UMIN試験ID | UMIN000051444 |
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受付番号 | R000058677 |
科学的試験名 | 中鎖脂肪酸であるオクタン酸とデカン酸による効能の違いについて |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/06/27 |
最終更新日 | 2023/06/26 15:36:09 |
日本語
中鎖脂肪酸の炭素数による効能の違いについて
英語
About the difference in efficacy depending on the carbon number of medium-chain fatty acids
日本語
中鎖脂肪酸の炭素数による筋肉機能、認知機能、摂食嚥下機能への影響
英語
Effects of medium-chain fatty acid carbon number on muscle function, cognitive function, and feeding and swallowing function.
日本語
中鎖脂肪酸であるオクタン酸とデカン酸による効能の違いについて
英語
The difference in efficacy of octanoic acid and decanoic acid, medium-chain fatty acids.
日本語
中鎖脂肪酸であるオクタン酸とデカン酸による効能の違いについて
英語
The difference in efficacy of octanoic acid and decanoic acid, medium-chain fatty acids.
日本/Japan |
日本語
弱々しい高齢者
英語
Frail elderly subjects
老年内科学/Geriatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
中鎖脂肪酸の炭素数により、高齢者の筋肉機能、認知機能、摂食嚥下機能への改善効果に影響があるか調べる。
英語
To determine whether the number of carbons of medium-chain fatty acids has an effect on the improvement of muscle function, cognitive function, and feeding and swallowing function in the elde.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
身体機能、認知機能、摂食嚥下機能の変化を1.5ヶ月の介入前後で比較する。
身体計測、身体組成は、体重、体格指数(BMI)、体脂肪率、体脂肪量、骨格筋量、上腕周囲長(AC)、上腕三頭筋皮下脂肪厚(TSF)、上腕筋周囲長(AMC)、上腕筋面積(AMA)、下腿周囲長(CC)で推測する。
身体能力は、握力、最大歩行速度、下肢反復開閉回数、大腿四頭筋持久力、下肢筋力、呼吸筋機能(ピークフロメーター)、機能的自立度評価(FIM)で推定する。
認知機能は、 ミニメンタルステート検査(MMSE)、N式老年者用精神状態評価尺度(NMスケール) で推定する。
摂食嚥下機能は、反復唾液嚥下テスト(RSST)、改定水飲みテスト(MWST)、舌圧筋力で推定する。
英語
Changes in physical function, cognitive function, and swallowing function will be compared before and after 1.5 months of intervention. Body measurements and body composition will be estimated by body weight, body mass index (BMI), body fat percentage, body fat mass, skeletal muscle mass, upper arm circumference (AC), triceps subcutaneous fat thickness (TSF), upper arm muscle circumference (AMC), upper arm muscle area (AMA), and lower leg circumference (CC). Physical performance is estimated by grip strength, maximum walking speed, number of repetitive openings and closings of the lower extremities, quadriceps endurance, lower extremity muscle strength, respiratory muscle function (peak flow meter), and functional independence measures (FIM). Cognitive function is estimated with the Mini-Mental State Examination (MMSE) and the N Mental State Rating Scale for the Elderly (NM scale).
Eating and swallowing function is estimated with the Repeated Saliva Swallowing Test (RSST), the Revised Water Swallowing Test (MWST), and tongue pressure muscle strength.
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
第1の群は、MCT (C8:0) を摂取する「オクタン酸群」である。 C8:0を約97%含むMCT 6 g (54 kcal) をご飯やみそ汁などに混ぜ、昼食に摂取する。 介入は約1.5ヶ月間行う。
英語
The first group is the "octanoate group" that takes MCT (C8:0). C8:0 Mix 6 g (54 kcal) of MCT containing about 97% with rice or miso soup and take it for lunch. The intervention will last approximately 1.5 months.
