UMIN試験ID | UMIN000052442 |
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受付番号 | R000059856 |
科学的試験名 | 管理栄養士の生活習慣改善支援技能向上介入研究:スキルチェックリストを用いた技能向上プログラムの実施可能性試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/10/10 |
最終更新日 | 2024/04/12 15:40:47 |
日本語
管理栄養士の指導技能向上介入研究:実施可能性試験
英語
Intervention to improve the counseling skills of registered dietitians: a feasibility trial
日本語
管理栄養士の指導技能向上介入研究:実施可能性試験
英語
Intervention to improve the counseling skills of registered dietitians: a feasibility trial
日本語
管理栄養士の生活習慣改善支援技能向上介入研究:スキルチェックリストを用いた技能向上プログラムの実施可能性試験
英語
Intervention to improve supporting skills of dietitians in lifestyle modification: a feasibility trial using a skills checklist
日本語
管理栄養士の生活習慣改善支援技能向上介入研究:スキルチェックリストを用いた技能向上プログラムの実施可能性試験
英語
Intervention to improve supporting skills of dietitians in lifestyle modification: a feasibility trial using a skills checklist
日本/Japan |
日本語
メタボリックシンドローム、糖尿病の栄養相談を実施しており経験年数が5年未満の管理栄養士
英語
Registered dietitians with less than five years of experience to provide nutritional counseling for metabolic syndrome, diabetes, etc.
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
経験が浅い管理栄養士を対象とした生活習慣改善支援のスキルチェック表による技能向上介入プログラムの実施可能性を検討する
英語
To assess the feasibility of a skills improvement intervention program using a skills checklist for lifestyle modification support in less experienced dietitians.
その他/Others
日本語
実施可能性
英語
Feasibility
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
第Ⅱ相/Phase II
日本語
「スキルチェックシート」の「栄養アセスメント」と「栄養診断」の実施ポイントについて、ベースラインから評価までの「ほとんど実行した」と回答した割合の推移
英語
Pre- and post-intervention mean change in the percentages of items that respondents answered they have mostly done out of all checkpoints in the two parts of a skills checklist (Nutrition Assessment and Nutrition Diagnosis).
日本語
1.主要評価指標を除く他の行程のチェックポイントについて、回答者が「ほとんど実行した」と回答した項目の割合の介入期間における変化
2.「栄養相談のスキル向上に関するアンケート」における管理栄養士の栄養相談に対する不安や自信の変化
3.スキルチェック表による管理栄養士の自己評価と、評価者による客観的判定の一致度
4.対象者の介入の完遂の度合
5.欠測や無効回答の割合
6.調査対象者の集積
7.「スキルチェック表」の自己評価得点の分布状況
8.効果の見積もり
英語
1. Pre-and post-intervention changes in the percentages of items that respondents answered they have mostly done out of all checkpoints in the other parts except primary outcome
2. Pre-and post-intervention changes in anxiety and confidence based on the questionnaire about their own nutrition counseling skills
3. Agreement between the dietitian's self-assessment using a skills checklist and the objective judgment by the evaluator
4. Percentage of study participants completing the intervention
5. Percentage of missing measurements or invalid responses
6. Accumulation rate of study participants
7. Distribution of self-assessment scores on a skills checklist
8. Amount of change before and after intervention
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
介入方法は、3か月間、スキル向上を目指して自己研鑽を管理栄養士に課すというものである。この介入期間には、2週間ごとに「スキルチェック表」による生活改善支援技能の自己点検を行うことを求める。
英語
The intervention method is to assign registered dietitians to self-study to improve their skills over three months. For this period, registered dietitians will be required to self-assess their lifestyle improvement support skills using a skills checklist every two weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1.管理栄養士の国家資格を持ち、栄養相談の経験年数が5年未満の方
2.医療機関、薬局、特定保健指導事業者等に所属し、外来栄養食事指導や特定保健指導等の栄養相談を行う管理栄養士で、相談対象者あたり複数回、継続的に栄養相談を実施している方
3.研究にあたり説明を受けた後、十分な理解の上、本人の自由意思による文書で同意が得られた方"
英語
1. Those who have a national qualification as a registered dietitian and have less than 5 years of experience in nutrition counseling.
2. Registered dietitians who belong to medical institutions, pharmacies, specified health guidance business operators, etc. and provide nutritional counseling such as outpatient nutrition dietary guidance and specified health guidance, and who provide nutritional counseling multiple times and continuously to each client.
3. Those who have given written informed consent of their own free will with sufficient understanding after receiving an explanation for the research.
日本語
1. 同意が得られない方
2. 継続的な栄養指導を行っていない方(1回のみの介入で栄養指導を行う方)
英語
1. Those who cannot obtain consent
2. Those who do not do continuous nutrition counseling (those who do nutrition counseling after only one intervention)
20
日本語
名 | 明日香 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Asuka |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
帝京大学大学院公衆衛生学研究科
英語
Teikyo University Graduate School of Public Health
日本語
帝京大学大学院公衆衛生学研究科
英語
Teikyo University Graduate School of Public Health
173-0003
日本語
東京都板橋区加賀2-11-1
英語
2-11-1 Kaga, Itabashi-ku, Tokyo
03-3964-1211(46214)
asuka-suzuki@med.teikyo-u.ac.jp
日本語
名 | 美佐 |
ミドルネーム | |
姓 | 安達 |
英語
名 | Misa |
ミドルネーム | |
姓 | Adachi |
日本語
栄養サポートネットワーク合同会社
英語
Nutrition Support Network LLC
日本語
栄養サポートネットワーク合同会社
英語
Nutrition Support Network LLC
252-0334
日本語
神奈川県相模原市南区若松2-2-4
英語
2-2-4 Wakamatsu, Minami-ku, Sagamihara City, Kanagawa Prefecture
042-765-6393
adachi@nutrisupport.co.jp
日本語
帝京大学
英語
Teikyo University Graduate School of Public Health
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英語
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文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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英語
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帝京大学医学系研究倫理委員会
英語
Teikyo University Medical Research Ethics Committee
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東京都板橋区加賀2-11-1
英語
2-11-1 Kaga, Itabashi-ku, Tokyo
03-3964-1211(ext.46214)
turb-office@teikyo-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2023 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059856
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059856
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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