UMIN試験ID | UMIN000052313 |
---|---|
受付番号 | R000059717 |
科学的試験名 | 健常成人における植物性代替肉の摂取がその後の血糖変動に及ぼす影響の解明 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/09/27 |
最終更新日 | 2025/03/28 13:31:21 |
日本語
健常成人における植物性代替肉の摂取がその後の血糖変動に及ぼす影響の解明
英語
The Effect of Plant-Based Meat Substitutes on Subsequent Glycemic Variability in Healthy Adults
日本語
健常成人における植物性代替肉の摂取がその後の血糖変動に及ぼす影響の解明
英語
The Effect of Plant-Based Meat Substitutes on Subsequent Glycemic Variability in Healthy Adults
日本語
健常成人における植物性代替肉の摂取がその後の血糖変動に及ぼす影響の解明
英語
The Effect of Plant-Based Meat Substitutes on Subsequent Glycemic Variability in Healthy Adults
日本語
健常成人における植物性代替肉の摂取がその後の血糖変動に及ぼす影響の解明
英語
The Effect of Plant-Based Meat Substitutes on Subsequent Glycemic Variability in Healthy Adults
日本/Japan |
日本語
18~24歳の健常成人
英語
18~24 years old healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常成人における植物性代替肉の利用が血糖変動に及ぼす影響を解明すること
英語
To investigate the effects of the use of plant-based meat substitutes on glycemic variability in healthy adults.
その他/Others
日本語
健常成人における植物性代替肉の利用がその後の血糖変動および血中脂質動態に及ぼす影響を解明する。
英語
To investigate the effects of the use of plant-based meat substitutes on subsequent glycemic variability and blood lipid dynamics in healthy adults.
日本語
・血液指標;血糖値(食前0分、食後30分、60分、90分、120分)、インスリン、中性脂肪、遊離脂肪酸(食前0分、食後30分、120分)
・食欲(食前0分、食後30分、60分、90分、120分)
・75gOGTT血糖値(0分、30分、60分、90分、120分)
英語
Blood parameters: blood glucose (0 min before, 30, 60, 90, 120 min after meal), insulin, triglycerides, free fatty acids (0 min before, 30, 120 min after meal)
Appetite (0 min before, 30 min after, 60 min, 90 min, 120 min)
75g OGTT blood glucose (0 min, 30 min, 60 min, 90 min, 120 min)
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食をカレーとし、植物性代替肉を使用したものを朝食として摂取する。
英語
The test meal will be curry, with plant-based meat substitutes, consumed as breakfast.
日本語
試験食をカレーとし、動物性肉を使用したものを朝食として摂取する。
英語
The test meal will be curry and animal meat will be consumed as breakfast.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
25 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)18.5 ≦ BMI < 25.0 kg/m2 2)糖尿病、高血圧、脂質異常症、神経性無食欲症を有さない者 3)妊婦または授乳中でない者 4)代謝に影響を及ぼす服薬またはサプリメントを摂取していない者
英語
1)18.5 <= BMI < 25.0 kg/m2 2) No diabetes, hypertension, dyslipidemia, or anorexia nervosa 3) Not pregnant or lactating 4) No medications or supplements that affect metabolism
日本語
1)BMI < 18.5 kg/m2 または BMI ≧ 25.0 kg/m2 2)糖尿病、高血圧、脂質異常症、神経性無食欲症を有する者 3)妊婦または授乳中の者 4)代謝に影響を及ぼす服薬またはサプリメントを摂取している者
英語
1) BMI < 18.5 kg/m2 or BMI >= 25.0 kg/m2 2) Patients with diabetes, hypertension, dyslipidemia, or anorexia nervosa 3) Pregnant or lactating women 4) Those taking medications or supplements that affect their metabolism
30
日本語
名 | 絵里 |
ミドルネーム | |
姓 | 田尻 |
英語
名 | Eri |
ミドルネーム | |
姓 | Tajiri |
日本語
熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
日本語
環境共生学部
英語
Faculty of Environment and Symbiosis
8628502
日本語
熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto City, Kumamoto Prefecture
0963216691
e-tajiri@pu-kumamoto.ac.jp
日本語
名 | 絵里 |
ミドルネーム | |
姓 | 田尻 |
英語
名 | Eri |
ミドルネーム | |
姓 | Tajiri |
日本語
熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
日本語
環境共生学部
英語
Faculty of Environment and Symbiosis
8628502
日本語
熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto City, Kumamoto Prefecture
0963216691
e-tajiri@pu-kumamoto.ac.jp
日本語
熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Grants-in-Aid for Scientific Research Japan society of the promotion of science
日本語
日本学術振興会
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
熊本県立大学 地域・研究連携センター 研究支援部門
英語
Center for Community and Research Collaboration, Prefectural University of Kumamoto
日本語
熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto City, Kumamoto Prefecture
096-321-6612
puk-kenkyu@pu-kumamoto.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
30
日本語
食物繊維を豊富に含む大豆を含む植物性代替肉の摂取量が増えることで有意な食欲抑制効果が期待できる可能性が考えられた。また、血糖値・血中脂質の改善は長期的な摂取によるインスリン抵抗性改善の効果による可能性が考えられることから、今後は植物性代替肉の長期的な摂取における影響を検討する必要がある。
英語
It was suggested that increasing consumption of plant-based meat alternatives containing soy could potentially have significant appetite-suppressing effects. Additionally, since improvements in blood glucose and blood lipid levels might be due to the effect of improved insulin resistance through long-term consumption, it is necessary to examine the effects of long-term consumption of plant-based meat alternatives in future studies.
2025 | 年 | 03 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059717
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059717