UMIN試験ID | UMIN000051359 |
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受付番号 | R000058352 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による腸内環境及び免疫への影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/06/21 |
最終更新日 | 2023/06/16 14:28:14 |
日本語
試験食品摂取による腸内環境及び免疫への影響確認試験
英語
A Study of the effects of a test-food on gut microenvironment connected with immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境及び免疫への影響確認試験
英語
A Study of the effects of a test-food on gut microenvironment connected with immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境及び免疫への影響確認試験
英語
A Study of the effects of a test-food on gut microenvironment connected with immunity
日本語
試験食品摂取による腸内環境及び免疫への影響確認試験
英語
A Study of the effects of a test-food on gut microenvironment connected with immunity
日本/Japan |
日本語
健常成人男女
英語
Healthy male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品の12週間摂取による腸内環境および免疫への影響を確認
英語
To verify some kind of effect by the test-food intakes for twelve weeks on gut microenvironment and immunity
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
便中短鎖脂肪酸総量(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸の合計量)
英語
Total amount of short chain fatty acids in feces (total amount of acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
日本語
1. 便中短鎖脂肪酸(酢酸、プロピオン酸、n-酪酸)
2. 腸内細菌叢
3. 便中有機酸(乳酸、コハク酸、iso-吉草酸、n-吉草酸、ギ酸、iso-酪酸)
4. 便中IgA
5. 便中アンモニア
6. 便中腐敗産物
7. 便中水分
8. 便中pH
9. 血中pDC活性(CD123、BDCA4、CD86、HLA-DR、CD40、CD80)
10. CAS-MT
11. 排便状況(排便日数、排便回数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、排便時の腹部の痛み、におい)
英語
1. Short chain fatty acids in feces (acetic acid, propionic acid, and n-butyric acid)
2. Intestinal flora
3. Organic acid in feces (lactic acid, succinic acid, iso-valeric acid, n-valeric acid, formic acid, iso-butyric acid)
4. Immunoglobulin-A in feces
5. Ammonia in feces
6. Spoiled products in feces
7. Water in feces
8. pH in feces
9. Activity of plasmacytoid dendritic cells (cluster of differentiation 123, blood-dendritic cell antigen 4, cluster of differentiation 86, human leukocyte antigen DR, cluster of differentiation 40, cluster of differentiation 80) in blood
10. Constipation assessment scale-mid term
11. Defecation status (the number of days, frequency, quantity, property, color, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain, fecal odor)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
朝食、昼食、夕食のいずれかの食事において、被験食品を2個/日で12週間摂取。
英語
Ingestion of the test food to the subjects, two a day (at breakfast, lunch or dinner) for 12 weeks.
日本語
朝食、昼食、夕食のいずれかの食事において、対照食品を2個/日で12週間摂取。
英語
Ingestion of the placebo food to the subjects, two a day (at breakfast, lunch or dinner) for 12 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
(2) 1日2個、試験食品を摂取できる者
(3) 週に2回、試験食品を受け取ることができる者
(4) 排便回数が週5回以下の者
(5) 当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Male/female subjects ranging in age from 20 to 64, at informed consent.
(2) Subjects who can take the test food two a day.
(3) Subjects who can receive the test foods twice a week.
(4) Subjects with defection frequency of no more than five times a week.
(5) Subjects who can give informed consent to participate in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1) 腸内環境や免疫に影響を及ぼす可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、サプリメント(プラズマ乳酸菌、L-92乳酸菌、ビタミン剤等)を週3回以上摂取している者
(2) 事前検査1ヶ月前より腸内環境に影響を及ぼす薬剤(抗生物質、整腸剤、下剤など)を服用した者、また試験期間中服用する予定がある者
(3) 免疫に影響を及ぼす可能性のある医薬品(抗ヒスタミン剤、抗アレルギー剤、総合感冒薬、ステロイド等の内服薬、点鼻薬、塗布剤)を週2回以上使用している者
(4) ヨーグルト、乳酸菌飲料、食物繊維の多い主食(玄米、大麦、全粒粉のパン、シリアル、オールブラン等)を週3回以上摂取している者
(5) 虫垂の切除歴がある者
(6) 同意取得前半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
(7) 試験食品摂取開始1ヶ月前から試験食品摂取終了までの間に、ワクチン接種を予定および希望している者
(8) アルコール多飲者
(9) 極端に不規則な生活スタイルの者(深夜勤務、交代制勤務等)
(10) 内服治療や食事療法をしている者
(11) 糖質制限やダイエットを行っている者
(12) 事前検査1ヶ月前から1日1食以下の日が週1回以上あった者
(13) 試験期間中に今までの生活習慣や食習慣、生活環境(転居、転勤など)を変える予定がある者
(14) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(15) BMIが30.0 kg/m2以上の者
(16) 同居者が当該試験に参加を予定している者
(17) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(18) 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(19) 医薬品および食物にアレルギー(特に、小麦、卵、乳、大豆)がある者
(20) 当該試験開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(21) 当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(22) 当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(23) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(24) 当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(25) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
Subjects - -
(1) taking in affecting foods (e.g., L. lactis strain Plasma) over 3 times a week,
(2) who have taken affecting medicines (e.g., antibiotic), within the last month before a pre-test,
(3) who take affecting medicine (e.g., anti-histamine, multi-ingredient cold medication) over twice a week,
(4) taking in a yogurt, probiotic beverage, dietary fiber-rich staple food (e.g., unpolished rice) over 3 times a week,
(5) who had undergone appendectomy,
(6) who have received the affecting surgery (e.g., colonoscopy) within half a year before the consent,
(7) who will vaccinate within the last month before and during this study,
(8) taking excessive alcohol,
(9) with extremely irregular life rhythms (e.g., midnight work),
(10) taking oral medication or medical diet,
(11) being under a low-carb diet,
(12) having below a meal a day (over a day a week), within the last month before a pre-test,
(13) who will change their life style, dietary habit, and living environment (e.g., move) during this study,
(14) being under another clinical test with a medicine or health food, or partook in that within 4 weeks before this study, or will partake in that after the consent,
(15) with over 30.0 kg/m2 of BMI,
(16) whose roomer is planning to partake in this study,
(17) with previous/current medical history of severe cardiac, hepatic, renal or digestive diseases,
(18) with pregnancy, possibly one, or lactating,
(19) having drug and food allergy (wheat, egg, milk and soybean),
(20) who donated their blood components or blood (0.2 L) within the last month,
(21) who donated his blood (0.4 L) within the last 3 months,
(22) who donated her blood (0.4 L) within the last 4 months,
(23) being collected in total of his blood (1.2 L) within the last 12 months and in this study,
(24) being collected in total of her blood (0.8 L) within the last 12 months and in this study,
(25) who have been determined as ineligible for participation, by the principal/sub doctor - - .
40
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
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CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nisshin Seifun Group Inc.
日本語
株式会社日清製粉グループ本社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2024 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 05 | 月 | 22 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 19 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
日本語
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英語
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