UMIN試験ID | UMIN000054043 |
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受付番号 | R000059554 |
科学的試験名 | 成人喘息患者に対する食事介入研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/05/30 |
最終更新日 | 2024/10/04 08:47:13 |
日本語
成人喘息患者に対する食事介入研究
英語
Dietary Intervention Study for Adult Asthmatics
日本語
喘息食事研究
英語
Asthma Diet Study
日本語
成人喘息患者に対する食事介入研究
英語
Dietary Intervention Study for Adult Asthmatics
日本語
喘息食事研究
英語
Asthma Diet Study
日本/Japan |
日本語
気管支喘息
英語
Asthma
呼吸器内科学/Pneumology | 膠原病・アレルギー内科学/Clinical immunology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
成人喘息患者に対し、生活習慣病に準じた食事介入が喘息コントロールに与える影響やその機序を前向きに検討する。
英語
To examine the impact and mechanisms of lifestyle-based dietary interventions on asthma control in adult asthmatics.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
食事介入4週後におけるベースラインからのAQLQ(喘息関連QOL)の変化量
英語
Change in AQLQ (Asthma Quality of Life Questionnaire) from baseline after 4 weeks of dietary intervention
日本語
食事介入開始時点(0週)、4週後、8週後におけるInBodyを用いた体重および体組成評価の変化
食事介入開始時点(0週)、2週、4週、8週目における以下の項目のアンケート項目
・栄養指導遵守度自己評価
・発酵食品等の摂取頻度を含む食事内容調査
・喘息コントロール(ACQ-5)
・胃食道逆流祥症状(FSSG)
・うつと不安(HADS)
食事介入開始時点(0週)、8週目における以下の項目のアンケート項目
・国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所作成の栄養に関する質問票(腸内細菌解析に利用する質問票)
・おいしい健康社の作成した質問票へのGoogle Formでの回答(BDHQを含む)
食事介入開始時点(0週)、4週後、8週後における以下の臨床検査指標:
・採血:(末梢血・分画)、TARC、吸入抗原特異的IgE、総IgE)
・LDL-C、HDL-C、リポ蛋白、中性脂肪、HbA1c、インスリン、C-ペプチド、尿酸、亜鉛
・呼吸機能検査:スパイロメトリーで評価した肺気量分画、努力性肺活量
・モストグラフで評価した呼吸抵抗、呼吸リアクタンス
・呼気一酸化窒素濃度(FeNO)
英語
Changes in weight and body composition assessment using InBody at the start of the dietary intervention (0 weeks), 4 weeks, and 8 weeks
The following questionnaire items at the start of dietary intervention (week 0), 2, 4, and 8 weeks
Self-assessment of compliance with nutritional guidance
Dietary survey including frequency of consumption of fermented foods, etc.
Asthma control (ACQ-5)
Asthma Quality of Life Questionnaire (AQLQ)
Gastroesophageal reflux symptoms (FSSG)
Depression and anxiety (HADS)
Questionnaire items of the following items at the start of the dietary intervention (week 0) and at week 8
Nutritional Questionnaire prepared by the National Institute of Biomedical Innovation, National Institute of Health and Nutrition (Questionnaire used for analysis of intestinal bacteria)
Questionnaire prepared by the National Institute of Biomedical Innovation and Nutrition (Questionnaire used for analysis of intestinal bacteria)
The following laboratory indices at the start of the dietary intervention (week 0), at 4 weeks, and at 8 weeks:
Blood samples: (peripheral blood, fractionated), TARC, inhaled antigen-specific IgE, total IgE)
LDL-C, HDL-C, lipoprotein, triglycerides, HbA1c, insulin, C-peptide, uric acid, zinc
Respiratory function tests: spirometry-assessed lung air volume fraction, effort lung capacity
Respiratory function tests: respiratory resistance evaluated by spirometry, respiratory reactance
Exhaled nitric oxide concentration (FeNO)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
・ 対象者に対して、介入開始時点から4週間にわたり管理栄養士の具体的な提案に基づいた食事介入を行う(これを以下、食事厳格介入期間と呼ぶ)。
・ 肥満、糖尿病、脂質異常症、高尿酸血症の栄養指導に基づく食事、かつ、既報で喘息のコントロールの改善効果が推定される食材を踏まえ、対象者の生活習慣や食嗜好、調理技能、食物アレルギー歴などを考慮に入れた上で、おいしい健康社の管理栄養士が監修したレシピを原則として夕食のみ、患者に提案する。
・ 対象者は提案された食事内容に必要な食材リストをもとに買い物を行い、1日最低1食は自炊を行う。
・ 残り2食においても欠食はしないよう推奨し、管理栄養士との面談(オンライン、SMSツールなどを含む)を通じて、栄養指導に基づく食事が実践できるよう努める。そこには調理した食事内容の写真による評価も含めることがある。
・ 間食は原則行わず、行う場合は最小限にとどめるよう努める。
・ おいしい健康社が推奨するレシピは、確立されたガイドラインに記載のある栄養指導に基づく。
・ また既報で気管支喘息に良い影響を及ぼすとされる下記の2項目を踏まえる。
木の実類を摂取する
大豆製品を摂取する
・ 毎日、提案された食事内容を実践できたかどうかの評価を管理栄養士に送付し、管理栄養士からのフィードバックと指導を受ける。
・ 何らかの事情で提案通りの買い物や自炊が不可能であり、提案する食事内容を遵守できない期間の食事内容については研究対象者に委ねることとする。その場合の食事は「欠損」として扱う。欠損は、厳格食事介入期間4週間のうち30%前後を想定する。
・ 4週間経過後は厳格食事介入期間に提案された食行動様式の実践は必須ではない。ただし、対象者はその後4週間(介入開始から4週目~8週目)には、おいしい健康社のアプリを利用することで、生活習慣病のガイドラインに準じた食行動の順守に努め、管理栄養士によるフィードバックは週に2回に頻度を減らして継続する(寛容期間)。
英語
Patients will receive dietary intervention based on the specific suggestions of the dietitian for 4 weeks from the start of the intervention; the strict dietary intervention period.
