UMIN試験ID | UMIN000051228 |
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受付番号 | R000058420 |
科学的試験名 | ラブレ菌含有食品の継続摂取時における整腸作用確認研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/06/01 |
最終更新日 | 2023/06/01 14:58:30 |
日本語
ラブレ菌含有食品の継続摂取時における整腸作用確認研究
英語
Study to confirm the effect of continuous ingestion of foods containing Lactobacillus brevis subsp. coagulans (Labre) on intestinal regulation.
日本語
ラブレ菌含有食品の継続摂取時における整腸作用確認研究
英語
Study to confirm the effect of continuous ingestion of foods containing Lactobacillus brevis subsp. coagulans (Labre) on intestinal regulation.
日本語
ラブレ菌含有食品の継続摂取時における整腸作用確認研究
英語
Study to confirm the effect of continuous ingestion of foods containing Lactobacillus brevis subsp. coagulans (Labre) on intestinal regulation.
日本語
ラブレ菌含有食品の継続摂取時における整腸作用確認研究
英語
Study to confirm the effect of continuous ingestion of foods containing Lactobacillus brevis subsp. coagulans (Labre) on intestinal regulation.
日本/Japan |
日本語
健常な成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ラブレ菌(FERM BP-4693)含有食品の継続摂取による、便秘傾向者の整腸作用としての有効性および安全性を確認する。
英語
To confirm the intestinal regulation efficacy and safety of continuous intake of foods containing Labre in constipation-prone subjects.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
排便関連データ(排便回数/週、ビフィズス菌数、乳酸菌群数)
英語
Defecation-related data (number of defecation/week, increased number of bifidobacteria, increased number of lactobacilli)
日本語
排便量(模型比較目安)、形状、におい、色、スッキリ感、いきみ、残便感、便pH
英語
Defecation volume (approximate model comparison), shape, odor, color, clearness of defecation, straining at stool, feeling of incomplete defecation, stool pH
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品:ラブレ菌(FERM BP-4693) 含有食品
英語
Test food: Food containing Labre
日本語
プラセボ食品:ラブレ菌(FERM BP-4693) 非含有食品
英語
Placebo food: Food free of Labre
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)20歳以上65歳未満の日本人男女
(2)便秘傾向(排便回数4回以下/週)の者
(3)二次スクリーニング検査時のデータで便中にビフィズス菌が検出された者
(4)設定された来院日に研究会場に通う事が可能な者
(5)本研究の目的及び内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的参加を志願し、書面で研究参加に同意した者
英語
(1) Japanese men and women aged between 20 and 64 at the time of obtaining consent to participate in the study
(2) Subjects with constipation tendency (number of defecation: 4 times or less/week)
(3) Subjects with bifidobacteria detected in the stool at the secondary screening test
(4) Subjects who can be available at the research site on the designated dates
(5) Subjects who have received sufficient explanations about the purpose and content of this study, have the ability to consent, volunteer to participate in this study in writing with a good understanding.
日本語
(1)心・肝・腎疾患、臓器障害、糖尿病、その他重篤な疾患の既往歴がある者
(2)消化管の手術歴がある者(盲腸切除を除く)
(3)現在、内科系薬物治療を受けている者
(4)妊娠している者、研究中に妊娠を希望している者、授乳中の者
(5)整腸作用を標榜する保健機能食品・健康食品・サプリメント等を常用している者及び期間中利用を止められない者
(6)乳酸菌及びビフィズス菌を含有する食品・サプリメント等を週3回以上摂取している者(すぐき漬、ぬか漬、キムチ、「ラブレカプセル」等)
(7)深夜勤務を含むシフト勤務者
(8)日常的な飲酒量がアルコール換算で平均60g/日を超える者
(9)喫煙本数が1日平均21本以上の者
(10)スクリーニング3か月前までに献血を行った者
(11)本研究以外の臨床研究やモニター(食品、医薬品、化粧品)に参加中の者又は本研究期間途中から参加予定の者
(12)その他、研究責任医師により本研究参加に不適切と判断された者
英語
(1) Subjects who have a history of heart, liver, kidney disease, organ damage, diabetes, or other serious diseases
(2) Subjects who have a history of gastrointestinal surgery (excluding appendectomy)
(3) Subjects who are currently receiving medical drug treatment
(4) Subjects who are pregnant, wish to become pregnant during the study, or are breastfeeding
(5) Subjects who regularly use health functional foods, health foods, supplements, etc. that advocate intestinal regulation, and those who cannot stop using them during the study period
(6) Subjects who take foods or supplements containing lactobacilli or bifidobacteria 3 times or more a week (Suguki pickle, bran pickle, kimchi, "Labre capsules", etc.)
(7) Shift workers, including late-night shifts
(8) Subjects who drink more than 60 g pure alcohol equivalent/day on average
(9) Subjects who smoke an average of 21 cigarettes or more per day
(10) Subjects who donated blood within 3 months at screening
(11) Subjects who are participating in clinical research or monitoring (food, pharmaceuticals, cosmetics) other than this research, or plan to participate during this research period
(12) Subjects who are judged to be inappropriate for this study with other reasons by the principal investigator.
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日本語
名 | 和彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙野 |
英語
名 | Kazuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Takano |
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医療法人北武会 美しが丘病院
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
臨床薬理センター
英語
Clinical Pharmacology Center
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1. Sinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido 004-0839 Japan
011-882-0111
takano@ughp-cpc.jp
日本語
名 | 拓也 |
ミドルネーム | |
姓 | 松田 |
英語
名 | Takuya |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuda |
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
臨床薬理センター
英語
Clinical Pharmacology Center
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄61-1
英語
61-1. Sinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido 004-0839 Japan
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
日本語
その他
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Shinwayakuhin Co., Ltd.
日本語
信和薬品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital Ethics Review Committee
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido 004-0839 Japan
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2023 | 年 | 03 | 月 | 02 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058420
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058420
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |