UMIN試験ID | UMIN000052147 |
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受付番号 | R000059463 |
科学的試験名 | イソフラボン代謝産物エクオール産生能に及ぼす高濃度水素ゼリー摂取の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/09/07 |
最終更新日 | 2023/09/07 21:04:23 |
日本語
大豆イソフラボン代謝産物エクオールの体内産生能に及ぼす高濃度水素ゼリー摂取の影響
英語
Effects of high-concentration hydrogen jelly intake on the ability to produce equol, a soy isoflavone metabolite, in the body
日本語
Eq&H2 Study
英語
Eq&H2 Study
日本語
イソフラボン代謝産物エクオール産生能に及ぼす高濃度水素ゼリー摂取の影響
英語
Effects of high-concentration hydrogen jelly intake on the intestinal production ability of equol, an isoflavone metabolite
日本語
Eq&H2 Study
英語
Eq&H2 Study
日本/Japan |
日本語
生活習慣病
英語
life-related diseases
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
大豆の主要イソフラボンであるダイゼインの生体内代謝産物であるエクオールは、前駆物質のダイゼインよりも強いエストロゲン様作用や抗酸化・抗炎症作用を持つことから、乳がんや前立腺がんなどのホルモン依存性がんや骨粗鬆症に対し予防効果のあることが動物実験および疫学研究において確認されている。ラット・マウスをはじめとする囓歯目では、ダイゼインからのエクオール産生能は一様に高いが、ヒトでは30~50%のみがエクオール産生者であるといわれている。イソフラボンの代謝には個々人のもつ腸内細菌叢が重要視されている他、ダイゼインからエクオールに還元する水素(プロトン)の関与も推測されている。本研究では、市販の機能性表示食品である高濃度水素ゼリー摂取によるエクオール非(または低)産生者のエクオール産生能向上の可能性を探ることを目的とする。
英語
Equol, a metabolite of daidzein, the main isoflavone of soybeans, has stronger estrogenic, antioxidant and anti-inflammatory efficacies than its precursor, daidzein. It has been confirmed in animal experiments and epidemiological studies that equol has preventive effects against osteoporosis and hormone-related cancers such as breast and prostate cancers. Rats, mice, and other rodents are uniformly highly capable of producing equol from daidzein, but only 30-50% of humans are equol producers. In addition to the individual's intestinal microbiota being considered important in the metabolism of isoflavones, it is also speculated that hydrogen (protons), which reduces daidzein to equol, may be involved. The purpose of this study is to explore the possibility of improving the equol production efficasy of non-(or low) equol producers by ingesting high-concentration hydrogen jelly, a commercial food with functional claims.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
本試験前に、3日間の大豆イソフラボン(約60mg/日)摂取後、24時間尿を採取し、被験者がエクオールの産生者か非(低)産生者を把握する。その後、1週間の被験食摂取を行う。被験食は、機能性表示食品の高濃度水素ゼリー(1日3包(30g:水素分子0.9mg含/包)と大豆イソフラボン(豆乳より36mgおよびサプリメントより24mgで、計約60mg/日アグリコンとして)とする。被験食摂取1週間後に24時間尿を採取する。また、簡便なキットによる糞便採取も行い、各個人の腸内細菌叢も確認する。被験者の24時間尿中ダイゼインおよびその代謝産物エクオール濃度を測定し、クレアチニンで補正する。喫食前後の尿中エクオール濃度と前駆物質のダイゼインからの変換率を比較することで、エクオール産生能の向上が認められたか否かを評価する。また、スマホのアプリケーションによる尿中の栄養素等を数値化して被験者の栄養状態を評価する。
英語
Before this study, after ingesting soy isoflavones (approximately 60 mg/day) for 3 days, urine is collected for 24 hours to determine whether each subject is an equol producer or a non(low)-equol producer. After that, the subjects consume the test food for one week. The test diet consisted of high-concentration hydrogen jelly (3 packs per day (30 g: 0.9 mg of hydrogen molecule)), which is foods with functional claim, and soy isoflavones (36 mg from soy milk and 24 mg from supplements, totaling about 60 mg/day aglycone form). One week after ingestion of the test diet, 24-hour urine is collected. Feces are also collected using convenience kits to confirm the intestinal microbiota of individuals. 24-hour urinary concentrations of daidzein and its metabolite, equol, in the subjects. By comparing the urinary equol concentrations before and after eating and the rate of conversion from the precursor daidzein, we evaluate whether there is an improvement in equol production. In addition, the nutritional status of each subject is evaluated by digitizing some nutrients in the urine by a smartphone application with the kit.
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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・期間:1週間
・内容と量:大豆イソフラボン約60mg/日(朝:豆乳200mLより36mg+昼夜:サプリメント1錠ずつで25mg)、高濃度水素ゼリー10g×朝昼夜で3包(水素分子0.9mg)
・回数:イソフラボン(豆乳またはサプリメント)+水素ゼリーを3回摂取/日
・被験者には、試験実施前後のアンケート調査と簡便な食事記録として介入前後の1日分の食事の写真を撮影し提出して貰う。
英語
・Period: 1 week
・Contents and amount: Approximately 60 mg/day of soy isoflavones (morning: 36 mg from 200 mL of soy milk + lunch/night: 25 mg with 2 supplement tablets), 10 g of high-concentration hydrogen jelly x 3 packets (hydrogen molecules 0.9 mg) in the morning, noon, and night.
・Number of times: Intake of isoflavones (soy milk or supplements) + hydrogen jelly 3 times/day
・Subjects will be asked to complete a questionnaire survey before and after the trial, and take and submit photos of their meals for one day before and after the intervention as a simple dietary record.
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
・年齢20歳から30歳の男女の健常者。
・豆乳およびイソフラボンに対してアレルギーがない。
英語
・Healthy male and female subjects aged 21 to 30 years.
・No allergy to soy milk and isoflavones.
日本語
・豆乳およびイソフラボンに対してアレルギーを発症。
・期間中に大豆加工食品または発酵食品を大量に摂取。
英語
・Allergy to soy milk and isoflavones.
・Consumption of large amounts of processed soybean foods or fermented foods during this period.
30
日本語
名 | 万里子 |
ミドルネーム | |
姓 | 上原 |
英語
名 | Mariko |
ミドルネーム | |
姓 | Uehara |
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東京農業大学
英語
Tokyo University of Agriculture
日本語
応用生物科学部
英語
Faculty of Applied Bioscience
156-8502
日本語
東京都世田谷区桜丘1-1-1
英語
1-1-1 Sakurafaoka, Setagaya-ku, Tokyo
03-5477-2252
mari@nodai.ac.jp
日本語
名 | 万里子 |
ミドルネーム | |
姓 | 上原 |
英語
名 | Mariko |
ミドルネーム | |
姓 | Uehara |
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東京農業大学
英語
Tokyo University of Agriculture
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応用生物科学部
英語
Faculty of Applied Bioscience
03-5477-2252
日本語
東京都世田谷区桜丘1-1-1
英語
1-1-1 Sakurafaoka, Setagaya-ku, Tokyo
03-5477-2252
mari@nodai.ac.jp
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東京農業大学
英語
Tokyo University of Agriculture
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東京農業大学
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英語
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文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
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日本学術振興会
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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東京農業大学 総合研究所
英語
Tokyo NODAI Research Institute
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東京都世田谷区桜丘1-1-1
英語
1-1-1 Sakurafaoka, Setagaya-ku, Tokyo
03-5477-2532
nri@nodai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 09 | 月 | 08 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059463
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059463