UMIN試験ID | UMIN000051854 |
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受付番号 | R000058793 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による腸内環境および免疫への影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/07 |
最終更新日 | 2024/04/23 18:29:00 |
日本語
試験食品摂取による腸内環境および免疫への影響確認試験
英語
Verification of effects by test-food intakes on gut microenvironment and immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境および免疫への影響確認試験
英語
Verification of effects by test-food intakes on gut microenvironment and immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境および免疫への影響確認試験
英語
Verification of effects by test-food intakes on gut microenvironment and immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境および免疫への影響確認試験
英語
Verification of effects by test-food intakes on gut microenvironment and immunity
日本/Japan |
日本語
成人男女
英語
Male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品の4週間摂取による腸内環境改善効果および免疫への影響を確認
英語
To confirm some kind of effect by the test-food intakes for four weeks on gut microenvironment and immunity
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
腸内細菌叢(次世代シーケンスアンプリコン解析)
英語
Intestinal flora (next generation-targeted amplicon sequencing analysis)
日本語
1. 排便状況(排便日数、排便回数、排便量、便性状、便の色、におい、排便時の残便感、排便時の腹部の痛み)
2. 便中理化学検査 (短鎖脂肪酸、アンモニア、腐敗産物、pH、水分、IgA)
3. 血中免疫系検査 (NK細胞活性)
4. CAS-MT
5. 臨床検査値
英語
1. Defecation status (the number of days, frequency, quantity, property, color, fecal odor, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain)
2. Physicochemical tests in feces (short chain fatty acids, ammonia, spoiled products, pH, water, and IgA)
3. Immunological tests in blood (NK-cell activity)
4. Constipation assessment scale-mid term
5. Clinical examination values
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
水やぬるま湯とともに、被験食品を1日10カプセルで4週間摂取。
英語
Consumption of the test food (10 capsules a day) with water/lukewarm water to the subjects for four weeks.
日本語
水やぬるま湯とともに、対照食品を1日10カプセルで4週間摂取。
英語
Consumption of the placebo food (10 capsules a day) with water/lukewarm water to the subjects for four weeks.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
2 排便回数が週3回以上5回以下の者
3 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
1 Male/female subjects ranging in age from 20 to 64, at informed consent.
2 Subjects ranging in defection frequency from not less than three times to no more than five times a week.
3 Subjects who can give informed consent to participate in this research, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
1 試験に影響を与える可能性(整腸作用、免疫維持)のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)、ヨーグルト、乳酸菌飲料を週3回以上摂取している者
2 第1期0 W来院日の1ヶ月前より試験に影響を及ぼす薬剤(抗アレルギー薬、抗生物質、整腸剤、下剤など)を服用した者、また試験期間中服用する予定がある者(点眼・点鼻は可とする)
3 事前検査来院日から第2期4 W来院日までの間にワクチンの接種を予定している者
4 虫垂の切除歴がある者
5 同意取得時前半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
6 アルコール多飲者
7 食生活が極度に不規則な者
8 試験期間中に今までの生活習慣や食習慣、生活環境(転居、転勤など)を変える予定がある者
9 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
10 同居者が当該試験に参加を予定している者
11 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
12 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
13 医薬品または食物にアレルギーがある者
14 当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
15 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
16 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
17 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
18 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
19 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
Subjects
1 who take steadily (not less than 3 times a week) in the health-specific/
functional/supplementary/health foods, yogurts or lactic acid bacteria beverages, which might affect the test results (intestinal regulation and immune maintenance).
2 who have taken affecting medicines (e.g., allergic/antibiotic/gut/laxative regulation) except eye/nose drops, within the last month before the hospital visiting (0 W at the first stage).
3 who will vaccinate within after the time point of pre-test, and before the hospital visiting (4 W at the second stage) during this research.
4 who had undergone appendectomy.
5 who have received the affecting surgery (e.g. colonoscopy, removal of gallstones and/or gall bladder, or gastric bypass surgery) within half a year before obtaining the consent.
6 who take excessive alcohol.
7 with extremely irregular dietary habits.
8 who will change their life style, dietary habit, and living environment (e.g., move, transfer) during this research.
9 who are now under another clinical test with some kind of medicine and/or health food, or took part in that within four weeks before this research, or will participate in that after giving informed consent to take part in this research.
10 whose roomer is planning to partake in this research.
11 who have previous/current medical history of severe cardiac, hepatic, renal or digestive diseases.
12 pregnant, possibly pregnant, or lactating women.
13 having drug and/or food allergy.
14 who donated their blood components or blood (0.2 L) within the last month,
15 who donated his blood (0.4 L) within the last 3 months,
16 who donated her blood (0.4 L) within the last 4 months,
17 being collected in total of his blood (1.2 L) within the last 12 months and in this research,
18 being collected in total of her blood (0.8 L) within the last 12 months and in this research
19 who have been determined as ineligible for participation, judging from the principal/sub investigator's opinions.
34
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
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その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nisshin Seifun Group Inc.
日本語
株式会社日清製粉グループ本社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058793
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058793