UMIN試験ID | UMIN000051064 |
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受付番号 | R000058227 |
科学的試験名 | 乳酸菌多糖体による野菜由来カロテノイドの吸収促進効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/05/15 |
最終更新日 | 2023/11/14 09:06:45 |
日本語
乳酸菌多糖体による野菜由来カロテノイドの吸収促進効果の検証
英語
Study of absorption enhancing effect of carotenoids from vegetables by lactic acid bacteria exopolysaccharide in human subjects.
日本語
乳酸菌多糖体による野菜由来カロテノイドの吸収促進効果の検証
英語
Study of absorption enhancing effect of carotenoids from vegetables by lactic acid bacteria exopolysaccharide in human subjects.
日本語
乳酸菌多糖体による野菜由来カロテノイドの吸収促進効果の検証
英語
Study of absorption enhancing effect of carotenoids from vegetables by lactic acid bacteria exopolysaccharide in human subjects.
日本語
乳酸菌多糖体による野菜由来カロテノイドの吸収促進効果の検証
英語
Study of absorption enhancing effect of carotenoids from vegetables by lactic acid bacteria exopolysaccharide in human subjects.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌多糖体の摂取により、野菜由来のカロテノイドが吸収促進されるか検証する。
英語
To confirm whether the intake of lactic acid bacteria exopolysaccharide enhances the absorption of carotenoids from vegetables in human subjects.
生物学的利用性/Bio-availability
日本語
英語
日本語
血漿β-カロテン濃度 (TRL画分)
英語
Plasma beta-carotene concentration (TRL fraction)
日本語
血漿α-カロテン、リコペン、ルテイン、ゼアキサンチン、総カロテノイド、パルミチン酸レチノール濃度(TRL画分)
血漿β-カロテン濃度、α-カロテン、リコペン、ルテイン、ゼアキサンチン、総カロテノイド、パルミチン酸レチノール濃度(全画分)
英語
Plasma alpha-carotene, lycopene, lutein, zeaxanthin, total carotenoid and retinyl palmitate concentration (TRL fraction)
Plasma beta-carotene, alpha-carotene, lycopene, lutein, zeaxanthin, total carotenoid and retinyl palmitate concentration (All fraction)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
野菜+水を単回摂取する。13日以上のウォッシュアウト後、野菜+対照食品を単回摂取する。13日以上のウォッシュアウト後、野菜+被験食品を単回摂取する。
英語
Subjects receive a single dose of vegetable + water. After the washout period (13 days or more), subjects receive a single dose of vegetable + the placebo food. After the washout period (13 days or more), subjects receive a single dose of vegetable + the active food.
日本語
野菜+水を単回摂取する。13日以上のウォッシュアト後、野菜+被験食品を単回摂取する。13日以上のウォッシュアウト後、野菜+対照食品を単回摂取する。
英語
Subjects receive a single dose of vegetable + water. After the washout period (13 days or more), subjects receive a single dose of vegetable + the active food. After the washout period (13 days or more), subjects receive a single dose of vegetable + the placebo food.
日本語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
35 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1)本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2)研究参加の同意取得時点での年齢が20歳以上35歳以下の男性
3)SCR検査時のBMIが18.5 kg/m2以上25.0 kg/m2未満の者
英語
1) Subjects giving written informed consent
2) Males aged 20 to 35 years old when consent acquisition
3) Subjects whose body mass index (BMI) is from 18.5 kg/m2 to 25.0 kg/m2
日本語
1)SCR検査前1ヶ月間に、本研究に影響を及ぼす可能性がある医薬品、医薬部外品、サプリメント、保健機能食品(栄養機能食品、特定保健用食品、機能性表示食品)、カロテノイド強化食品を週2日以上摂取している者、また研究期間中に摂取する予定のある者
2)重篤または進行性の持病や症状を有する者
3)研究責任医師または研究分担医師により、脂質、糖代謝、肝機能、腎機能異常と診断された者
4)過去に消化器系の手術を行った者
5)SCR検査前1ヶ月間に、喫煙した者
6)SCR検査前1ヶ月間に、他の臨床試験またはモニター試験に参加した者、あるいは研究期間中に他の臨床試験に参加する予定のある者
7)食物アレルギーを有する者
8)乳糖不耐症を有する者
9)SCR検査前1ヶ月間に200 mL または3ヶ月間に400 mLの献血を行った者
10) その他、研究責任医師または研究分担医師が研究対象者として不適当と判断した者
英語
1) Subjects who routinely use pharmaceuticals, quasi-drugs, dietary supplement, and consume food for specified health uses, supplements containing carotenoids more than two days per week
2) Subjects who have chronic diseases necessitating treatments and/or medications
3) Subjects who have abnormal lipid metabolism, glucose metabolism, liver function, or kidney function
4) Subjects who received digestive surgical procedures
5) Subjects who are habitual smokers within a month of study enrollment
6) Subjects who participate in other clinical trials within the past month or have plans to participate in other clinical trials during this study period
7) Subjects who have food allergy
8) Subjects who have lactose intolerance
9) Subjects who donate 200 mL of blood within a month, or 400 mL of blood within three month
10) Subjects who determine ineligible by the principal investigator or sub-investigator
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日本語
名 | 淑立 |
ミドルネーム | |
姓 | 市原 |
英語
名 | Yoshitatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Ichihara |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部 乳酸菌研究所
英語
Food Microbiology and Function Research Laboratories, R&D Division
1920919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji, Tokyo
042-632-5838
yoshitatsu.ichihara@meiji.com
日本語
名 | 雅史 |
ミドルネーム | |
姓 | 森藤 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Morifuji |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部 乳酸菌研究所
英語
Food Microbiology and Function Research Laboratories, R&D Division
1920919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji, Tokyo
042-632-5838
masashi.morifuji@meiji.com
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
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英語
日本語
自己調達
英語
Meiji Co., Ltd.
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日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
CPCC株式会社, チヨダパラメディカルケアクリニック
英語
CPCC Company Limited, Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
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日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2023 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058227
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058227
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |