UMIN試験ID | UMIN000051248 |
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受付番号 | R000058436 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が健常者の血中成分に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/19 |
最終更新日 | 2024/04/19 09:16:03 |
日本語
被験食品の摂取が健常者の血中成分に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test beverage on blood component in healthy Japanese subjects: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group consumption study
日本語
被験食品の摂取が健常者の血中成分に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test beverage on blood component in healthy Japanese subjects: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group consumption study
日本語
被験食品の摂取が健常者の血中成分に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test beverage on blood component in healthy Japanese subjects: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group consumption study
日本語
被験食品の摂取が健常者の血中成分に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test beverage on blood component in healthy Japanese subjects
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の通常量および過剰量摂取による血中成分および尿中清酒由来関与成分の変動を検証する。
英語
To verify the change in blood component and urinary functional ingredients derived from sake by normal and excessive consumption of the test beverage.
生物学的・臨床的同等性/Bio-equivalence
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 本試験時における血糖値、インスリン、エタノールのIAUC
2. 本試験時における摂取30分後、60分後、90分後、120分後の血糖値、インスリン、エタノールの実測値
3. 試験食品摂取時から24時間における清酒由来関与成分の尿への排出量
英語
1. The incremental area under the curve (IAUC) of blood glucose, insulin, and ethanol after the single ingestion of the test beverage
2. The measured value of blood glucose, insulin, and ethanol 30, 60, 90, and 120 minutes after the single ingestion of the test beverage
3. The amount of functional ingredients derived from sake released into the urine in 24 hours from the single ingestion of the test beverage
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
<期間>
単回×1回
<試験食品>
被験食品: 清酒由来関与成分含有食品
プラセボ: 清酒由来関与成分非含有食品
<負荷食品>
グルコース溶液 (75 g溶液)
<用法・用量>
スクリーニング検査では、負荷食品1本のみを、200 mLの水とともに飲み始めてから5分以内に摂取する。
本試験では、被験食品を1本とプラセボを4本、200 mLの水とともに摂取する。1本目を飲み始めてから5分以内に、全ての食品を摂取する。
英語
<Duration>
Single ingestion (one term)
<Test beverage>
Active beverage: Beverage containing functional ingredients derived from sake
Placebo beverage: Beverage not containing functional ingredients derived from sake
<Load beverage>
75 g of glucose solution
<Administration>
At screening (before consumption; Scr), take one load beverage with 200 mL of water within five minutes.
At the main examination, take one active beverage and four placebo beverages with 200 mL of water. Take all test beverages within five minutes of starting the first one.
日本語
<期間>
単回×1回
<試験食品>
被験食品: 清酒由来関与成分含有食品
<負荷食品>
グルコース溶液 (75 g溶液)
<用法・用量>
スクリーニング検査では、負荷食品1本のみを、200 mLの水とともに飲み始めてから5分以内に摂取する。
本試験では、被験食品を5本、200 mLの水とともに摂取する。1本目を飲み始めてから5分以内に、全ての食品を摂取する。
英語
<Duration>
Single ingestion (one term)
<Test beverage>
Active beverage: Beverage containing functional ingredients derived from sake
<Load beverage>
75 g of glucose solution
<Administration>
At Scr, take one load beverage with 200 mL of water within five minutes.
At the main examination, take five active beverages with 200 mL of water. Take all test beverages within five minutes of starting the first one.
日本語
<期間>
単回×1回
<試験食品>
プラセボ: 清酒由来関与成分非含有食品
<負荷食品>
グルコース溶液 (75 g溶液)
<用法・用量>
スクリーニング検査では、負荷食品1本のみを、200 mLの水とともに飲み始めてから5分以内に摂取する。
本試験では、プラセボを5本、200 mLの水とともに摂取する。1本目を飲み始めてから5分以内に、全ての食品を摂取する。
英語
<Duration>
Single ingestion (one term)
<Test beverage>
Placebo beverage: Beverage not containing functional ingredients derived from sake
<Load beverage>
75 g of glucose solution
<Administration>
At Scr, take one load beverage with 200 mL of water within five minutes.
At the main examination, take five placebo beverages with 200 mL of water. Take all test beverages within five minutes of starting the first one.
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy subjects
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を日頃から摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを常用している者
6. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者
7. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
8. 同意書取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
9. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
10. 日本酒を日頃から摂取している者
11. みりんを日頃から飲用している者、または意図して多く料理に取り入れている者
12. 適正飲酒 {1日の平均飲酒量が純アルコールで約20 g程度の飲酒 (ビール中瓶で1本500 mL、焼酎で半合90 mL、ウィスキー・ブランデー (ダブル) で1杯60 mL、ワインで約1.5杯180 mL、缶チューハイで約1.5缶500 mL)} を超えた飲酒を日常的に行っている者
13. 本試験当日から翌日にかけて採尿ができない者
英語
1. Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3. Subjects currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. Subjects who use or take "Foods for Specified Health Uses," or "Foods with Functional Claims" in daily
5. Subjects who are currently taking medications (including herbal medicines) and supplements
6. Subjects who are allergic to medicines and/or the test beverage related products
7. Subjects who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this trial
8. Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last 28 days before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial
9. Subjects who are judged as ineligible to participate in this study by the physician
10. Subjects who usually drink sake
11. Subjects who usually drink mirin / intentionally use a lot of mirin in dishes
12. Subjects who usually drink to excess (average of more than about 20 g/day as absolute alcohol intake) {500 mL: a medium bottle of beer or about 1.5 cans of canned chu-hi, 180 mL: about 1.5 glasses of wine, 90 mL: half-go with shochu, 60 mL: a glass of whiskey brandy (double)}
13. Subjects who will be unable to collect urine from the day of ingestion of the test beverage to the next day
15
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
OZEKI CORPORATION
日本語
大関株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2024 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 05 | 月 | 17 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 17 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 02 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058436
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058436