UMIN試験ID | UMIN000052474 |
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受付番号 | R000059864 |
科学的試験名 | 乳酸菌を配合したカプセルの膝関節の諸症状に対する改善効果に関する試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/12/31 |
最終更新日 | 2024/04/15 09:38:35 |
日本語
乳酸菌を配合したカプセルの膝関節の諸症状に対する改善効果に関する試験
英語
A study to evaluate the effects of capsules containing lactic acid bacteria on improving knee joint symptoms
日本語
乳酸菌を配合したカプセルの膝関節の諸症状に対する改善効果に関する試験
英語
A study to evaluate the effects of capsules containing lactic acid bacteria on improving knee joint symptoms
日本語
乳酸菌を配合したカプセルの膝関節の諸症状に対する改善効果に関する試験
英語
A study to evaluate the effects of capsules containing lactic acid bacteria on improving knee joint symptoms
日本語
乳酸菌を配合したカプセルの膝関節の諸症状に対する改善効果に関する試験
英語
A study to evaluate the effects of capsules containing lactic acid bacteria on improving knee joint symptoms
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の膝関節の諸症状に対する改善効果ついて検討する
英語
To examine the effects of test food on improving knee joint symptoms
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
VAS
英語
VAS
日本語
JKOM、膝JOAスコア、膝屈曲角度、ロコモ度テスト、JLEQスコア、Shoulder 36 (V 1.3)スコア、GSRSスコア、FSSGスコア
英語
JKOM, JOA score (knee joint), knee flexion angle, Locomotive syndrome risk test, JLEQ score, Shoulder 36 (V 1.3) score, GSRS score, FSSG score
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1回3粒、12週間摂取
英語
Intake of test food 1 for 12 weeks (once a day, 3 capsules)
日本語
対照食品を1日1回3粒、12週間摂取
英語
Intake of placebo for 12 weeks (once a day, 3 capsules)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 日常的に膝関節の痛みを自覚している30歳以上65歳未満の健常男女
2) 膝関節X線検査でKL gradeが0または1と診断される者
3) 本試験参加に際し、事前に当該試験の説明を受け、その内容が理解でき、趣旨に賛同できる者、また、被験者本人による文書同意が得られる者
英語
1) Subjects whose age of 30 years or more and less than 65 years with knee joint pain
2) Subjects diagnosed KL grade 0 or 1 by knee X-ray
3) Subjects receiving a sufficient briefing of the objective and content of the present study, fully understanding and agreeing to voluntarily participate in the study and being able to personally sign a written informed consent
日本語
1) リウマチの既往歴のある者
2) 下肢痛やしびれがある者
3) 半月板損傷等の他の膝関節疾患を有すると診断された者
4) 疼痛、関節炎を生じる疾患、軟骨代謝・骨代謝に関連する疾患(変形性関節症、関節リウマチ、骨粗鬆症など)の現病歴、既往歴がある者
5) 重篤な肝障害、心血管障害、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害に罹患している者
6) 整形外科を頻回に受診している既往がある者、また、試験期間中に受診が予定される者
7) 接骨院(整骨院)を頻回に受診している既往がある者、また、試験期間中に受診が予定される者
8) 膝関節に関する機能を表示したサプリメント、健康食品(特定保健用食品、機能性表示食品など)を摂取している者
9) 膝関節に関する効果が考えられる医薬品(鎮痛剤、抗炎症剤、ビタミンB1主薬製剤等)、医薬部外品を使用している者
10) 乳酸菌あるいはビフィズス菌を多く含む食品(ヨーグルト、乳酸菌飲料等)を週3日以上摂取している者
11) 乳酸菌あるいはビフィズス菌を多く含む食品(キムチ、漬物等)を多量に摂取している者
12) 乳酸菌あるいはビフィズス菌を強化した健康食品(特定保健用食品、機能性表示食品、サプリメント等)を摂取している者
13) 乳酸菌あるいはビフィズス菌を有効成分とした医薬品(ビオフェルミン等)を使用している者
14) 試験食品に対してアレルギー反応(主に牛乳・乳製品)を示す恐れのある者
15) 妊娠中もしくは授乳中の者、または試験期間中に妊娠を希望している者
16) 本試験開始前1ヶ月以内に200 mL、または3ヶ月以内に400 mLを超える採血(献血など)をした者
17) 過去3ヶ月以内に他の臨床試験に参加した者、および現在他の臨床試験に参加中の者
18) その他試験責任医師が不適当と判断した者
英語
1) Subjects having a medical history of rheumatism
2) Subjects having leg pain or numbness
3) Subjects having injury of semi-lunar disc or the other knee joint disease
