UMIN試験ID | UMIN000051037 |
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受付番号 | R000058072 |
科学的試験名 | 最適化栄養食摂取による睡眠・疲労・ストレスに及ぼす効果の検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/05/12 |
最終更新日 | 2024/02/22 15:11:04 |
日本語
最適化栄養食摂取による睡眠・疲労・ストレスに及ぼす効果の検討試験
英語
Effects of Optimized Nutritional Meals on Sleep, Fatigue and Stress.
日本語
最適化栄養食摂取による睡眠・疲労・ストレスに及ぼす効果の検討試験
英語
Effects of Optimized Nutritional Meals on Sleep, Fatigue and Stress.
日本語
最適化栄養食摂取による睡眠・疲労・ストレスに及ぼす効果の検討試験
英語
Effects of Optimized Nutritional Meals on Sleep, Fatigue and Stress.
日本語
最適化栄養食摂取による睡眠・疲労・ストレスに及ぼす効果の検討試験
英語
Effects of Optimized Nutritional Meals on Sleep, Fatigue and Stress.
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験は、試験食品を摂取させることによるストレス・メンタル、疲労や睡眠に与える影響について検証することを目的とする。
英語
The study aims to examine the effect of ingesting the test food on stress, mental condition, fatigue and sleep.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
ストレス・メンタル関連指標
英語
Indexes on stress and mental condition
日本語
*副次評価項目
1.疲労関連指標
2.睡眠関連指標
3.QOL関連調査
4.食習慣関連指標
5.理学的・臨床学的指標
6.体組成関連指標
*安全性関連指標
1.医師による問診
2.副作用発現有無/有害事象判定
3.被験者日誌
*その他
1.被験者背景調査
2.身長測定
英語
1. Indexes on fatigue
2. Indexes on sleeping
3. Indexes on quality of life
4. Indexes on eating habit
5. Physical and clinical examinations.
6.Indexes for body composition.
*Safety indexes
1.Doctor's questions
2.Side effects and adverse events
3.Subject's diary
*Other indexes
1.Baseline characteristics
2.Height measurement
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品を経口摂取(朝食・昼食・夕食のいずれか1食、4週間)
英語
Oral intake of the test product (Any one meal of breakfast, lunch or dinner; 4 weeks).
日本語
通常食の摂取(試験参加以前の食習慣を継続、4週間)
英語
Oral intake of normal meals (keeping habit of eating before participating with the study; 4 weeks).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上60歳未満の健康な男女
2)日常においてストレス・疲労感を有する、感じやすい者(仕事、家事などによるストレスや疲労感)
3)睡眠の質に不満を抱えている者
4)単身で就寝している者
5)勤務体系が日中の週5日勤務で土日公休の社会人
6)平日の生活習慣(起床時刻や就寝時刻など)が規則的な者
7)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
8)指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
9)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1) Japanese males and females aged 20-59 years
2) Individuals who experience stress and fatigue in their daily lives, or who are prone to feeling stress and fatigue (ex. stress and fatigue due to work, housework).
3) Individuals who are dissatisfied with their sleep quality.
4) Individuals who sleep alone.
5) Individuals who work 5 days a week during the day and have Saturdays and Sundays off.
6) Individuals who have a regular lifestyle on weekdays (ex. wake-up time or bedtime).
7) Individuals whose written informed consent has been obtained.
8) Individuals who can come to the designated venue for this study and be inspected.
9) Individuals judged appropriate for the study by the principal.
日本語
1)現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
2)精神疾患、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
3)睡眠時無呼吸症候群(SAS)の疑い、治療中、治療歴のある者
4)BMIが25.0 kg/m2以上の者
5)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、感冒などの頓服歴は除く)
6)肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
7)消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
8)食品アレルギー症状を有する者、ならびに起こす恐れのある者
9)試験期間中、試験食品の継続摂取が困難な者
10)食習慣が不規則(朝食・昼食・夕食)であり、偏食がある者
11)頻回なアルコール摂取習慣を有する者(自宅調査期間の禁酒が困難な者)
12)就寝時眠りを妨げられる環境を有する者(乳幼児、ペット等)
13)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
14)脳波測定期間中、就寝条件が異なる可能性がある者(外泊など)
15)妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
16)現在、ならびに過去3ヶ月以内において、特定保健用食品、機能性表示食品および健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
17)過去1ヶ月間において200 ml、または3ヶ月以内に400 mlを超える献血等をした者
18)携帯アプリを用いた調査が実施困難な者
19)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
20)本人または家族が健康・機能性食品を開発・製造もしくは販売する企業、研究機関に勤務する者
21)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
1) Individuals using medical products.
2) Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes and hyperlipidemia.
3) Individuals who have or have a history of sleep apnea syndrome (SAS)
4) Individuals whose BMI is over 25.0kg/m2.
5) Individuals who used a drug to treat a disease in the past 1 month.
6) Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, lung disease and hematological disease.
7) Individuals who are a patient or have a history of or gastrointestinal disease.
8) Individuals who have or may have food allergic symptoms.
9) Individuals who cannot continue to eat a test meal
10) Individuals whose eating habit for breakfast, lunch, and dinner is irregular and has an unbalanced diet.
11) Individuals who have frequent alcohol intake habits (individuals who have difficulty abstaining from alcohol during the home survey period).
12) Individuals who have an environment that disturbs sleep at bedtime (ex. infants or pets).
13) Individuals with possible changes of lifestyle, such as conducting a long-term travel, during the test period.
14) Individuals whose sleeping conditions may be different during the period of electroencephalogram measurement (ex. overnight stay).
15) Individuals who are or are possibly pregnant, or are lactating.
16) Individuals who have or had a habit to ingest health-promoting foods, foods for specified health uses, or health foods in the past 3 months, or will ingest those foods during the test period.
17) Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months.
18) Individuals who have difficulty conducting tests using mobile applications.
19) Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
20) Individuals who are or whose family is engaged in health foods of functional foods.
21) Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
100
日本語
名 | 太志 |
ミドルネーム | |
姓 | 仲村 |
英語
名 | Futoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
日清食品ホールディングス株式会社
英語
NISSIN FOODS HOLDINGS CO., LTD.
日本語
フューチャーフード研究開発部
英語
Future Food Research & Development Division
192-0001
日本語
東京都八王子市戸吹町2100番
英語
2100 Tobukimachi, Hachioji-shi, Tokyo
+81-42-696-7606
futoshi.nakamura@nissin.com
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
NISSIN FOOD PRODUCTS CO., LTD.
日本語
日清食品株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
NISSIN FOOD PRODUCTS CO., LTD.
日本語
日清食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
jimukyoku@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 03 | 日 |
2023 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058072
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058072