UMIN試験ID | UMIN000051056 |
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受付番号 | R000058198 |
科学的試験名 | 試験食品摂取が食後血糖値に与える影響の検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/05/16 |
最終更新日 | 2023/08/16 15:13:58 |
日本語
試験食品摂取が食後血糖値に与える影響の検討試験
英語
Test Study on the effect of food intake on postprandial blood glucose level
日本語
試験食品摂取が食後血糖値に与える影響の検討試験
英語
Test Study on the effect of food intake on postprandial blood glucose level
日本語
試験食品摂取が食後血糖値に与える影響の検討試験
英語
Test Study on the effect of food intake on postprandial blood glucose level
日本語
試験食品摂取が食後血糖値に与える影響の検討試験
英語
Test Study on the effect of food intake on postprandial blood glucose level
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
20歳以上60歳未満の日本人男性および女性を対象に、試験食品を単回摂取することが、血糖値に与える影響を検討することを目的とする。
英語
The purpose of this study is to determine the effect of a single intake of the test food on blood glucose levels in Japanese males and females aged 20 to 60.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値のiAUC
英語
iAUC of blood glucose
日本語
血糖値のCmax
英語
Cmax of blood glucose
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を単回摂取
英語
Single intake of test food
日本語
プラセボ食品を単回摂取
英語
Single intake of placebo food
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.書面による同意取得時の年齢が、20歳以上60歳未満の日本人男性及び女性
2.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1.Japanese male and female subjects between 20 and 60 years of age at the time of consent.
2.Subjects who have received a full explanation of the purpose and content of the study, have the ability to consent, understand the study well, and have volunteered to participate in the study and have agreed to participate in the study in writing.
日本語
1.医師により、糖尿病と診断されている者
2.現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
3.現在、医師の管理下において、運動又は食事療法を行っている者
4.試験食品により、アレルギー発症のおそれがある者
5.薬物依存、アルコール依存の現病又は既往のある者
6.精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往がある者
7.夜間勤務やシフト勤務等により生活リズムが不規則な者
8.食事、睡眠等の生活習慣が極度に不規則な者
9.極端な偏食をしている者
10.脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往を有する者
11.SCR時の空腹時血糖値が126 mg/dL以上又はHbA1cが6.5%以上の者
12.血糖値に影響を及ぼす健康食品、サプリメント、及び医薬品を使用している者
13.同意取得日から遡って3ヵ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
14.同意取得日から遡って1ヵ月以内に200 mLあるいは3ヵ月以内に400 mLを超える採血、成分献血を行った者
15.現在、妊娠又は授乳をしている者、又は試験期間中にその可能性がある者
16.各種調査票への記録遵守が困難な者
17.SCR時の臨床検査値及び計測値から、被験者として不適当と判断された者
英語
1.Subjects who have or have had diabetic diseases.
2.Subjects who are currently receiving medication or outpatient treatment for some serious disease.
3.Subjects who are currently undergoing exercise or diet therapy under the supervision of a physician.
4.Subjects who may develop allergies to the test food.
5.Subjects who have a current or history of drug dependence or alcohol dependence.
6.Subjects who are hospitalized for mental disorders (depression, etc.) or sleep disorders, or have a history of mental disorders in the past.
7.Subjects who have irregular rhythm of life due to night work or shift work.
8.Subjects who are with extremely irregular eating, sleeping, or other habits.
9.Subjects who have an extremely unbalanced diet.
10.Subjects who have or have had serious diseases such as brain diseases, malignant tumors, immune diseases, diabetes, liver diseases (hepatitis), kidney diseases, heart diseases, etc., thyroid diseases, adrenal diseases, and other metabolic diseases.
11.Subjects whose fasted blood glucose levels are 126 mg/dL or more or HbA1c levels are 6.5% or more.
12.Subject who use health foods and medicines that contain ingredients that affect blood glucose levels.
13.Subjects who have participated in other clinical trials (research) within 3 months retrospectively from the date of obtaining consent, or those who have plans to participate in other clinical trials (research) during the study period.
14.Subjects who have collected more than 200 mL of blood within 1 month or 400 mL within 3 months prior to the date of obtaining consent.
15.Subjects who are currently pregnant or breastfeeding. or who are likely to become so during the study period.
16.Subjects who have difficulty in complying with the recording of various questionnaires.
17.Subjects who are judged to be inappropriate as subjects based on clinical laboratory test values and measured values at the time of SCR.
10
日本語
名 | 聡 |
ミドルネーム | |
姓 | 福光 |
英語
名 | Satoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Fukumitsu |
日本語
株式会社ニップン
英語
NIPPN CORPORATION
日本語
中央研究所 イノベーションセンター
英語
Central Laboratory Innovation Center
243-0041
日本語
神奈川県厚木市緑ヶ丘5-1-3
英語
5-1-3, Midorigaoka, Atsugi, Kanagawa, Japan
046-222-6963
sfukumitsu@nippn.co.jp
日本語
名 | 成郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 松岡 |
英語
名 | Masao |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuoka |
日本語
株式会社M&I Science
英語
M&I Science CORP.
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
531-0071
日本語
大阪府大阪市北区中津1-17-26 中津グランドビル10F
英語
NAKATSUGRAND Bld.10F, 1-17-26, Nakatsu, Kita-ku, Osaka-Shi, Osaka, Japan
06-7878-6780
m.matsuoka@mis21.co.jp
日本語
その他
英語
others
日本語
株式会社M&I Science
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
others
日本語
株式会社ニップン
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人共創会AMC西梅田クリニック倫理審査委員会
英語
NISHI-UMEDA Clinic for Asian Medical Collaboration Ethics Review Committee
日本語
大阪府大阪市北区梅田3丁目3番45号 マルイト西梅田ビル3階
英語
Maruit Nishi-Umeda Building 3F, 3-3-45 Umeda, Kita-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
06-4797-5660
jimukyoku@amc-clinc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 17 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
日本語
(除外基準続き)
18.その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
(Exclusion criteria continued)
18.Other subjects who are judged unsuitable as subjects by the principal investigator.
2023 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058198
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058198
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |