UMIN試験ID | UMIN000051629 |
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受付番号 | R000058893 |
科学的試験名 | 味覚想起トレーニングの効果の持続性に関する疫学研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/18 |
最終更新日 | 2023/07/14 18:45:16 |
日本語
味覚想起トレーニングの効果の持続性に関する疫学研究
英語
Investigation of the persistence of the effect of taste sensitivity training
日本語
味覚想起トレーニングの効果の持続性に関する疫学研究
英語
Investigation of the persistence of the effect of taste sensitivity training
日本語
味覚想起トレーニングの効果の持続性に関する疫学研究
英語
Investigation of the persistence of the effect of taste sensitivity traning
日本語
味覚想起トレーニングの効果の持続性に関する研究
英語
Investigation of the persistence of the effect of taste sensitivity traning
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
我々が実施した先行研究において、健常人での基本4味のろ紙ディスク法を用いた味覚想起トレーニングの有効性は確認されたが、その効果がどのくらいの期間持続するのかは定かではない。本研究ではその持続期間を明らかにし、味覚想起トレーニングの方法確立を目指す。
英語
In our previous study, we confirmed the effectiveness of taste recall training using the filter paper disc method for the four basic tastes in healthy subjects, but it is not clear how long the effect lasts. In this study, we aim to clarify the duration of the effect and establish a method for taste recall training.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
健常成人を3日間あるいは5日間の味覚想起トレーニング群に無作為に分け、トレーニング開始時及び終了時、更に終了後から1週間ごとに味覚認知閾値の評価をトレーニング終了後8週まで行い、味覚認知閾値の変化を評価する。
英語
Healthy adults will be randomly assigned to either a 3-day or 5-day taste recall training group. Taste recognition thresholds will be assessed at the beginning and end of training, and then weekly after the end of training until 8 weeks after the end of training to evaluate changes in taste recognition thresholds.
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
3日間の味覚想起トレーニング
英語
3 days of taste recall training
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5日間の味覚想起トレーニング
英語
5 days of taste recall training
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
本研究への参加を希望した、味覚障害の指摘のない20-64歳の健常成人
英語
Healthy adults who wished to participate in this study aged 20-64 years with no noted taste disorder
日本語
味覚障害のある健常成人。本研究への参加を拒否した者。
英語
Healthy adults who don't wished to participate in this study. Healthy adults with taste disorder.
68
日本語
名 | 覚 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Satoru |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihara |
日本語
東北大学大学院医学系研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
内部障害学分野
英語
Department of Internal Medicine and Rehabilitation Science
980-8574
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町1-1
英語
Seiryo-machi 1-1 Aoba-ku Sendai, Miyagi
0227177353
satoru.ebihara.c4@tohoku.ac.jp
日本語
名 | 覚 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Satoru |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihara |
日本語
東北大学大学院医学系研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
内部障害学分野
英語
Department of Internal Medicine and Rehabilitation Science
980-8575
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町1-1
英語
Seiryo-machi 1-1, Aoba-ku Sendai, Miyagi
0227177353
satoru.ebihara.c4@tohoku.ac.jp
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
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英語
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
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その他/Other
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日本
英語
Japan
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英語
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英語
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東北大学大学院医学系研究科倫理委員会
英語
Ethics Committee Tohoku University Graduate School of Medicine
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町 2-1
英語
2-1 Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi
022-717-8007
med-kenkyo@grp.tohoku.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058893
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058893