UMIN試験ID | UMIN000051363 |
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受付番号 | R000058602 |
科学的試験名 | 研究食品摂取によるLDL-コレステロール改善作用の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/06/19 |
最終更新日 | 2023/12/18 14:51:59 |
日本語
研究食品摂取によるLDL-コレステロール改善作用の検証
英語
Evaluation of the efficacy of test food on LDL-cholesterol
日本語
研究食品摂取によるLDL-コレステロール改善作用の検証
英語
Evaluation of the efficacy of test food on LDL-cholesterol
日本語
研究食品摂取によるLDL-コレステロール改善作用の検証
英語
Evaluation of the efficacy of test food on LDL-cholesterol
日本語
研究食品摂取によるLDL-コレステロール改善作用の検証
英語
Evaluation of the efficacy of test food on LDL-cholesterol
日本/Japan |
日本語
健康な成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究食品の12 週間摂取時のLDL-コレステロールの改善効果を、プラセボを対照に評価する
英語
To assess the effect of ingestion of test food on LDL-cholesterol comparing to placebo.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取12週目のLDL-コレステロール値
英語
LDL-cholesterol at 12 weeks of ingestion.
日本語
1)摂取12週目のLDL-コレステロール値の変化量
2)摂取12週目における血清植物由来成分濃度
3)摂取12週目における血清植物由来成分濃度の変化量
英語
1) Change in LDL-cholesterol at 12 weeks of ingestion.
2) Concentration of serum plant-derived component at 12 weeks of ingestion.
3) Change in concentration of serum plant-derived component at 12 weeks of ingestion.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
プラセボ飲料を12週間摂取
英語
Ingestion of placebo beverage for 12 weeks.
日本語
植物由来成分含有飲料を12週間摂取
英語
Ingestion of beverage containing plant-derived components for 12 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢が20歳以上65歳未満の健康な男女
2. 摂取前検査のFriedewald式に基づいたLDL-コレステロール値が139 mg/dL以下の者
3. 研究の目的、および内容について十分に理解した上で、自らの意思により研究への参加に同意する者
英語
1. Healthy adults over 20 years old and under 65 years old.between 20 and 65 years old.
2. Subjects whose LDL-cholesterol less than 139 mg/dL based on Friedewald's equation in the pre-test.
3. Subjects who fully understand the purpose and content of the study and agree to participate in the study.
日本語
1. 脂質異常症、家族性高コレステロール血症と判断される者
2. 治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患(脂質異常症、糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患、精神疾患等)の既往症を有する者
3. 胃切除、胃腸縫合手術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
4. 生活習慣病(血中脂質、血圧、血糖値、尿酸値)に影響を与える可能性がある健康食品を使用している者
5. 薬物または食品(特に研究食品)に対しアレルギー症状を起こしたことがある者
6. 植物由来成分を多く含有する食品を習慣的に摂取している者
7. 日常的な喫煙量が過剰(21本/日以上)な者
8. 日常的な飲酒量が過剰(純アルコール換算で20 g/日超 を週に3回以上)な者
9. 運動習慣(週に3回以上)がある者
10. スクリーニングアンケートの回答から、研究対象者として不適当と判断された者
11. 摂取前検査の身体測定値、理学検査値および臨床検査値に、基準範囲から著しく外れた値がみられる者
12. 本研究開始時に他の臨床研究に参加している者
13. 研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
14. 交代勤務者、深夜勤務者など生活習慣が不規則な者
15. その他、研究責任医師が研究対象者として不適当と判断した者
英語
1. Subjects with dyslipidemia or familial hypercholesterolemia.
2. Subjects who have a disease under treatment or have a history of serious disease (dyslipidemia, diabetes, liver disease, renal disease, cardiac disease, psychiatric disease, etc.) that required medication treatment.
3. Subjects with major surgical history relevant to the digestive system such as gastrectomy, gastrorrhaphy, enterectomy, etc .
4. Subjects those who use health foods that may affect lifestyle-related diseases (blood lipid, blood pressure, blood glucose, uric acid levels).
5. Subjects who have had allergic reactions to drugs or foods especially test food.
6. Subjects who regularly take foods containing a large amount of plant-derived component.
7. Subjects who smoke excessive amounts of cigarettes on a daily basis (21 cigarettes/day or more).
8. Subjects who drink excessive amounts of alcohol on a daily basis (more than 20 g/day of pure alcohol equivalent three times or more per week).
9. Subjects who have an exercise habit (3 times a week or more) .
10. Subjects who are judged to be unsuitable for the study based on their responses to the screening questionnaire.
11. Subjects whose physical measurements, physical examination values, and clinical laboratory values on the pre-test are significantly out of the reference range.
12. Subjects who are participating in other clinical studies at the time this study is initiated.
13. Women who expected to be pregnant or lactating during this study.
14. Subjects who have irregular lifestyle such as shift workers, late night workers, etc.
15. Subjects who are judged unsuitable for this study by the principal investigator.
100
日本語
名 | 慎吾 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Shingo |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
カゴメ株式会社
英語
KAGOME CO., LTD.
日本語
イノベーション本部
英語
Innovation Division
329-2762
日本語
栃木県那須塩原市西富山17番地
英語
17 Nishitomiyama, Nasushiobara-shi, Tochigi
0287-36-2935
Shingo_Takahashi@kagome.co.jp
日本語
名 | 慶司 |
ミドルネーム | |
姓 | 山本 |
英語
名 | Keiji |
ミドルネーム | |
姓 | Yamamoto |
日本語
株式会社EPメディエイト
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
食品開発部 試験企画1課
英語
Foods Department, Trial Planning Section 1
162-0821
日本語
東京都新宿区津久戸町1-8 神楽坂AKビル
英語
Kagurazaka AK Building, 1-8 Tsukudocho, Shinjuku-ku, Tokyo
070-3023-8214
yamamoto.keiji799@eps.co.jp
日本語
その他
英語
KAGOME CO., LTD.
日本語
カゴメ株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
None
日本語
なし
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
株式会社EPメディエイト
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
英語
日本語
カゴメ研究倫理審査委員会
英語
KAGOME Co.,LTD. Research Ethics Review Committee
日本語
東京都中央区日本橋浜町3丁目21番1号 日本橋浜町Fタワー
英語
Nihonbashihamacho F Tower 3-21-1 Nihonbashih Hhamacho Chuou-ku, Tokyo
03-5623-8501
Takuji_Hayakawa@kagome.co.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
メディカルステーションクリニック (東京都)
2023 | 年 | 06 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 06 | 月 | 06 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058602
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058602