4) Subjects having a present or past history of diseases inducing pain or arthritis, diseases related to cartilage metabolism or bone metabolism (e.g. osteoarthritis, rheumatoid arthritis, osteoporosis)
6) Subjects having a history of visiting an orthopedic surgeon frequently or having a plan to visit an orthopedic surgeon during the study
7) Subjects having a history of visiting osteopathic clinic frequently or having a plan to visit osteopathic clinic during the study
8) Subjects taking supplements or health foods labeled the function to knee joint symptoms (e.g. Foods for Specified Health Uses, Foods with Function Claims)
9) Subjects using medicines or quasi-drugs with the function to knee joint symptoms (e.g. analgesics, anti-inflammatory, vitamin B1 preparations)
10) Subjects taking foods high in lactic acid bacteria or bifidobacterium 3 days or more a week
11) Subjects taking large amounts of foods high in lactic acid bacteria or bifidobacterium
12) Subjects taking lactic acid bacteria or bifidobacterium enriched health foods
13) Subjects taking medicines containing lactic acid bacteria or bifidobacterium as active ingredients(e.g. Biofermin)
14) Subjects having the possibility of developing allergic symptoms by the test food (especially milk and dairy allergy)
15) Female subjects who are pregnant or lactating, or intending to become pregnant during the study
16) Subjects having blood sample of 200 ml or more taken within 1 month, or 400 ml or more within 3 months prior to the start of the present study
17) Subjects who took part in another clinical study within 3 months prior to the start of the present study or who is currently taking part in another clinical study
18) Subjects deemed unsuitable by the investigator
110
日本語
名 | 宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 上野 |
英語
名 | Hiroshi |
ミドルネーム | |
姓 | Ueno |
日本語
雪印メグミルク株式会社
英語
Megmilk Snow Brand Co., Ltd.
日本語
ミルクサイエンス研究所
英語
Milk Science Research Institute
350-1165
日本語
埼玉県川越市南台1-1-2
英語
1-1-2, Minamidai, Kawagoe-shi, Saitama
049-242-8165
hiroshi-ueno@meg-snow.com
日本語
名 | 友啓 |
ミドルネーム | |
姓 | 杉野 |
英語
名 | Tomohiro |
ミドルネーム | |
姓 | Sugino |
日本語
株式会社総合医科学研究所
英語
Soiken Inc.
日本語
生体評価システム事業部
英語
R&D Division
560-0082
日本語
大阪府豊中市新千里東町1-4-2 千里ライフサイエンスセンター13階
英語
Senri Life Science Center 13F, 1-4-2, Shinsenri-higashimachi, Toyonaka-shi, Osaka
06-6871-8888
sugino@soiken.com
日本語
その他
英語
Megmilk Snow Brand Co., Ltd.
日本語
雪印メグミルク株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
None
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日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
医療法人弘正会ふくだ内科クリニック倫理審査委員会
英語
IRB of Fukuda Clinic
日本語
大阪府大阪市淀川区宮原1-6-1 新大阪ブリックビル2階
英語
Shin-Osaka brick building 2F, 1-6- 1 Miyahara, Yodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka
06-6398-0203
fukudaclinicIRB@gmail.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2023 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 04 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059864
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059864