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UMIN試験ID UMIN000052007
受付番号 R000059260
科学的試験名 試験食品摂取による肌機能へ及ぼす効果の検討
一般公開日(本登録希望日) 2023/08/25
最終更新日 2024/02/22 15:24:32

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品摂取による肌機能へ及ぼす効果の検討


英語
Effects of a Test Food for Improvement of Skin Function.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品摂取による肌機能へ及ぼす効果の検討


英語
Effects of a Test Food for Improvement of Skin Function.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品摂取による肌機能へ及ぼす効果の検討


英語
Effects of a Test Food for Improvement of Skin Function.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品摂取による肌機能へ及ぼす効果の検討


英語
Effects of a Test Food for Improvement of Skin Function.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
No

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本試験の目的は、被験食品の摂取による肌機能に及ぼす効果の検討をすることである。


英語
This study aims to examine effects of a test food for improvement of skin function.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
皮膚粘弾性
(摂取前、摂取12週後)


英語
Skin viscoelasticity
(Week 0, Week 12)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
*副次評価項目
1)肌機能関連指標(1)
・皮膚水分量
・経表皮水分蒸散量
・VISIA画像解析
・専門医による目視評価
・体感VASアンケート

*探索的評価指標(1)

*安全性評価項目
1)血圧/脈拍(1)
2)体重/体脂肪率/BMI(1)
3)血液学的検査(1)
4)血液生化学的検査(1)
5)尿一般検査(1)
6)医師による問診(1)
7)副作用の発現有無/有害事象判定(2)
8)被験者日誌(3)

(1):摂取前、摂取12週後
(2):摂取12週後
(3):試験品摂取開始日~試験終了まで毎日記載


英語
*Secondary indexes
1) Indexes for skin function (1)
・ Transepidermal water loss
・ Skin moisture content
・ Image analysis by VISIA
・Observation for skin condition by dermatologists
・ Visual Analogue Scale

* Exploratory evaluation index(1)

*Safety
1) Blood pressure, pulsation(1)
2) Weight, body fat percentage, BMI(1)
3) Hematologic test (1)
4) Blood biochemical test (1)
5) Urine analysis (1)
6) Doctor's questions(1)
7) Adverse events (2)
8) Subject's diary (3)

(1): Week 0, Week 12
(2): Week 12
(3): From the first day of ingestion of a test material to the last day of the test.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
試験食品の経口摂取(1日1粒、12週間)


英語
Oral intake of the test food (1 tablet in a day; 12 weeks).

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボ食品の経口摂取(1日1粒、12週間)


英語
Oral intake of the placebo food (1 tablet in a day; 12 weeks).

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

30 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

60 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男/Male

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1)試験参加の同意取得時点での年齢が30歳以上60歳未満の男性
2)健康な者で、皮膚疾患を含む、慢性身体疾患がない者
3)肌のたるみや乾燥が気になる者
4)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
5)指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
6)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者


英語
1) Healthy Japanese males aged 30-59 years.
2) Individuals who are healthy and have no chronic physical disease including skin disease.
3) Individuals who are concerned about sagging and dry skin
4) Individuals whose written informed consent has been obtained after explanation of this study.
5) Individuals who can have an examination on a designated check day
6) Individuals judged appropriate for the study by the principal.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1)現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
2)アトピー性皮膚炎など皮膚疾患症状を有する者
3)評価部位に傷や炎症を有する者
4)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の摂取、塗布習慣のある者(頭痛、感冒などの頓服歴は除く)
5)肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
6)消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
7)精神障害を有する者
8)高度の貧血がある者
9)BMIが30.0 kg/m2以上の者
10)試験食品含有成分にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
11)現在、ならびに過去3ヶ月以内において、試験食品に関連した食品、肌改善効果を標榜した特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、美容ドリンク、サプリメント類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者(マルチビタミンなど健康維持を目的とした摂取は可)
12)現在、ならびに過去3ヶ月以内において肌改善効果を標榜した医薬品・医薬部外品の継続的な摂取習慣のある者、塗布習慣のある者
13)日常的な飲酒量が純アルコール換算で平均60 g/日を超える者
14)夜間勤務従事者
15)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(夜間勤務、長期の旅行など)
16)試験期間中、花粉症など季節性アレルギー症状を発症する恐れがあり、医薬品を使用する可能性がある者
17)日焼け肌の者。また、試験期間中、日焼け行為や、故意に直射日光にあたる事を控えることができない者
18)日常的に剃刀を用いた髭剃りを実施している者。
19)過去6ヶ月以内に評価部位の脱毛や美容施術や治療歴を有する者
20)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
21)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者


英語
1) Individuals using medical products.
2) Individuals with strange skin conditions at measurement points.
3) Individuals who have wounds or inflammation in the evaluation site.
4) Individuals who used a drug to treat a disease in the past 1 month.
5) Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, hematological and blood disease.
6) Individuals who contract or have a history of serious gastrointestinal disease.
7) Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease.
8) Individuals with serious anemia.
9) Individuals whose BMI is over 30 kg/m2.
10) Individuals who are sensitive to test product or other foods, and medical products.
11) Currently, and within the past 3 months, individuals who have a habit of continuously taking foods containing foods related to the test foods, foods for specified health uses, foods with functional claims, health foods, beauty drinks, and supplements that claim skin improvement effects, or who plan to take them during the test period.
12) Individuals who have a habit to ingest or use health-promoting foods, or supplements containing similar composition with a test food in the past 3 months or will ingest those foods during the test period.
13) Individuals who excessively take alcohol.
14) Individuals who engage in a night work.
15) Individuals with possible changes of life style during the test period.
16)Individuals who will develop seasonal allergy symptoms like hay fever and be to suffer from worsening eyes and nose symptoms or use anti-allergic drugs during the test period.
17) People with tanned skin. In addition, Individuals who will get sunburned during the test period.
18) Individuals who regularly shave with a razor.
19) Individuals who had been conducted an operation or beauty treatment on the test spot.
20) Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
21) Individuals judged inappropriate for the study by the principal.

目標参加者数/Target sample size

80


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
中島


英語
Atsushi
ミドルネーム
Nakajima

所属組織/Organization

日本語
うえのあさがおクリニック


英語
Ueno-Asagao Clinic

所属部署/Division name

日本語
院長


英語
Head

郵便番号/Zip code

110-0015

住所/Address

日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/TEL

+81-3-6240-1162

Email/Email

info@ueno-asagao.clinic


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
隆麿
ミドルネーム
清水


英語
Ryoma
ミドルネーム
Shimizu

組織名/Organization

日本語
株式会社TESホールディングス


英語
TES Holdings Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
臨床試験管理部


英語
Administrative Department of Clinical Trials

郵便番号/Zip code

110-0015

住所/Address

日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/TEL

+81-3-6801-8480

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

r.shimizu@tes-h.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
TES Holdings Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社TESホールディングス


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
NH Foods Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
日本ハム株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会


英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee

住所/Address

日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/Tel

+81-3-6240-1162

Email/Email

jimukyoku@tes-h.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2023 08 25


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2023 08 02

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2023 08 03

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2023 09 11

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2023 12 11

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2023 08 25

最終更新日/Last modified on

2024 02 22



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