UMIN試験ID | UMIN000052279 |
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受付番号 | R000059676 |
科学的試験名 | 植物抽出物の食後血清尿酸値上昇抑制作用確認試験 -ランダム化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー法- |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/09/23 |
最終更新日 | 2024/08/01 19:09:01 |
日本語
植物抽出物の食後血清尿酸値上昇抑制作用確認試験
-ランダム化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー法-
英語
A Study on the Effect of Plant Extract on Postprandial Serum Uric Acid
-A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Cross-over Study-
日本語
植物抽出物の食後血清尿酸値上昇抑制作用確認試験
英語
A Study on the Effect of Plant Extract on Postprandial Serum Uric Acid
日本語
植物抽出物の食後血清尿酸値上昇抑制作用確認試験
-ランダム化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー法-
英語
A Study on the Effect of Plant Extract on Postprandial Serum Uric Acid
-A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Cross-over Study-
日本語
植物抽出物の食後血清尿酸値上昇抑制作用確認試験
英語
A Study on the Effect of Plant Extract on Postprandial Serum Uric Acid
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物抽出物の血清尿酸値上昇抑制に対する作用の確認
英語
To confirm the effect of plant extract on postprandial serum uric acid
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血清尿酸値とその変化
英語
Serum uric acid and change in uric acid
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品、単回摂取⇒ウォッシュアウト⇒対照食品、単回摂取
英語
Active food, single ingestion. Wash out. Placebo food, single ingestion.
日本語
対照食品、単回摂取⇒ウォッシュアウト⇒被験食品、単回摂取
英語
Placebo food, single ingestion. Wash out. Active food, single ingestion.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の健常な男性
(2)スクリーニング検査時の血清尿酸値が7.9 mg/dL以下の者
※被験者全体の半数以上は、血清尿酸値が7.0 mg/dL以下の者とする
(3)試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
(1)Healthy males aged 20 to 64 years-old.
(2)Subjects whose serum uric acid levels are 7.9 mg/dL or less by the screening tests, however, more than half of all subjects have a serum uric acid level of 7.0 mg/dL or less.
(3)Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
(1)高尿酸血症で治療が必要と診断されたことがある者、治療中の者
(2)重篤な肝疾患・腎疾患・消化器疾患・心疾患・呼吸器疾患・内分泌疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者
(3)現在、試験結果に影響を及ぼす可能性のある疾患について治療中の者
(4)消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者
(5)試験食品または負荷食品によりアレルギー症状を起こす恐れがある者
(6)試験期間中に血清尿酸値に影響を及ぼす可能性がある医薬品・サプリメント・健康食品(特定保健用食品・機能性表示食品を含む)の摂取を止めることが出来ない者
(7)アルコールを過剰に摂取している者、あるいは試験2日前から当日まで禁酒できない者
(8)本試験に影響を及ぼすような他の食品の摂取や医薬品を使用する試験に参加中の者、試験期間中、参加の意思がある者
(9)その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects who are judged hyperuricemia in need of treatment and are under treatment.
(2)Subjects who contract and/or are under treatment serious diseases (eg, liver disease, kidney disease, digestive disease, heart disease, respiratory disease, endocrine disease and/or metabolic disease).
(3)Subjects with a disease that may have an influence on this study currently under treatment.
(4)Subjects who have a surgical history of digestive disease affecting digestion and absorption.
(5)Subjects who have declared an allergic reaction to test foods, or loading foods.
(6)Subjects who can't stop using medicines, supplements and/or functional foods (including Food for Specified Health Uses or Foods with Function Claims) affecting serum uric acid during test periods.
(7)Subjects who drink excessive alcohol, or who can't stop drinking from 2 days before each measurement.
(8)Subjects who are planning to participate and/or had participated in other clinical studies that may have an influence on this study.
(9)Subjects who are judged as unsuitable for the current study by the investigator for other reasons.
25
日本語
名 | 小枝子 |
ミドルネーム | |
姓 | 井阪 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Isaka |
日本語
株式会社東洋新薬
英語
TOYO SHINYAKU Co., Ltd.
日本語
臨床評価分析センター
英語
Clinical and analytical research center
841-0005
日本語
佐賀県鳥栖市弥生が丘7丁目28番地
英語
7-28 Yayoigaoka, Tosu-Shi, Saga, Japan
0942-81-3555
isakas@toyoshinyaku.co.jp
日本語
名 | 宣廷 |
ミドルネーム | |
姓 | 草場 |
英語
名 | Nobutaka |
ミドルネーム | |
姓 | Kusaba |
日本語
株式会社東洋新薬
英語
TOYO SHINYAKU Co., Ltd.
日本語
臨床評価分析センター
英語
Clinical and analytical research center
841-0005
日本語
佐賀県鳥栖市弥生が丘7丁目28番地
英語
7-28 Yayoigaoka, Tosu-Shi, Saga, Japan
0942-81-3555
gakujutsu@toyoshinyaku.co.jp
日本語
その他
英語
TOYO SHINYAKU Co., Ltd.
日本語
株式会社東洋新薬
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
TOYO SHINYAKU Co., Ltd.
日本語
株式会社東洋新薬
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人花音会みうらクリニック 倫理審査委員会
英語
Miura Clinic, Medical Corporation Kanonkai IRB
日本語
大阪府大阪市北区東天満1丁目7-17東天満ビル9階
英語
9F Higashitenma building, 1-7-17 Higashitenma, Kita-ku, Osaka, Osaka, Japan
06-6135-5200
mterashima@miura-cl.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 23 | 日 |
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059676
最終結果が公表されている/Published
https://www.medicalonline.jp/search?query=%A5%BF%A1%BC%A5%DF%A5%CA%A5%EA%A5%A2%A5%D9%A5%EA%A5%EA%A5%
25
日本語
主要評価項目において統計的に有意差が確認された。
英語
Statistically significant difference was confirmed in the primary outcome.
2024 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
日本語
20歳以上65歳未満の男性
英語
Males aged 20 to 64 years old
日本語
組み入れ25名
試験完遂24名
解析22名
英語
Enrolled(n=25)
Completed(n=24)
Analyzed(n=22)
日本語
被験食品摂取に起因する有害事象は認められなかった。
英語
No adverse events were observed that be related to test food.
日本語
血清尿酸値とその変化
英語
Serum uric acid and change in uric acid
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2023 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059676
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059676