UMIN試験ID | UMIN000052543 |
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受付番号 | R000059772 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による排便回数への影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/18 |
最終更新日 | 2024/10/19 13:26:46 |
日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations
日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations
日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations
日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験
英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations
日本/Japan |
日本語
成人男女
英語
Male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品摂取による、便通の改善効果を確認する。
英語
To confirm the improvement effect on bowel movements by the consumption of the test food.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
排便回数
英語
Number of defecations
日本語
便中短鎖脂肪酸総量(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸の合計量)
便中短鎖脂肪酸(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸)
便中有機酸(乳酸、コハク酸、iso-吉草酸、n-吉草酸、ギ酸、iso-酪酸)
便中アンモニア
便中腐敗産物(フェノール、p-クレゾール、4-エチルフェノール、スカトール、インドール)
便中水分
便中pH
排便状況(排便日数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、におい)
CAS-MT
VAS(ストレス、疲労感、今朝の目覚め感、集中力)
腸内細菌叢
英語
Total amount of short-chain fatty acids in feces (sum of acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
Short chain fatty acids in feces (acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
Organic acid in feces (lactic acid, succinic acid, iso-valeric acid, n-valeric acid, formic acid, iso-butyric acid)
Ammonia in feces
Fecal putrefactive products (phenol, p-cresol, 4-ethylphenol, skatole, indole)
Water in feces
pH in feces
Defecation status (the number of days, frequency, quantity, property, color, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain, fecal odor)
CAS-MT
Visual Analog Scale (stress, fatigue, the feeling at waking up this morning, concentration)
Gut microbiota
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1個、4週間経口摂取
英語
Consumption of the test food (one a day) for 4 weeks
日本語
対照食品を1日1個、4週間経口摂取
英語
Consumption of the placebo food (one a day) for 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
2. 排便回数が週5回以下の者
3. パン、麺類などの小麦粉製品を週4日以上摂取している者
4. 週に1回試験食品を受け取れる者
5. 1日1個試験食品を摂取できる者
6. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
1. Males and females aged 20 to 64 years old.
2. Subjects who defecate less than and equal to 5 times in a week.
3. Subjects who consume wheat flour products such as bread and noodles at least 4 days a week.
4. Subjects who can receive the test food once a week.
5. Subjects who can consume one test food per day.
6. Subjects who can give informed consent to partake in this research, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
1. 腸内環境に影響を及ぼす可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、サプリメントを週2回以上摂取している者
※ ただし、上記食品の摂取頻度が週1回以下でも、同意取得時から中止できない者は参加不可とする。
2. 特定保健用食品、および機能性表示食品ではない、ヨーグルト、乳酸菌飲料 、食物繊維の多い主食(玄米、大麦、全粒粉のパン、シリアル、栄養強調表示された物など)を週3回以上摂取している者
3. 事前検査1ヶ月前から1日1食以下の日が週1回以上あった者
4. 糖質制限やダイエットを行っている者
5. アルコール多飲者
6. 極端に不規則な生活スタイルの者(深夜勤務、不規則な交代制勤務など)
7. BMIが30.0 kg/m2以上の者
8. 試験期間中に今までの生活習慣や食習慣、生活環境(転居、転勤など)を変える予定がある者
9. 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
10. 同居者が当該試験に参加を予定している者
11. 虫垂の切除歴がある者
12. 同意取得前半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
13. 第1期0Wの1ヶ月前より腸内環境に影響を及ぼす薬剤(抗生物質、整腸剤、下剤など)を服用した者、また試験期間中服用する予定がある者
英語
1. Subjects who take steadily (not less than 2 times a week) in the Food for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, health food or supplementary food which might affect the intestinal environment.
* However, subjects who consume the above-mentioned food products once a week or less, but cannot discontinue them from the time of obtaining consent, are not eligible to participate.
2. Subjects who consume yogurt, lactic acid bacteria beverages, and high-fiber staple foods (such as brown rice, barley, whole wheat bread, cereals, and foods with nutrient fortification claims) that are not classified as Food for Specified Health Uses (FOSHU) or Foods with Function Claims, three or more times a week.
3. Subjects who have had one or more days per week with less than one meal per day in the month leading up to the preliminary examination.
4. Subjects who are on a carbohydrate-restricted diet or are dieting.
5. Subjects with excessive alcohol intake.
6. Subjects with extremely irregular lifestyles (such as night shifts, irregular shift work, etc.).
7. Subjects with a BMI of 30.0 kg/m2 or above.
8. Subjects who plan to change their lifestyle, dietary habits, or living environment (such as moving or job transfer) during the trial period.
9. Subjects who are participating the other clinical tests. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate the other clinical tests.
10 Subjects who have a cohabitant planning to participate in this trial.
11. Subjects with a history of appendectomy.
12. Subjects who have undergone surgery that is considered to affect the trial within six months prior to obtaining consent (e.g., colonoscopic surgery, gallstone/gallbladder removal, gastric bypass surgery, etc.).
13. Subjects who have taken medications affecting the intestinal environment (such as antibiotics, probiotics, laxatives, etc.) one month prior to Week 0 of Phase 1, or who plan to do so during the trial period.
46
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nisshin Seifun Group Inc.
日本語
株式会社日清製粉グループ本社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 22 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
(除外基準続き)
14. 内服治療や食事療法をしている者
15. 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
16. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
17. 医薬品および食物にアレルギー(特に、小麦、卵、乳、大豆)がある者
18. 当該試験開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
19. 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
20. 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
21. 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
22. 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
23. 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(Exclusion criteria continued)
14. Subjects undergoing medication therapy or dietary therapy.
15. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in heart, liver, kidney and/or digestive organs.
16. Females who are pregnant or lactating, and females who could become pregnant or lactating during test period.
17. Subjects with allergies to medications and food (especially wheat, eggs, milk, soy).
18. Subjects who donated blood or component (200 mL) within the last 1 months.
19. Subjects who donated his blood (400 mL) within the last 3 months.
20. Subjects who donated her blood (400 mL) within the last 4 months.
21. Subjects who being collected in total of his blood (1200 mL) within the last 12 months and in this research.
22. Subjects who being collected in total of her blood (800 mL) within the last 12 months and in this research.
23. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.
2023 | 年 | 10 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059772
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059772