日本語
第2の群は、MCT (C10:0) を摂取する「デカン酸群」である。 C10:0を約97%含むMCT 6 g (54 kcal) をご飯やみそ汁などに混ぜ、昼食に摂取する。 介入は約1.5ヶ月間行う。
英語
The second group is the "decanoic acid group" taking MCT (C10:0). C10:0 Mix 6 g (54 kcal) of MCT containing about 97% with rice or miso soup and take it for lunch. The intervention will last approximately 1.5 months.
日本語
第3の群は、LCTを摂取する「LCT群」である。 LCTをご飯やみそ汁などに混ぜ、昼食に摂取する。 介入は約1.5ヶ月間行う。
英語
The third group is the "LCT group," that takes LCT. LCT is mixed with rice or miso soup and consumed for lunch. The intervention will last approximately 1.5 months.
日本語
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
65歳以上(第1号被保険者)で介護保険制度の入所基準である要介護度1~5に該当し、医師による医学的管理の下、看護・介護といったケアはもとより、作業療法士や理学療法士などによるリハビリテーション、また、管理栄養士による栄養管理・食事などのサービスを受けながら生活している介護老人保健施設の入所者。
英語
Elderly subjects in a nursing care home for the elderly volunteered to participate in a 3-mo dietary supplement intervention program. All residents in this nursing care home need special care by other people for living. They are classified into Japanese nursing care levels with number between 1 and 5 based on assessed care needs.
日本語
経腸栄養法や静脈栄養法などの治療を必要としている者
重度な嚥下障害があり、経口摂取不能な者
意識レベル評価 (JCS:Japan coma scale) Ⅱ‐2以上の者
Ⅰ型糖尿病、また、重篤な心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患などのある者
空腹時血糖値 200 mg/dl以上の者
CRP 2.0 mg/dl以上の者
頻回に体調を崩すような者
体格指数 (BMI: body mass index) 25.0 kg/m2以上の者
該当する食品アレルギー のある者
研究説明理解不能者
施設医師である施設長の判断にて参加者に含めないと判断された者
英語
Those in need of enteral or intravenous nutritional therapy. Patients who have severe dysphagia and cannot take food orally. Those who have a level of consciousness rating (JCS: Japan coma scale) of 2-2 or higher. Type I diabetes mellitus and those with serious cardiac, hepatic, renal, or hematological diseases. Fasting blood glucose level of 200 mg/dl or higher. CRP 2.0 mg/dl or higher. Persons who frequently fall ill. BMI 25.0 kg/m2 or higher. Subjects with relevant food allergies. Persons who are unable to understand the study. Persons who are judged not to be included in the study by the facility director, who is the facility physician.
60
日本語
名 | 阿部 |
ミドルネーム | |
姓 | 咲子 |
英語
名 | Sakiko |
ミドルネーム | |
姓 | Abe |
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帝塚山大学
英語
Tezukayama University
日本語
現代生活学部 食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Contemporary Human Life Science
631-8585
日本語
奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
3-1-3 Gakuenminami, nara-shi, nara-ken, Japan
0742-41-4742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
日本語
名 | 咲子 |
ミドルネーム | |
姓 | 阿部 |
英語
名 | Sakiko |
ミドルネーム | |
姓 | Abe |
日本語
帝塚山大学
英語
Tezukayama University
日本語
現代生活学部 食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Contemporary Human Life Science
631-8585
日本語
奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
3-1-3 Gakuenminami, nara-shi, nara-ken, Japan
0742-41-4742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
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その他
英語
Tezukayama University
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帝塚山大学
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英語
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その他
英語
Tezukayama University
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帝塚山大学
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その他/Other
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帝塚山大学
英語
Tezukayama University
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奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
3-1-3 Gakuenminami, nara-shi, nara-ken, Japan
0742414742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
はい/YES
04-42
日本語
帝塚山大学 研究倫理委員会
英語
Tezukayama University Research Ethics Committee
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英語
介護老人保健施設 大和田の里(奈良県)
2023 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2020 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
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英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058677
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058677