UMIN試験ID | UMIN000051648 |
---|---|
受付番号 | R000058936 |
科学的試験名 | ココナッツバターの食後血糖上昇抑制効果の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/19 |
最終更新日 | 2024/01/17 15:37:34 |
日本語
ココナッツバターの食後血糖上昇抑制効果の検討
英語
Examination of suppressing effect of coconut butter in postprandial hyperglycemia
日本語
血糖値測定
英語
blood glucose measurement
日本語
ココナッツバターの食後血糖上昇抑制効果の検討
英語
Examination of suppressing effect of coconut butter in postprandial hyperglycemia
日本語
食後血糖値測定
英語
postprandial blood glucose measurement
日本/Japan |
日本語
食後高血糖
英語
postprandial hyperglycemia
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食後血糖上昇抑制作用に対するココナッツ中の脂質の関与について検討する。
英語
We will consider about the effect of fat in coconut to suppression of postprandial hyperglycemia.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
試験食摂取後120分間の血糖値の変動
英語
blood glucose level 120 minutes after test diet ingestion
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
対照群 米飯150g+クラッカー7枚
試験1 米飯150g+クラッカー7枚+ココナッツバター18g
試験2 米飯150g+クラッカー7枚+ココナッツバター13.5g
試験3 米飯150g+クラッカー7枚+ココナッツバター9g
試験4 米飯150g+クラッカー7枚+マーガリン13.5g
試験5 米飯150g+クラッカー7枚+マーガリン18g
英語
control 150g boiled rice + 7 crackers
test1 150g boiled rice + 7 crackers + 18g coconut butter
test2 150g boiled rice + 7 crackers + 13.5g coconut butter
test3 150g boiled rice + 7 crackers + 9g coconut butter
test4 150g boiled rice + 7 crackers + 13.5g margarine
test5 150g boiled rice + 7 crackers + 18g margarine
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
22 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
20歳前後の健常な成人を対象とする
英語
subjects: healthy adults (around 20 years old)
日本語
低血圧、貧血、食物アレルギー、体調不良の方
英語
subjects of low blood pressure, anemia, food allergy and poor physical condition
11
日本語
名 | 隆司 |
ミドルネーム | |
姓 | 西 |
英語
名 | Takashi |
ミドルネーム | |
姓 | Nishi |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学部栄養学科
英語
Department of Nutrition, Faculty of Nursing and Nutrition
065-0013
日本語
札幌市東区北13条東3丁目1-30
英語
Kita-13, Higashi-3, Higashi-ku, Sapporo, Japan
011-741-1051
nishi@tenshi.ac.jp
日本語
名 | 隆司 |
ミドルネーム | |
姓 | 西 |
英語
名 | Takashi |
ミドルネーム | |
姓 | Nishi |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学部栄養学科
英語
Department of Nutrition, Faculty of Nursing and Nutrition
065-0013
日本語
札幌市東区北13条東3丁目1-30
英語
Kita-13, Higashi-3, Higashi-ku, Sapporo, Japan
011-741-1051
nishi@tenshi.ac.jp
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
札幌市東区北13条東3丁目1-30
英語
Kita-13, Higashi-3, Higashi-ku, Sapporo, Japan
011-741-1051
yanagisawa.ken@tenshi.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
天使大学(北海道)
2023 | 年 | 07 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
11
日本語
150gの米飯とクラッカー7枚と共に9g及び13.5gのココナッツバターを被験者に食べさせたところ、食後15及び30分の血糖値がコントロール食摂取での値と比較して有意に低値を示した。摂取するココナッツバターが18gの場合、食後15, 30, 45, 60分分の血糖値がコントロール食摂取での値と比較して有意に低値を示した。13.5gのマーガリン摂取では食後の血糖値は120分間では低下しなかった。これに対し、18gのマーガリン摂取では、食後15, 30, 45, 60分分の血糖値がコントロール食摂取での値と比較して有意に低値を示した。
英語
Blood glucose level after 15 and 30min eating 9g and 13.5g of coconut butter with boiled rice and cracker showed lower than the control value at the same time, significantly. In contrast, blood glucose level after 15, 30, 45 and 60min eating 18g of coconut butter and margarine showed lower than the control value at the same time, significantly.
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
日本語
21~22歳の健常な女性10名。体型は普通。食物アレルギーを有さない。
英語
Healthy 10 women (21 - 22 years old), body shape: normal, food allergy: no
日本語
英語
日本語
英語
日本語
空腹時血糖及び食後血糖(mg/dL, 平均値±標準誤差)
対照 空腹時 92.7+±1.8 15分 116.2±4.2 30分 156.2±6.0 45分 169.4±7.3 60分 161.0±8.0 90分 133.9±5.4 120分 124.1±5.8
9g ココナッツバター 空腹時 88.7±2.7 15分 106.0±2.8* 30分 137.7±4.6* 45分 153.5±8.4 60分 151.3±8.1 90分 127.6±7.8 120分 125.2±6.2
13.5g ココナッツバター 空腹時 92.8±2.3 15分 107.4±3.3* 30分 136.1±5.8* 45分 155.1±9.2 60分 152.8±8.1 90分 142.1±10.9 120分 135.1±9.4
18g ココナッツバター 空腹時 93.1±1.6 15分 113.7±4.0* 30分 130.8±5.5* 45分 140.8±4.7* 60分 133.1±7.2* 90分 134.9±10.1 120分 126.7±8.0
13.5g マーガリン 空腹時 89.5±2.0 15分 111.1±5.3 30分 149.7±7.0 45分 154.7±5.7 60分 143.3±6.8 90分 121.2±5.6 120分 116.6±5.1
18g マーガリン 空腹時 89.6±2.4 15分 109.8±2.3* 30分 143.3±6.1* 45分 142.1±7.9* 60分 135.9±6.7* 90分 130.8±5.2 120分 122.0±5.5
*:同じ時間の対象の値と比較して有意差あり(p < 0.05)
英語
Fasting and postprandial blood glucose level (mg/dL, mean+SE)
control: fasting 92.7+1.8, 15min 116.2+4.2, 30min 156.2+6.0, 45min 169.4+7.3, 60min 161.0+8.0, 90min 133.9+5.4, 120min 124.1+5.8
9g coconut butter: fasting 88.7+2.7, 15min 106.0+2.8*,30min 137.7+4.6*,45min 153.5+8.4 60min 151.3+8.1, 90min 127.6+7.8, 120min 125.2+6.2
13.5g coconut butter: fasting 92.8+2.3, 15min 107.4+3.3*,30min 136.1+5.8*,45min 155.1+9.2 60min 152.8+8.1, 90min 142.1+10.9,120min 135.1+9.4
18g coconut butter: fasting 93.1+1.6, 15min 113.7+4.0*,30min 130.8+5.5*,45min 140.8+4.7* 60min 133.1+7.2*,90min 134.9+10.1,120min 126.7+8.0
13.5g margarine: fasting 89.5+2.0, 15min 111.1+5.3, 30min 149.7+7.0, 45min 154.7+5.7 60min 143.3+6.8, 90min 121.2+5.6, 120min 116.6+5.1
18g margarine: fasting 89.6+2.4, 15min 109.8+2.3*,30min 143.3+6.1*,45min 142.1+7.9* 60min 135.9+6.7*,90min 130.8+5.2, 120min 122.0+5.5
*: significantly different to the value of control at the same time (p < 0.05)
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 17 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058936
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058936