UMIN試験ID | UMIN000051883 |
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受付番号 | R000059048 |
科学的試験名 | 試験食品摂取と軽度な運動の併用が健常な中高年の身体能力(移動機能)に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/16 |
最終更新日 | 2024/02/22 15:14:47 |
日本語
試験食品摂取と軽度な運動の併用が健常な中高年の身体能力(移動機能)に及ぼす影響
英語
Effects of Combination of Consuming the Test Food and Mild Exercise on Physical Performance (Mobility Function) in Healthy Middle-Aged and Older Adults.
日本語
試験食品摂取と軽度な運動の併用が健常な中高年の身体能力(移動機能)に及ぼす影響
英語
Effects of Combination of Consuming the Test Food and Mild Exercise on Physical Performance (Mobility Function) in Healthy Middle-Aged and Older Adults.
日本語
試験食品摂取と軽度な運動の併用が健常な中高年の身体能力(移動機能)に及ぼす影響
英語
Effects of Combination of Consuming the Test Food and Mild Exercise on Physical Performance (Mobility Function) in Healthy Middle-Aged and Older Adults.
日本語
試験食品摂取と軽度な運動の併用が健常な中高年の身体能力(移動機能)に及ぼす影響
英語
Effects of Combination of Consuming the Test Food and Mild Exercise on Physical Performance (Mobility Function) in Healthy Middle-Aged and Older Adults.
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の摂取ならびに2日に1回、軽度な運動を実施する事による運動機能に及ぼす影響ならびに安全性について検証することである。
英語
This study aims to examine effects of combination of consuming the test food and mild exercise on physical performance (mobility function) in healthy middle-aged and older adults.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
運動機能関連指標
・膝伸展筋力測定
・5回立ち上がりテスト
(事前検査、摂取前、摂取4週後、摂取8週後、摂取12週後)
英語
Motor function related indexes.
・Knee extension muscular strength measurement.
・Five times sit to stand test
(Screening, Week 0, Week 4, Week 8, Week 12).
日本語
* 副次評価項目
QOL関連指標
・SF-36v2日本語版 アキュート版(1)
*安全性評価項目
[1]血液学的検査(2)
[2]血液生化学的検査(2)
[3]尿一般検査(2)
[4]血圧/脈拍(1)
[5]体重/体脂肪率/BMI(1)
[6]医師問診/有害事象判定(1)
[7]被験者日誌(3)
*その他項目
[1]被験者背景調査(4)
[2]身長測定(4)
[3]心電図(4)
(1): 事前検査、摂取前、摂取4週後、摂取8週後、摂取12週後
(2): 事前検査、摂取前、摂取8週後、摂取12週後
(3): 摂取開始日から試験終了まで毎日記載
(4): 事前検査
英語
*Secondary indexes
QOL related index.
・SF-36v2 Japanese version (Acute version)(1).
*Safety
[1] Hematologic test (2)
[2] Blood biochemical test (2)
[3] Urine analysis (2)
[4] Blood pressure, pulsation (1)
[5] Weight, body fat percentage, BMI(1)
[6] Doctor's questions/ Adverse events (1)
[7] Subject's diary (3)
*Other indexes
[1] Baseline characteristics(4)
[2] Height measurement(4)
[3] Electrocardiogram (4)
(1): Screening, Week 0, Week 4, Week8, Week 12
(2): Screening, Week 0, Week8, Week 12
(3): From the first day of ingestion of a test material to the last day of the test
(4): Screening
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品の経口摂取(1日3回、1包(3g)、12週間)及び運動(2日に1回:12週間)
英語
Oral intake of the test product (1 packet (3 g), 3 times a day: 12 weeks) and exercise (Once every 2 days: 12 weeks).
日本語
プラセボ食品の経口摂取(1日3回、1包(3g)、12週間)及び運動(2日に1回:12週間)
英語
Oral intake of the placebo product (1 packet (3 g), 3 times a day: 12 weeks)and exercise (Once every 2 days: 12 weeks).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
[1]研究参加の同意取得時点での年齢が50歳以上60歳未満の男性及び女性
[2]健康な者で、慢性身体疾患がない者
[3]日常において運動習慣を有さず運動機能の衰えを感じている者
[4]本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本研究参加に同意できる者
[5]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[6]研究責任医師が本研究への参加を適当と認めた者
英語
[1] Healthy Japanese males and females aged 50-59 years.
[2] Individuals who are healthy and have no chronic physical disease.
[3] Individuals who do not have a habit of exercising regularly and feel the motor functional decline.
[4] Individuals whose written informed consent has been obtained after explanation of this study.
[5] Individuals who can have an examination on a designated check day.
[6] Individuals who are judged appropriate for the study by the principal.
日本語
[1]山芋に対してアレルギー症状を起こす恐れのある者
[2]研究期間中、自宅にて指定の運動を実施することが困難な者
[3]何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[4]精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[5]肝、腎、心、肺、血液等の重篤な既往歴・現病歴のある者
[6]消化器官に重篤な併存疾患及び既往歴のある者
[7]心疾患に関する既往歴・現病歴のある者。また、心電図検査において異常が認められた者
[8]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
[9]食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
[10]BMIが30 kg/m2以上の者
[11]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[12]機能性表示食品、健康食品、サプリメント・飲料類の継続的な摂取習慣のある者(ただし同意取得時点で摂取を研究期間中休止できる者は該当しない)、また研究期間中に摂取予定のある者
[13]運動習慣を有する、営業職や外勤が多い者
[14]日常的な飲酒量が純アルコール換算で60 g/日を超える者
[15]研究期間中に長期の出張や旅行など生活習慣の大幅な変更が生じる可能性のある者
[16]妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
[17]現在、他ヒト臨床研究に参加している者、他ヒト臨床研究参加後、3ヶ月間が経過していない者
[18]本人または家族が健康・機能性食品を開発・製造もしくは販売する企業に勤務する者
[19]その他、研究責任医師が本研究の対象として不適当と判断した者
英語
[1] Individuals who may develop allergic symptoms to yams
[2] Individuals who have difficulty in performing the designated exercise at home during the test period.
[3] Individuals using medical products.
[4] Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[5] Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, hematological and blood disease.
[6] Individuals who contract or have a history of serious endocrine disease.
[7] Individuals with a history or current medical history of cardiac disease, or with abnormalities in electrocardiogram tests.
[8] Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[9] Individuals who are sensitive to foods, and medical products.
[10] Individuals whose BMI is over 30 kg/m2.
[11] Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months.
[12] Individuals who have a habit of continuous intake of functional foods, health foods, supplements, and beverages (excepting individuals who can suspend intake for a period of time at obtaining informed consent.), and who plan to consume such foods during the test period.
[13] Individuals who are salespeople or often work outside the office with exercise habits.
[14] Individuals who are alcoholism or excessively take alcohol (expressed in an amount of alcohol: over 60g/day).
[15] Individuals who are likely to undergo a significant change in lifestyle, such as long-term business trips or travel during the research period.
[16] Individuals who are or are possibly, or are lactating.
[17] Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
[18] Individuals who are or whose family is engaged in health foods of functional foods.
[19] Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
80
日本語
名 | 温 |
ミドルネーム | |
姓 | 中島 |
英語
名 | Atsushi |
ミドルネーム | |
姓 | Nakajima |
日本語
うえのあさがおクリニック
英語
Ueno-Asagao Clinic
日本語
院長
英語
Head
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
info@ueno-asagao.clinc
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Otsuka Pharmaceutical Factory, Inc.
日本語
株式会社大塚製薬工場
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
i.takahashi@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 08 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 30 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 08 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000059048
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000059048