UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000052507
受付番号 R000059922
科学的試験名 チョコレートのカカオポリフェノールの抗疲労効果の検討
一般公開日(本登録希望日) 2023/10/17
最終更新日 2023/10/16 13:08:13

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
市販チョコレートに含まれるカカオ成分の抗疲労効果の検討


英語
Examination of the antifatigue effect of the cacao ingredient in the commercial chocolate

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
チョコレート抗疲労効果試験


英語
Examination of the antifatigue effect of chocolate

科学的試験名/Scientific Title

日本語
チョコレートのカカオポリフェノールの抗疲労効果の検討


英語
Examination of the antifatigue effect iuduced by the cacao polyphenol of chocolate

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
カカオポリフェノールの抗疲労効果試験


英語
Examination of the cacao polyphenol's antifatigue effect

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健康成人/疲労


英語
Healthy Adult/Fatigue

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
健康成人の学習前後の疲労が、チョコレートのカカオポリフェノールの摂取で緩和されるかを調べる。


英語
The aim of this study is to elucidate whether fatigue before and after the learning of healthy adult is mitigated by the intake of cacao polyphenol in chocolate.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
この研究では、チョコレートの摂取前に、被験者の主観的疲労度、血圧、脈拍、フリッカー値が測定される。チョコレートを摂取してから、学習活動を始める。1時間の学習活動後と、さらに30分後に同じ項目を測定する。カカオポリフェノール含量の違うチョコレートを摂取して、同様の実験を2回行う。疲労の影響の違いを比較して、チョコレートのカカオポリフェノールの影響を分析する。


英語
In this experiment, physical examinations: subjective fatigue degree, blood pressure, pulse and flicker level of the examinees are measured, before the intake of chocolate. The examinees take in chocolate before learning start. After one hour learning, the same physical examinations of examinees are measured. After 30 minutes later, the same physical examinations are measured again. The examinees take two types of chocolate with different content of cacao polyphenol and perform two times of similar experiments. In this study, comparing the differences of fatigue level in each experiment, the influence of cacao polyphenol of chocolate is analyzed.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

要因デザイン/Factorial

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

用量対照/Dose comparison

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験者は、1時間の学習前に、1枚4.65gで、カカオポリフェノール59㎎含有するチョコレートを2枚摂取する。


英語
Before one hour learning, the examinees take two pieces of chocolate which is 4.65 g and contains 59mg cacao polyphenol per one piece.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
被験者は、1時間の学習前に、1枚4.65gで、カカオポリフェノール32㎎含有するチョコレートを2枚摂取する。


英語
Before one hour learning, the examinees take two pieces of chocolate which is 4.65 g and contains 32mg cacao polyphenol per one piece.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
チョコレートを摂取できる健康成人で、1時間の学習行為ができるもの。


英語
The healthy adult examinees who can take chocolate and perform one-hour learning action are targeted.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
チョコレートを摂取できないもの。チョコレートやカカオに、アレルギーがあるもの。


英語
The examinees who cannot take in chocolate or have an allergy to chocolate and cacao are excluded.

目標参加者数/Target sample size

19


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
西田
ミドルネーム
清一郎


英語
Seiichiro
ミドルネーム
Nishida

所属組織/Organization

日本語
帝塚山大学


英語
Tezukayama University

所属部署/Division name

日本語
現代生活学部


英語
Faculyty of Comtemporary Human Life Science

郵便番号/Zip code

6318585

住所/Address

日本語
奈良市 学園南 3丁目1番3号


英語
3-1-3 Gakuenminami Nara City Japan

電話/TEL

0742880004

Email/Email

s-nishida@tezukayama-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
西田
ミドルネーム
清一郎


英語
Seiichiro
ミドルネーム
Nishida

組織名/Organization

日本語
帝塚山大学


英語
Tezumakaya University

部署名/Division name

日本語
現代生活学部


英語
Faculyty of Comtemporary Human Life Science

郵便番号/Zip code

6318585

住所/Address

日本語
奈良市学園南3丁目1番3号


英語
3-1-3 Gakuenminami Nara City Japan

電話/TEL

0742880004

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

s-nishida@tezukayama-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Tezukayama University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
帝塚山大学


部署名/Department

日本語
現代生活学部


個人名/Personal name

日本語
西田 清一郎


英語
Seiichiro Nishida


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Tezukayama University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
現代生活学部


組織名/Division

日本語
現代生活学部


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
帝塚山大学


英語
Tezumakaya University

住所/Address

日本語
奈良市学園南3丁目1番3号


英語
3-1-3 Gakuenminami Nara City Japan

電話/Tel

0742880004

Email/Email

s-nishida@tezukayama-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2023 10 17


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2023 10 05

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2023 10 05

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2023 10 18

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2023 10 16

最終更新日/Last modified on

2023 10 16



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名