UMIN試験ID | UMIN000052854 |
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受付番号 | R000058939 |
科学的試験名 | 植物性食品に含まれるポリフェノールの味質に関する官能検査 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/11/21 |
最終更新日 | 2023/11/21 09:46:46 |
日本語
植物性食品に含まれるポリフェノールの味質に関する官能検査
英語
Sensory testing of polyphenols in plant foods.
日本語
植物性食品に含まれるポリフェノールの味質に関する官能検査
英語
Sensory testing of polyphenols in plant foods.
日本語
植物性食品に含まれるポリフェノールの味質に関する官能検査
英語
Sensory testing of polyphenols in plant foods.
日本語
植物性食品に含まれるポリフェノールの味質に関する官能検査
英語
Sensory testing of polyphenols in plant foods.
日本/Japan |
日本語
味覚・嗅覚
英語
taste/olfactory
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物性食品に含まれるポリフェノールは、色や苦味・渋味といった味を呈する化合物として知られ、現在8000種が同定されている。一方、ポリフェノールを豊富に含む食品の摂取は、心血管系疾患リスクを低減させ、脳機能を活性化することが明らかとなっている。我々はこれまでに、ある特定のポリフェノール化合物群を動物やヒトが摂取すると、その直後から循環刺激作用や代謝亢進作用といった様々な機能性が発現すること、またそれらの生理学的変化は脳機能の活性化を介した反応であることを確認した。加えて特に強い活性を有する化合物群は、一般的に“渋味が強い”と考えられてはいるものの、科学的には検証されたケースは極めて少ない。そこで本申請では、ポリフェノールの味質について官能検査を実施する。また一部のポリフェノールを動物に経口摂取させた場合。覚醒の維持効果が確認されていることから、これらを口に含んだ後の気分の変化についても調査を行う。
英語
Polyphenols in plant foods are known as flavour compounds such as colour, bitterness and astringency, and 8,000 species have been identified to date. On the other hand, consumption of polyphenol-rich foods has been shown to reduce the risk of cardiovascular disease and activate brain function. We have confirmed that when certain polyphenol compounds are ingested by animals and humans, various functions such as stimulation of the circulation and improvement of metabolism occur immediately afterwards, and that these physiological changes are responses mediated by activation of brain function. In addition, compounds with particularly strong activity are generally considered to have a "strong astringency", but there are very few cases of scientific verification. Therefore, in this study, a sensory test will be carried out on the taste quality of polyphenols. In addition, some polyphenols are ingested orally by animals. As the effect of maintaining alertness has been confirmed, we will also investigate changes in mood after oral intake.
その他/Others
日本語
一部のポリフェノールを動物に経口摂取させた場合。覚醒の維持効果が確認されていることから、これらを口に含んだ後の気分の変化についても調査を行う。
英語
Some polyphenols are ingested orally by animals. As the effect of maintaining alertness has been confirmed, we will also investigate changes in mood after oral intake.
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
味質
英語
Taste
日本語
気分
英語
Mood
介入/Interventional
n-of-1/n-of-1
非ランダム化/Non-randomized
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
診断/Diagnosis
食品/Food |
日本語
植物性食品から抽出されたポリフェノール濃縮物を市販のミネラルウォーターで3段階に希釈したものを被験試料として用いる。パネラーは、この水溶液を10-20秒口に含んだのちに吐き出す。その後の味質についてアンケートに答える。検査スケジュールは、指定の朝食後60分後に第一回目の検査を実施し、また指定の昼食1時間後に二回目の検査を受ける。またパネラーはワンクールの検査が終了した30分後に気分プロフィール検査(POMS;Web版、金子書房社製、添付3)に回答する。
英語
A polyphenol concentrate extracted from plant foods is diluted in three steps with commercially available mineral water and used as a test sample. The panelists hold the aqueous solution in their mouths for 10-20 seconds and then spit it out. They then answer the taste quality questionnaire. The testing schedule is to conduct the first test 60 minutes after the designated breakfast and the second test 1 hour after the designated lunch. Thirty minutes after the end of the one-course test, the panelists also answer a mood profile test (POMS; web version, manufactured by Kaneko Shobo Co., Ltd.).
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
試験に関する説明を受け、同意したパネラー候補者(目標25名)を対象に被験者を以下の方法で選抜する。パネラー候補者は3段階に希釈したカフェイン(苦味標準品)またはミョウバン(渋味標準品)の水溶液を10-20秒口に含んだのちに吐き出す。その後の味質についてアンケートに答える。苦味・渋味に対する感受性の高いパネラーを10名選抜する。
英語
Subjects are selected as follows from a pool of panelist candidates (target 25) who have been informed of the test and have given their consent. Candidate panelists hold a solution of caffeine (standard for bitterness) or alum (standard for astringency) diluted in three steps for 10-20 seconds and then spit it out. They then answer the taste quality questionnaire. We select 10 panelists who are highly sensitive to bitterness and astringency.
日本語
パネラー候補者のうち、苦味・渋味に対する感受性の低いパネラー。
英語
Panelists with low sensitivity to bitterness and astringency.
10
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名 | 奈緒美 |
ミドルネーム | |
姓 | 越阪部 |
英語
名 | Naomi |
ミドルネーム | |
姓 | Osakabe |
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芝浦工業大学
英語
Shibaura Institue of Technology
日本語
システム理工学部
英語
College of System Engineering and Science
3378570
日本語
埼玉県さいたま市見沼区深作307
英語
Fukasaku 307, Minumaku, Saitama, Saitama
0487206031
nao-osa@shibaura-it.ac.jp
日本語
名 | 奈緒美 |
ミドルネーム | |
姓 | 越阪部 |
英語
名 | Naomi |
ミドルネーム | |
姓 | Osakabe |
日本語
生命科学科
英語
Bioscience and Engineering
日本語
食品栄養学研究室
英語
Food & Nutrition Laboratory
3378570
日本語
埼玉県さいたま市見沼区深作307
英語
Fukasaku 307, Minumaku, Saitama, Saitama
048-720-6031
nao-osa@shibaura-it.ac.jp
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芝浦工業大学
英語
Shibaura Institue of Technology
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芝浦工業大学
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芝浦工業大学
英語
Shibaura Institue of Technology
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芝浦工業大学
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自己調達/Self funding
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芝浦工業大学
英語
Shibaura Institue of Technology
日本語
東京都江東区豊洲3-7-5
英語
Toyosu 3-7-5, Kotoku, Tokyo
03-5859-7340
ykodama@ow.shibaura-it.ac.jp
はい/YES
23-010
日本語
芝浦工業大学生命工学研究倫理委員会
英語
Shibaura Institute of Technology Biotechnology Research Ethics Review Committee
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英語
2023 | 年 | 11 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 11 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058939
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058939
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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