UMIN試験ID | UMIN000052224 |
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受付番号 | R000059607 |
科学的試験名 | 甘味の味覚想起トレーニングの効果に関する無作為比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/09/16 |
最終更新日 | 2025/03/17 18:50:16 |
日本語
甘味の味覚想起トレーニングの効果に関する無作為比較試験
英語
Investigation of the effect of taste recall training on sweet taste
日本語
甘味の味覚想起トレーニングの効果に関する無作為比較試験
英語
Investigation of the effect of taste recall training on sweet taste
日本語
甘味の味覚想起トレーニングの効果に関する無作為比較試験
英語
Investigation of the effect of taste recall training on sweet taste
日本語
甘味の味覚想起トレーニングの効果に関する無作為比較試験
英語
Investigation of the effect of taste recall training on sweet taste
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy adults
リハビリテーション医学/Rehabilitation medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
味覚想起トレーニングが、5つの甘味 スクロース、ラクトース、フルクトース、マルトース、グルコースの甘味感受性を高め、それぞれを弁別することができるようになるのか検証する。
英語
The aim of this study is to investigate that taste recall training increases sweet taste sensitivity to the five sweet tastes sucrose, lactose, fructose, maltose, and glucose and enables discrimination of each.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
健常成人を3日間の味覚想起トレーニング群とコントロール群に無作為に分け、トレーニング開始時及び終了時に味覚認知閾値の評価を行い、味覚認知閾値の変化を評価する。
英語
Healthy adults will be randomly divided into a 3-day taste recall training group and a control group, and their taste perception thresholds will be assessed at the beginning and end of the training.
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
無治療対照/No treatment
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
3日間の甘味味覚想起トレーニング
英語
3-day sweet taste recall training
日本語
コントロール群
英語
control
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
本研究への参加を希望した、味覚障害の指摘のない20-64歳の健常成人
英語
Healthy adults who wished to participate in this study aged 20-64 years with no noted taste disorder
日本語
味覚障害のある健常成人。本研究への参加を拒否した者。喫煙者。スクロース、グルコース、フルクトース、ラクトース、マルトースにアレルギーのある者。
英語
Healthy adults who don't wished to participate in this study. Healthy adults with taste disorder. Smoker. Persons allergic to sucrose, glucose, fructose, lactose, or maltose.
38
日本語
名 | 覚 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Satoru |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihra |
日本語
東北大学大学院医学系研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
内部障害学分野
英語
Department of Internal Medicine and Rehabilitation Science
980-8575
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町1-1
英語
Seiryo-machi 1-1, Aoba-ku Sendai, Miyagi
0227177353
satoru.ebihara.c4@tohoku.ac.jp
日本語
名 | 覚 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Satoru |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihara |
日本語
東北大学大学院医学系研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
内部障害学分野
英語
Department of Internal Medicine and Rehabilitation Science
980-8575
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町1-1
英語
Seiryo-machi 1-1, Aoba-ku Sendai, Miyagi
0227177353
satoru.ebihara.c4@tohoku.ac.jp
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東北大学
英語
Tohoku University
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英語
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東北大学
英語
Tohoku University
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その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
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英語
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東北大学大学院医学系研究科倫理委員会
英語
Ethics Committee Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町 2-1
英語
Seiryo-machi 2-1, Aoba-ku, Sendai, Miyagi
022-717-8007
med-kenkyo@grp.tohoku.ac.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
40
日本語
トレーニング群において、甘味識別能は改善した。
英語
In the training group, sweetness discrimination ability improved.
2025 | 年 | 03 | 月 | 17 | 日 |
日本語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059607
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059607