UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000052543
受付番号 R000059772
科学的試験名 試験食品摂取による排便回数への影響確認試験
一般公開日(本登録希望日) 2024/10/18
最終更新日 2024/10/19 13:26:46

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験


英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験


英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験


英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品摂取による排便回数への影響確認試験


英語
Evaluation of the effects of test food consumption on the number of defecations

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
成人男女


英語
Male/female adults

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
試験食品摂取による、便通の改善効果を確認する。


英語
To confirm the improvement effect on bowel movements by the consumption of the test food.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
排便回数


英語
Number of defecations

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
便中短鎖脂肪酸総量(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸の合計量)
便中短鎖脂肪酸(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸)
便中有機酸(乳酸、コハク酸、iso-吉草酸、n-吉草酸、ギ酸、iso-酪酸)
便中アンモニア
便中腐敗産物(フェノール、p-クレゾール、4-エチルフェノール、スカトール、インドール)
便中水分
便中pH
排便状況(排便日数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、におい)
CAS-MT
VAS(ストレス、疲労感、今朝の目覚め感、集中力)
腸内細菌叢


英語
Total amount of short-chain fatty acids in feces (sum of acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
Short chain fatty acids in feces (acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
Organic acid in feces (lactic acid, succinic acid, iso-valeric acid, n-valeric acid, formic acid, iso-butyric acid)
Ammonia in feces
Fecal putrefactive products (phenol, p-cresol, 4-ethylphenol, skatole, indole)
Water in feces
pH in feces
Defecation status (the number of days, frequency, quantity, property, color, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain, fecal odor)
CAS-MT
Visual Analog Scale (stress, fatigue, the feeling at waking up this morning, concentration)
Gut microbiota


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験食品を1日1個、4週間経口摂取


英語
Consumption of the test food (one a day) for 4 weeks

介入2/Interventions/Control_2

日本語
対照食品を1日1個、4週間経口摂取


英語
Consumption of the placebo food (one a day) for 4 weeks

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
2. 排便回数が週5回以下の者
3. パン、麺類などの小麦粉製品を週4日以上摂取している者
4. 週に1回試験食品を受け取れる者
5. 1日1個試験食品を摂取できる者
6. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者


英語
1. Males and females aged 20 to 64 years old.
2. Subjects who defecate less than and equal to 5 times in a week.
3. Subjects who consume wheat flour products such as bread and noodles at least 4 days a week.
4. Subjects who can receive the test food once a week.
5. Subjects who can consume one test food per day.
6. Subjects who can give informed consent to partake in this research, after being provided with an explanation of the protocol detail.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 腸内環境に影響を及ぼす可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、サプリメントを週2回以上摂取している者
※ ただし、上記食品の摂取頻度が週1回以下でも、同意取得時から中止できない者は参加不可とする。
2. 特定保健用食品、および機能性表示食品ではない、ヨーグルト、乳酸菌飲料 、食物繊維の多い主食(玄米、大麦、全粒粉のパン、シリアル、栄養強調表示された物など)を週3回以上摂取している者
3. 事前検査1ヶ月前から1日1食以下の日が週1回以上あった者
4. 糖質制限やダイエットを行っている者
5. アルコール多飲者
6. 極端に不規則な生活スタイルの者(深夜勤務、不規則な交代制勤務など)
7. BMIが30.0 kg/m2以上の者
8. 試験期間中に今までの生活習慣や食習慣、生活環境(転居、転勤など)を変える予定がある者
9. 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
10. 同居者が当該試験に参加を予定している者
11. 虫垂の切除歴がある者
12. 同意取得前半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
13. 第1期0Wの1ヶ月前より腸内環境に影響を及ぼす薬剤(抗生物質、整腸剤、下剤など)を服用した者、また試験期間中服用する予定がある者


英語
1. Subjects who take steadily (not less than 2 times a week) in the Food for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, health food or supplementary food which might affect the intestinal environment.
* However, subjects who consume the above-mentioned food products once a week or less, but cannot discontinue them from the time of obtaining consent, are not eligible to participate.
2. Subjects who consume yogurt, lactic acid bacteria beverages, and high-fiber staple foods (such as brown rice, barley, whole wheat bread, cereals, and foods with nutrient fortification claims) that are not classified as Food for Specified Health Uses (FOSHU) or Foods with Function Claims, three or more times a week.
3. Subjects who have had one or more days per week with less than one meal per day in the month leading up to the preliminary examination.
4. Subjects who are on a carbohydrate-restricted diet or are dieting.
5. Subjects with excessive alcohol intake.
6. Subjects with extremely irregular lifestyles (such as night shifts, irregular shift work, etc.).
7. Subjects with a BMI of 30.0 kg/m2 or above.
8. Subjects who plan to change their lifestyle, dietary habits, or living environment (such as moving or job transfer) during the trial period.
9. Subjects who are participating the other clinical tests. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate the other clinical tests.
10 Subjects who have a cohabitant planning to participate in this trial.
11. Subjects with a history of appendectomy.
12. Subjects who have undergone surgery that is considered to affect the trial within six months prior to obtaining consent (e.g., colonoscopic surgery, gallstone/gallbladder removal, gastric bypass surgery, etc.).
13. Subjects who have taken medications affecting the intestinal environment (such as antibiotics, probiotics, laxatives, etc.) one month prior to Week 0 of Phase 1, or who plan to do so during the trial period.

目標参加者数/Target sample size

46


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
史子
ミドルネーム
中村


英語
Fumiko
ミドルネーム
Nakamura

所属組織/Organization

日本語
CPCC株式会社


英語
CPCC Company Limited

所属部署/Division name

日本語
臨床支援事業部


英語
Clinical Support Department

郵便番号/Zip code

103-0021

住所/Address

日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F


英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan

電話/TEL

03-6225-9001

Email/Email

cpcc-contact@cpcc.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
一戸


英語
Makoto
ミドルネーム
Ichinohe

組織名/Organization

日本語
CPCC株式会社


英語
CPCC Company Limited

部署名/Division name

日本語
臨床企画第一事業部


英語
Clinical Planning Department

郵便番号/Zip code

103-0021

住所/Address

日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F


英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan

電話/TEL

03-6225-9001

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

cpcc-contact@cpcc.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
CPCC Company Limited

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
CPCC株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Nisshin Seifun Group Inc.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社日清製粉グループ本社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会


英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic

住所/Address

日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F


英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan

電話/Tel

03-6225-9005

Email/Email

IRB@cpcc.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 10 18


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2023 09 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2023 09 22

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2023 10 20

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 02 17

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
(除外基準続き)
14. 内服治療や食事療法をしている者
15. 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
16. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
17. 医薬品および食物にアレルギー(特に、小麦、卵、乳、大豆)がある者
18. 当該試験開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
19. 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
20. 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
21. 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
22. 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
23. 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者


英語
(Exclusion criteria continued)
14. Subjects undergoing medication therapy or dietary therapy.
15. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in heart, liver, kidney and/or digestive organs.
16. Females who are pregnant or lactating, and females who could become pregnant or lactating during test period.
17. Subjects with allergies to medications and food (especially wheat, eggs, milk, soy).
18. Subjects who donated blood or component (200 mL) within the last 1 months.
19. Subjects who donated his blood (400 mL) within the last 3 months.
20. Subjects who donated her blood (400 mL) within the last 4 months.
21. Subjects who being collected in total of his blood (1200 mL) within the last 12 months and in this research.
22. Subjects who being collected in total of her blood (800 mL) within the last 12 months and in this research.
23. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2023 10 19

最終更新日/Last modified on

2024 10 19



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