.jp
日本語
名 | 恭子 |
ミドルネーム | |
姓 | 高田 |
英語
名 | Kyoko |
ミドルネーム | |
姓 | Takata |
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
商品開発部
英語
Development & Designed Department
211-0067
日本語
神奈川県川崎市中原区今井上町13-2
英語
13-2 Imaikami-cho, Nakahara-ku, Kawasaki, Kanagawa, JAPAN
050-3182-6653
Kyoko_Takata@suntory.co.jp
日本語
その他
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
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英語
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自己調達
英語
Self-funding
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自己調達/Self funding
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英語
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英語
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英語
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医療法人社団 渡辺病院 倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Medical Corporation Watanabe Hospital
日本語
東京都大田区羽田一丁目5-16
英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, JAPAN
03-3741-0223
food-contact@apoplus.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2023 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000060056
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000060056