UMIN試験ID | UMIN000051496 |
---|---|
受付番号 | R000058746 |
科学的試験名 | 職場の食環境整備が様々な勤務形態の就労者の健康リスク低減に及ぼす効果:単施設前後比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/01 |
最終更新日 | 2024/12/31 11:30:49 |
日本語
勤務者が健康になれる食環境構築に関する研究
英語
Research to promote the health of workers and to improve the food environment for workers.
日本語
勤務者が健康になれる食環境構築に関する研究
英語
Research to promote the health of workers and to improve the food environment for workers.
日本語
職場の食環境整備が様々な勤務形態の就労者の健康リスク低減に及ぼす効果:単施設前後比較試験
英語
Effects of food-environment approaches in work places on reducing health risks among workers with various work patterns: Single-center, pre- and post-comparison study.
日本語
職場の食環境整備が就労者の健康リスク低減に及ぼす効果
英語
Effects of food-environment approaches in work places on reducing health risks among workers.
日本/Japan |
日本語
就労者
英語
workers
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
様々な勤務形態の就労者がいる職場において、健康的な食環境整備(健康的な食品・飲料選択を促すための健康教育を含む)により行われる介入の効果を、肥満改善や生活習慣病リスク低減を主要アウトカムとして評価すること。および、サブ解析として、勤務形態別に就労者をグループ化して、グループごとの介入効果も評価すること。
英語
To evaluate the effectiveness of interventions conducted through healthy eating environments, includes health education to promote healthy food and beverage, using anthropometric and lifestyle-related disease risk indicators as primary outcomes among workers with various work patterns. Then, as a sub-analysis, to categorize the workers into groups based on work patterns and also to evaluate the effects of the intervention for each group.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
身体的指標:BMI、体組成、腹囲
血液生化学指標
英語
Anthropometric parameters: BMI, body composition, waist circumference
Biochemical parameters
日本語
栄養・食品摂取量
食習慣(食行動)
運動・身体活動
生活習慣
食事時刻
食事内容
食品・飲料摂取
睡眠―覚醒サイクル
心理指標
生理的指標
生化学指標(尿)
プレゼンティーイズム
アブセンティーイズム
英語
Nutritional and food intakes
Eating behaviors
Physical activity
Lifestyle behaviors
Meal timing
Meal contents and meal pattern
Food and beverage consumption
Sleep-wake cycle
Psychological parameters
Physiological parameters
Biological parameters (urine)
Presenteeism
Absenteeism
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
その他/Other |
日本語
2か月間の職場の食環境整備(健康的なメニューや飲料へのアクセス改善)と健康的な食品選択を促すための健康教育
英語
2 months of workplace food environment improvement (improved access to healthy menus and beverages) and health education for employees to promote healthy food choices.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 日本人
2) 年齢18歳以上
3) 対象施設の就労者で、健康診断を受けている者
4) 本試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験に参加を志願した者
5) 試験実施関係者の指示に従うことが可能である者
英語
1. Japanese
2. Ages >= 18 years
3. Workers at a participant company who have undergone a medical examination
4. Having provided voluntary written consent for participation in this study
5. Able to follow the instructions of the research team member
日本語
1) 糖尿病、腎臓病、肝臓病、心臓病、脳疾患の診断を受けている者/治療薬を服用中の者
2) 妊娠中の女性
3) その他、研究チームが研究の参加が不適当であると判断した者
英語
1. Workers who have been diagnosed with diabetes, kidney disease, liver disease, cardio and cerebrovascular diseases by a physician, or who are taking therapeutic drugs.
2. Pregnant women
3. Judged by the investigator/project leader to be ineligible for other reason
380
日本語
名 | 成美 |
ミドルネーム | |
姓 | 永井 |
英語
名 | Narumi |
ミドルネーム | |
姓 | Nagai |
日本語
兵庫県立大学
英語
University of Hyogo
日本語
環境人間学部
英語
School of Human Science and Environment
6700092
日本語
兵庫県姫路市新在家本町1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho, Himeji, Hyogo, 670-0092 Japan
+81-79-292-1515
nagai.lab.uh@gmail.com
日本語
名 | 成美 |
ミドルネーム | |
姓 | 永井 |
英語
名 | Narumi |
ミドルネーム | |
姓 | Nagai |
日本語
兵庫県立大学
英語
University of Hyogo
日本語
環境人間学部 栄養教育・栄養生理学研究室
英語
Laboratory of Nutrition Education and Physiology, School of Human Science and Environment
6700092
日本語
兵庫県姫路市新在家本町1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho, Himeji, Hyogo, 670-0092 Japan
+81-79-292-9405
nagai.lab.uh@gmail.com
日本語
その他
英語
University of Hyogo
日本語
University of Hyogo
日本語
日本語
英語
日本語
科学技術振興機構
英語
Grants-in-Aid for Scientific Research provided by Japan Society for the Promotion of Science
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
兵庫県立大学環境人間学部研究倫理委員会
英語
The SHSE (School of Human Science and Environment) Research Ethics Committee of the University of Hyogo
日本語
兵庫県姫路市新在家本町1-1-12
英語
1-1-12 Shinzaike-honcho, Himeji, Hyogo
+81-79-292-1515
u_hyogo_kankyou@ofc.u-hyogo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
391
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
なし
英語
none
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2022 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058746
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058746