UMIN試験ID | UMIN000051463 |
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受付番号 | R000058706 |
科学的試験名 | こんにゃく由来グルコシルセラミドの継続摂取による認知機能改善作用 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/07/03 |
最終更新日 | 2024/12/26 12:46:46 |
日本語
こんにゃく由来グルコシルセラミドの継続摂取による認知機能改善作用
英語
Beneficial Effects of Konjac-derived Glucosylceramide on Cognitive function
日本語
こんにゃく由来グルコシルセラミドの継続摂取による認知機能改善作用
英語
Beneficial Effects of Konjac-derived Glucosylceramide on Cognitive function
日本語
こんにゃく由来グルコシルセラミドの継続摂取による認知機能改善作用
英語
Beneficial Effects of Konjac-derived Glucosylceramide on Cognitive function
日本語
こんにゃく由来グルコシルセラミドの継続摂取による認知機能改善作用
英語
Beneficial Effects of Konjac-derived Glucosylceramide on Cognitive function
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
こんにゃく由来グルコシルセラミドを24週間継続摂取した際の認知機能改善作用に関する有効性をプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験にて検討する。
英語
To investigate clinical benefits associated with 24 weeks daily ingestion of konjac-derived glucosylceramide on cognitive function in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel group study.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
日本語
摂取24週後の認知機能評価(MoCA-J、WMS-Rの論理的記憶Ⅰ及びⅡ、WAIS-Ⅳの符号課題、S-PA)、血中アミロイドβ composite biomarker
英語
Cognitive assessment (MoCA-J, logical memory I and II of the WMS-R, digit symbol substitution test of the WAIS-IV, S-PA) and blood amyloid-beta composite biomarker after 24 weeks of ingestion.
日本語
精神活動評価、血中アミロイドβ結合エクソソーム、血中スフィンゴ脂質
英語
Mental activity assessment, blood amyloid-beta binding exosomes, blood sphingolipids
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
はい/YES
中央登録/Central registration
4
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品1を24週間摂取する。
英語
Daily ingestion of test food 1 for 24 weeks.
日本語
被験食品2を24週間摂取する。
英語
Daily ingestion of test food 2 for 24 weeks.
日本語
被験食品3を24週間摂取する。
英語
Daily ingestion of test food 3 for 24 weeks.
日本語
プラセボ食品を24週間摂取する。
英語
Daily ingestion of placebo food for 24 weeks.
日本語
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英語
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英語
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英語
60 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の意義、内容、目的を十分に理解し、本研究の参加について文書にて同意を得られた者
2. スクリーニング検査時の年齢が60歳以上80歳未満の日本人男女
3. 物忘れなど認知機能の低下を自覚している者
4. スクリーニング検査時のMoCA-Jの合計得点が相対的に低い者
5. 認知機能検査の実施及び自身で日誌やアンケートの記入が出来る者
英語
1. Subjects who agree to participate in this study with a written informed consent.
2. Japanese males and females between 60 and 80 years old at the time of screening test.
3. Subjects who are aware of their cognitive decline, such as forgetfulness.
4. Subjects with relatively low total MoCA-J score at the time of screening test.
5. Subjects who can carry out cognitive function test, write diary and questionnaire.
日本語
1. スクリーニング検査時のMMSEの合計得点が23点以下の者
2. 認知症、アルツハイマー病、精神疾患、脳血管疾患により医師による治療、投薬を受けている者
3. 精神疾患及び脳血管疾患の既往歴もしくは疑いがある者
4. ペースメーカー、除細動器を使用している者
5. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、呼吸器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
6. 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
7. 血圧測定、身体計測、血液検査で著しい異常が認められる者
8. 高度の貧血のある者
9. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
10. 嚥下困難な者
11. 薬物、食品又は植物(特にゼラチン、マンゴー、ウルシ、ピスタチオ、カシューナッツ、ラテックスゴム及びシラカバ)に対しアレルギー症状を示すおそれのある者
12. 認知機能に影響する医薬品、サプリメントを含む健康食品を常用している者
13. 過度の喫煙者、アルコールの常用者又は生活習慣が極度に不規則な者
14. スクリーニング検査前16週間以内に400 mL献血を行った女性、スクリーニング検査前12週間以内に400 mL献血を行った男性、スクリーニング検査前4週間以内に200 mL献血又は2週間以内に成分献血を行った者
15. スクリーニング検査4週間前から摂取終了までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者
16. その他、試験責任医師が不適当であると判断した者
英語
1. Subjects whose total MMSE score is <= 23 points.
2. Subjects who are under medication for dementia, Alzheimer's disease, psychiatric disorder and cerebrovascular disease.
3. Subjects with a history or suspected of psychiatric disorder and cerebrovascular disease.
4. Subjects with implantable electronic medical devices.
5. Subjects with serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal, respiratory diseases, and/or affected with infectious diseases requiring reports to the authorities.
6. Subjects with major surgical history relevant to the digestive system.
7. Subjects with unusually high and/or low blood pressure, abnormal physical data and/or abnormal hematological data.
8. Subjects with severe anemia.
9. Pre- or post-menopausal women complaining of obvious physical changes.
10. Subjects with dysphagia.
11. Subjects who may have allergic reactions to drugs, foods or plants (especially gelatin, mango, urushi, pistachio, cashew nut, latex rubber and birch).
12. Subjects who regularly take medicine, functional foods which would affect cognitive function.
13. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
14. Subjects who donated either 400 ml whole blood within 16 weeks (women), 12 weeks (men), 200 ml whole blood within 4 weeks (men and women), or blood components within 2 weeks (men and women), prior to the current study.
15. Subjects who currently participate in other clinical trials, or participated within the last 4 weeks prior to the current study.
16. Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in the current study, as judged by the principal investigator.
40
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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北海道大学
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Hokkaido University
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その他/Other
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北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
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〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2023 | 年 | 07 | 月 | 03 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2023 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 06 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058706
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058706