UMIN試験ID | UMIN000051179 |
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受付番号 | R000058371 |
科学的試験名 | すだち果汁による心理的効果と自律神経機能指標の変化 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/05/28 |
最終更新日 | 2023/05/27 16:08:06 |
日本語
すだち果汁による心理と自律神経への効果
英語
Psychological and autonomic effects of sudachi juice
日本語
すだち果汁による心理と自律神経への効果
英語
Psychological and autonomic effects of sudachi juice
日本語
すだち果汁による心理的効果と自律神経機能指標の変化
英語
Psychological effects and changes in autonomic function indices induced by sudachi juice
日本語
すだち果汁による心理的効果と自律神経機能指標の変化
英語
Psychological effects and changes in autonomic function indices induced by sudachi juice
日本/Japan |
日本語
なし
英語
none
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
私たちは日々の生活の中でストレスを感じているが、味を楽しむことは、ストレスを緩和する対
処法の一つである。
味覚刺激は、精神や自律神経に影響すると報告されており、酸味が副交感神経の活動を上昇させることが示されている。
徳島県ではすだちは人気があるが、すだち果汁の酸味がを自律神経に及ぼす効果については、明らかではない。そこで、今回、すだち果汁の情動および自律神経への影響を調べることにした。
英語
We experience stress in our daily lives.
Taste is one of the ways to relieve stress.
Taste stimuli have been reported to affect the mental and autonomic nervous systems, and acidity has been shown to increase parasympathetic nervous system activity.
Although sudachi is popular in Tokushima Prefecture, the effect of the acidity of sudachi juice on the autonomic nervous system is not clear. Therefore, we decided to investigate the effects of sudachi juice on the emotional and autonomic nervous systems.
その他/Others
日本語
大学生を対象として、すだち果汁を飲むことによる心理的効果と自律神経機能の変化を検証する。
英語
To examine the psychological effects of drinking sudachi juice and changes in autonomic nervous system function in university students.
日本語
各試料の飲用後2分間における、HF の変化量ΔHF
英語
Change in HF at 2 minutes after drinking each sample
日本語
介入前後の心理的ストレス反応スコア (SRS-18)の変化
介入前後の以下の自律神経指標の変化量
・L/H(交感神経の活動性指標)
・CVRR
徳島県内出身者とその他の県出身者のHFの変化量の比較
英語
Change in psychological stress response score (SRS-18) before and after intervention
Change in the following autonomic indices before and after the intervention
L/H (sympathetic nervous system activity index)
CVRR
Comparison of changes in HF between those from Tokushima Prefecture and those from other prefectures
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
すだち果汁
英語
sudachi juice
日本語
クエン酸
英語
citric acid solution
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健康な徳島大学の大学生
英語
Healthy University of Tokushima students
日本語
柑橘類に対する食物アレルギーがある人
英語
Persons with food allergies to citrus fruits
20
日本語
名 | 治隆 |
ミドルネーム | |
姓 | 山口 |
英語
名 | Harutaka |
ミドルネーム | |
姓 | Yamaguchi |
日本語
徳島大学
英語
Tokushima University
日本語
総合診療医学分野
英語
Department of General Medicine
770-8503
日本語
徳島県徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima City, Tokushima
088-633-9656
yharutaka@tokushima-u.ac.jp
日本語
名 | 佳宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 大倉 |
英語
名 | Yoshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Okura |
日本語
徳島大学病院
英語
Tokushima University Hospital
日本語
総合診療部
英語
Department of General Medicine and Primary Care
770-0042
日本語
徳島県徳島県徳島市蔵本町2丁目50-1
英語
2-50-1 Kuramoto-cho, Tokushima City, Tokushima
088-633-9656
ookura.yoshi@tokushima-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Tokushima University
日本語
徳島大学
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
none
日本語
none
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
徳島大学臨床研究審査委員会
英語
Clinical Research Review Board of Tokushima University
日本語
徳島市蔵本町二丁目50番地
英語
2-50-1 Kuramoto-cho, Tokushima City, Tokushima
088-633-7958
brinshoshienk@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 28 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058371
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058371