UMIN試験ID | UMIN000051004 |
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受付番号 | R000058059 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果の検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2023/05/09 |
最終更新日 | 2024/05/07 14:44:00 |
日本語
試験食品摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果の検討試験
英語
Effect of Test Food Intake on Blood Flow and Intestinal Environment.
日本語
試験食品摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果の検討試験
英語
Effect of Test Food Intake on Blood Flow and Intestinal Environment.
日本語
試験食品摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果の検討試験
英語
Effect of Test Food Intake on Blood Flow and Intestinal Environment.
日本語
試験食品摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果の検討試験
英語
Effect of Test Food Intake on Blood Flow and Intestinal Environment.
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の単回および4週間連続摂取による血流および腸内環境に及ぼす効果について検討する事を目的とする。
英語
This study aims to examine the effects of single and 4-week continuous intake of the test food on the blood flow and intestinal environment.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
冷水負荷検査における血流関連指標(レーザードップラーによる血流測定、サーモグラフィによる皮膚表面温度測定)の推移・変化量・AUC・回復率
(摂取前、単回摂取、摂取4週後:負荷前、負荷直後、負荷2分後、負荷4分後、負荷6分後、負荷8分後、負荷10分後)
英語
Changes, amount of change, AUC, and recovery rate of blood flow-related indexes in cold water stress test (blood flow measurement with laser doppler, skin surface temperature measurement with thermography).
(Week0, Single dose, Week4 : before the cold stress test, just after the cold stress test, 2 min. after the cold stress test, 4 min. after the cold stress test, 6 min. after the cold stress test, 8 min. after the cold stress test, 10 min. after the cold stress test.)
日本語
*副次評価項目
1)毛細血管スコープによる毛細血管画像解析(爪床血流)(1)
2)体感アンケート調査(1)
3)血中ヘスペレチン(1)
*探索的評価項目
1)腸内環境評価(遺伝子解析(メタゲノミクス)(1)
2)代謝物質解析(メタボロミクス)(1)
*安全性評価項目
1)血圧/脈拍(1)
2)体重/体脂肪率/BMI(1)
3)血液学的検査(2)
4)血液生化学的検査(2)
5)尿一般検査(2)
6)医師問診(1)
7)副作用/有害事象判定(3)
8)被験者日誌(4)
(1): 摂取前、単回摂取、摂取4週後
(2): 摂取前、摂取4週後
(3): 単回摂取、摂取4週後
(4): 摂取開始日~試験終了まで毎日
英語
*Secondary indexes
1) Capillary evaluation by capillary scope(1)
2) Ubjective questionnaire(1)
3) Blood hesperetin(1)
* Exploratory endpoint
1) Microbiome evaluation (genetic analysis [metagenomics]) (1)
2) Metabolite analysis (metabolomics) (1)
*Safety indexes
1) Blood pressure, pulsation. (1)
2) Weight,body fat percentage,BMI(1)
3) Hematologic test. (2)
4) Blood biochemical test. (2)
5) Urine analysis. (2)
6) Doctor's questions(1)
7) Adverse events: number of cases and expression rate of adverse events(3)
8) Subject's diary(4)
(1): Week0, Single dose, Week 4
(2): Week0, Week 4
(3): Single dose, Week 4
(4): From the first day of ingestion of a test material to the last day of the test
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品の経口摂取(1日2カプセル、4週間/単回摂取時2カプセル)
英語
Oral intake of the test product (2 capsules in a day; 4 weeks / 2 capsules at single intake).
日本語
プラセボ食品の経口摂取(1日2カプセル、4週間/単回摂取時2カプセル)
英語
Oral intake of the placebo product (2 capsules in a day; 4 weeks / 2 capsules at single intake).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)試験参加の同意取得時点での年齢が30歳以上65歳未満の男女
2)健康な者で、慢性身体疾患がない者
3)冷え性を自覚する者
4)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
5)指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
6)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1) Japanese males and females aged 30-64 years.
2) Individuals who are healthy and have no chronic physical disease.
3) Individuals who are sensitive to cold.
4) Individuals whose written informed consent has been obtained.
5) Individuals who can come to the designated venue for this study and be inspected.
6) Individuals judged appropriate for the study by the principal.
日本語
1)現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
2)精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
3)肝、腎、心、肺、血液等の重篤な既往歴・現病歴のある者
4)消化器官に重篤な併存疾患および既往歴のある者
5)高度の貧血がある者
6)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬・塗布習慣のある者
7)BMIが18.5kg/m2未満または25kg/m2以上の者
8)月経による不定愁訴が強く貧血症状や症状緩和の為に服薬が生じる可能性がある者
9)便秘症(週の排便回数が3回未満、排便時の痛みや出血、腹部不快感を有するなど)、また、便秘症状緩和の為に服薬が生じる可能性ある者
10)手指に炎症や傷を有する者
11)喫煙者
12)日常的な飲酒量が1日あたり純アルコール換算で20g/日を超える者
13)試験食品にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品にアレルギー症状を起こす恐れのある者
14)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(夜間勤務、長期の旅行など)
15)現在、ならびに過去1ヶ月以内において、柑橘系の果物(温州みかん、オレンジ、レモン、ネーブル、イヨカン、ダイダイ、シークワーサー)及びこれらを原料とする飲料・食品の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
16)現在、ならびに過去3ヶ月以内において、機能性表示食品、健康食品、サプリメント類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
17)妊娠中または妊娠している可能性のある者、および授乳中の者
18)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
19)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
1) Individuals using medical products.
2) Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
3) Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease and hematological disease.
4) Individuals who are a patient or have a history of or endocrine disease.
5) Individuals with serious anemia.
6) Individuals who used a drug to treat a disease in the past 1 month.
7) Individuals whose BMI is less than 18.5kg/m2 and over 25kg/m2.
8) Individuals who have strong indefinite complaints due to menstruation and who may take medication to alleviate symptoms of anemia.
9) Individuals with constipation (less than 3 bowel movements per week, pain and bleeding during bowel movements, abdominal discomfort, etc.), and who may take medication to relieve constipation symptoms.
10) Individuals with inflammation and scratch at fingers.
11) Individuals who are a smoker.
12) Individuals who have excessive alcohol intake more than 20 g in a day of pure alcohol equivalent.
13) Individuals who have allergic reaction to ingredients of test foods and other foods or drugs.
14) Individuals with possible changes of life style during the test period.
15) Individuals who currently or within the past one month have a habit of continuously consuming citrus fruits (Unshu mikan, orange, lemon, navel, Iyokan, bitter orange, shikuwasa) and beverages or foods made from these fruits, or who plan to consume citrus fruits during the test period.
16) Individuals who have and had a habit to ingest food with functional claims, health foods, or supplements in the past 3 months or will ingest those foods during the test period.
17) Individuals who are or are possibly, or are lactating.
18) Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
19) Individuals judged inappropriate for the trial by the principal.
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日本語
名 | 温 |
ミドルネーム | |
姓 | 中島 |
英語
名 | Atsushi |
ミドルネーム | |
姓 | Nakajima |
日本語
うえのあさがおクリニック
英語
Ueno-Asagao Clinic
日本語
院長
英語
Head
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
info@ueno-asagao.clinic
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nikken Foods Co., Ltd.
日本語
日研フード株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
jimukyoku@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2023 | 年 | 04 | 月 | 11 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
2023 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 05 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000058059
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000058059