UMIN試験ID | UMIN000051459 |
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受付番号 | R000058700 |
科学的試験名 | 【予備試験】乳酸菌含有食品の安全性確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/07/01 |
最終更新日 | 2024/01/31 18:15:58 |
日本語
【予備試験】乳酸菌含有食品の安全性確認試験
英語
Preliminary test : The study to confirm the safety of eating food containing lactic acid bacteria
日本語
【予備試験】乳酸菌含有食品の安全性確認試験
英語
Preliminary test : The study to confirm the safety of eating food containing lactic acid bacteria
日本語
【予備試験】乳酸菌含有食品の安全性確認試験
英語
Preliminary test : The study to confirm the safety of eating food containing lactic acid bacteria
日本語
【予備試験】乳酸菌含有食品の安全性確認試験
英語
Preliminary test : The study to confirm the safety of eating food containing lactic acid bacteria
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌含有食品を摂取することの安全性について検証する
英語
To evaluate the safety of eating food containing lactic acid bacteria
安全性/Safety
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
乳酸菌含有食品を4週間摂取したときの安全性評価
英語
Safety evaluation of eating food containing lactic acid bacteria for 4 weeks
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
知る必要がない/No need to know
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
乳酸菌含有食品を4週間摂取
英語
Subjects eat food containing lactic acid bacteria for 4 weeks
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)食事を通常3食、規則正しく摂取している者
2)各検査2日前からの禁酒が可能な者
3)便秘と下痢を繰り返していない者
4)重篤な合併症を有していない者
英語
1) Subjects who eat three regular meals
2) Subjects who can abstain from alcohol for 2 days prior to each examination
3) Subjects who don't have recurrent episodes of constipation and diarrhea
4) Subjects who don't have any serious complications
日本語
1)糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、精神疾患、自己免疫疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者、既往歴のある者(研究責任医師が研究参加を認めた者は除く)
2)乳糖不耐症の者
3)乳酸菌・ビフィズス菌・オリゴ糖・その他生菌等を含む食品の摂取を研究期間中に止めることが出来ない者
4)免疫力に影響を及ぼす可能性があるサプリメント・健康食品(特定保健用食品を含む)を常用している者
5)研究期間1ヶ月以内に抗生物質を服用した者
6)下剤、整腸剤等を常用している者
7)妊娠している者、研究期間中に妊娠の意思がある者、授乳中の者
8)適正飲酒(1日平均純アルコールで約20 g程度の飲酒)を超えた飲酒を常に行っている者
9)医薬品および食物にアレルギーがある者。
10)慢性疾患を有し、薬剤を常用している者
11)消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者(虫垂炎を除く)
12)過去1年以内の健康診断の血液検査結果に異常値がない者
13)緊急に治療を要する疾病に罹患している者
14)薬物依存、アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
15)他の食品の摂取や医薬品を使用する研究(試験)、化粧品及び医薬品などを塗布する研究(試験)に参加中の者、参加の意志がある者
英語
1) Subjects who are suffering or undergoing treatment or with a history of diabetes mellitus, renal or hepatic disease, cardiac disease or other serious disease, thyroid disease, adrenal disease, psychiatric disease, autoimmune disease, or other metabolic disease (excluding subjects who approved by the principal investigator to participate in the study)
2) Subjects who are lactose intolerant
3) Subjects who can't stop taking foods containing lactobacilli, bifidobacteria, oligosaccharides, or other live bacteria during the study
4) Subjects who regularly eat supplements or health foods (including food for specified health uses) that may affect immunity
5) Subjects who have taken antibiotics within one month of the study
6) Subjects who are regularly taking laxatives, intestinal preparations, etc.
7) Subjects who are pregnant, intend to become pregnant during the research period, or are breastfeeding
8) Subjects who are constantly consuming alcohol over the appropriate level (an average of approximately 20 g of pure alcohol per day)
9) Subjects who are allergic to medicines or food
10) Subjects who have chronic diseases and regularly use medicines
11) Subjects who have a history of gastrointestinal diseases affecting digestion and absorption or a history of gastrointestinal surgery (excluding appendicitis)
12) Subjects who have no abnormal blood test results from a physical examination within the past year
13) Subjects who are suffering from an illness that requires urgent treatment
14) Subjects with a history or current history of drug or alcohol dependence
15) Subjects who are currently participating or intend to participate in a study (trial) involving the ingestion of other foods or the use of medicines, or the application of cosmetics or pharmaceuticals
6
日本語
名 | 康雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 |
英語
名 | Yasuo |
ミドルネーム | |
姓 | Saito |
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江崎グリコ株式会社
英語
EZAKI GLICO Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D LABORATORY
555-8502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5, Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka, Japan
+81-6-6477-8793
yasuo.saito@glico.com
日本語
名 | 佳那 |
ミドルネーム | |
姓 | 西村 |
英語
名 | Kana |
ミドルネーム | |
姓 | Nishimura |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
EZAKI GLICO Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D LABORATORY
555-8502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5, Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka, Japan
+81-6-6477-8793
kana.nishimura@glico.com
日本語
その他
英語
EZAKI GLICO Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
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英語
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自己調達
英語
Self-funding
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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グリコグループ研究倫理委員会
英語
The Institutional Review Board of Glico Group
日本語
555-8502 大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5, Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka, 555-8502, Japan
+81-6-6477-8793
toshihiko.koike@glico.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
6
日本語
健常成人男女6名に、乳酸菌含有食品を4週間摂取させた。その結果、乳酸菌摂取による重篤な有害事象の発生は認められなかった。また、血液検査および尿検査、身体測定、血圧測定結果において、乳酸菌摂取により臨床上問題となる異常変動はなかった。
英語
Six healthy male and female adults consumed food containing lactic acid bacteria for 4 weeks. As a result, no serious adverse events caused by consumption of lactic acid bacteria were observed. In addition, there were no abnormal changes in blood test, urinalysis, physical measurement and blood pressure measurement due to consumption of lactic acid bacteria.
2024 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
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英語
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試験開始試験対象者数:6名
試験終了試験参加者数:6名
有効解析対象試験対象者数:6名
英語
Number of Intention To Treat: 6
Number of Full Analysis Set: 6
Number of Per Protocol Set: 6
日本語
英語
日本語
一部の被験者で鼻炎、下痢等の有害事象があったが、症状は一時的なもので試験期間中に回復していることから、ぐうはつ的な事象で、試験との因果関係はないと判断した。
英語
Some subjects had adverse events such as rhinitis and diarrhea, but since the symptoms were temporary and recovered during the study period, it was judged to be a contraindicated event and not causally related to the study.
日本語
摂取前および摂取開始2週間後、4週間後に以下を評価した
・血液検査
・尿検査
・身体測定
・血圧測定
・問診
さらに、試験中に日誌をとった
英語
The following were evaluated before ingestion and after 2 and 4 weeks of intake
Blood test
Urinalysis
Physical measurements
Blood pressure measurement
History taking
In addition, a logbook was taken during the study
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 06 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
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英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058700
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058700