Recipes supervised by a dietitian from Oishi-Kenko will be proposed to the patients based on nutritional guidance for obesity, diabetes, dyslipidemia, and hyperuricemia.
Patients are required to cook at least one meal (night meal is the best) a day by shopping based on the list of ingredients necessary for the proposed meal.
Patients are encouraged not to miss any meals for the remaining two meals, and to try to follow the diet based on the nutritional guidance through meetings with a dietitian (including online, SMS tools, etc.). This may include a photographic evaluation of prepared meals.
No snacking is to be done, and if snacking is done, it is to be kept to a minimum.
The two points, which are reported to have a positive effect on bronchial asthma, should be followed; taking tree nuts/soy products.
Send a daily evaluation of their ability to follow the suggested diet to the dietitian and receive feedback and guidance from the dietitian.
The diet during the period when the subjects are unable to adhere to the proposed diet because they are unable to shop or cook for themselves as suggested for some reason will be left up to the research subjects. This case will be treated as deficient; which is assumed to be approximately 30% of the 4-week period of the strict diet intervention period.
After the 4-week period, it is not mandatory to practice the eating behaviors proposed during the strict diet intervention period. However, patients will be encouraged to adhere to the eating behaviors in accordance with the guidelines for lifestyle-related diseases by using the app during the following 4 weeks (weeks 4-8 of the intervention), and feedback by the dietitian will continue at a reduced frequency of twice a week (tolerance period)
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18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
過去に気管支喘息と診断されている患者で、慶應義塾大学病院に通院が可能であり、以下のいずれかに当てはまる者
・BMI 25以上の肥満
・HbA1cが8%未満の2型糖尿病
・脂質異常症
・高尿酸血症
なお上記の疾患に関しては当院に通院していなくてもよい。通院先がある場合はその主治医の口頭での同意を得る。
英語
Patients who have been diagnosed with bronchial asthma in the past, are able to visit Keio University Hospital, and meet one of the following criteria
Obesity with a BMI of 25 or more
Type 2 diabetes with HbA1c less than 8%.
Dyslipidemia
Hyperuricemia
The above conditions do not require the applicant to be a patient at Keio University hospital. If the patient has an outpatient clinic, obtain verbal consent from the attending physician.
日本語
除外基準
・妊娠・授乳中の方
・慢性腎臓病 Grade3a以上あるいはeGFR 59 ml/min/1.73m2未満の腎不全の方
・1型糖尿病またはインスリンを使用中の糖尿病またはHbA1c 8%以上の2型糖尿病の方
・臨床医がコントロール不良と判断した高血圧の方
・その他、今回推奨する食事が基礎疾患の増悪に関連しうると臨床医が判断した方
・研究参加に同意が得られない方
・おいしい健康アプリ内のコンテンツの利用が困難な方
英語
Pregnant or lactating mothers
Chronic kidney disease Grade 3a or higher or renal failure with eGFR less than 59 ml/min/1.73m2
Type 1 diabetes mellitus, type 2 diabetes mellitus on insulin, or type 2 diabetes mellitus with HbA1c of 8% or higher
Patients with hypertension that is judged to be poorly controlled by the clinician
Other conditions for which the clinician determines that the diet recommended in this study may be associated with exacerbation of the underlying disease
Those who cannot give their consent to participate in the study.
Those who have difficulty using the contents of the Oishii Kenko App
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日本語
名 | Katsunori |
ミドルネーム | |
姓 | Masaki |
英語
名 | Katsunori |
ミドルネーム | |
姓 | Masaki |
日本語
慶應義塾大学医学部
英語
Keio University School of Medicine
日本語
呼吸器内科学
英語
Division of Pulmonary Medicine, Department of Medicine
160-8582
日本語
東京都新宿区信濃町35
英語
35 Shinanomachi, Shinjuku-ku, Tokyo ,Japan
+81333531211
masakik@keio.jp
日本語
名 | 克宜 |
ミドルネーム | |
姓 | 正木 |
英語
名 | Katsunori |
ミドルネーム | |
姓 | Masaki |
日本語
慶應義塾大学医学部
英語
Keio University School of Medicine
日本語
内科学(呼吸器)
英語
Division of Pulmonary Medicine, Department of Medicine
160-8582
日本語
東京都新宿区信濃町35
英語
35 Shinanomachi, Shinjuku-ku, Tokyo, Jaoan
+81333531211
masakik@keio.jp
日本語
慶應義塾大学
英語
Keio University
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自己調達
英語
self-procurement
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自己調達/Self funding
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慶應義塾大学医学内科学(呼吸器)
英語
Division of Pulmonary Medicine, Department of Medicine, Keio University School of Medicine
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東京都新宿区信濃町35
英語
35 Shinanomachi, Shinjuku-ku, Tokyo 160-8582, Japan
+81333531211
masakik@keio.jp
いいえ/NO
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2024 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2023 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2034 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
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https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059554
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059554